Page 11 - Zsiráf Magazin - 2015. december
P. 11

A forgatag egészen vízkeresztig, vagyis janu-
                                                              ár hatodikáig nyitva tart az érdeklődők előtt,
                                                              ahová a külföldről érkező turisták is szíve-
                                                              sen ellátogatnak, hogy autentikus magyar
                                                              kedvenceket próbáljanak ki. Egy igazi egész
                                                              estés vásártúrához a Vörösmarty téri látniva-
                                                              lókat bátran összeköthetjük a Károly körúton
                                                              induló és a Deák térbe torkolló bódék és a
                                                              Váci utca kínálatával, míg befejezésül a Szent
                                                              István-bazilika előtti különlegességekből cse-
                                                              megézhetünk.

                                                              Mivel minden évben komoly szakmai zsűri vá-
                                                              logatja össze azokat a termékeket és ételeket,
                                                              amelyeket a készítők bemutathatnak a vásá-
                                                              ron, így biztosra mehetünk, hogy a portékák
                                                              ízig-vérig hazai készítésűek és magas minősé-
                                                              gűek. A melegkonyhák kínálata mellett idén a
                                                              vásár közönsége előtt eddig még ismeretlen
                                                              kismanufaktúrák is bemutatkozhattak, ahol
                                                              ezerízű marcipán- és bonbonfalatkák közül,
                                                              széles házi rétes kínálatból és csavaros burgo-
                                                              nyachipsekből válogathattunk. Persze, azért
                                                              a hagyományosabb gasztronómiát kedve-
                                                              lőknek is volt mit kipróbálnia. A sült geszte-
                                                              nye mellett az idén hungarikummá avanzsált
                                                              kürtőskalácsból is több tízféle változatot kós-
                                                              tolhattunk meg, sőt, a gluténérzékenyeknek
                                                              sem kellett lemondania az ínycsiklandó sü-
                                                              teményről, ugyanis találtunk olyan kürtőska-
                                                              lácsot, amelyet diétázók is fogyaszthattak.
                                                              Akadtak viszont meglepő fogások is, mint a
                                                              lúdmáj kolbász, vagy az aszalt szilvával meg-
                                                              spékelt  gulyásleves és a hatalmas méretű
                                                              hotdog, házi töltésű kolbásszal.


                                                              Idén a klasszikus forralt bor mellett a vásá-
                                                              rozók nagy kedvence egyértelműen a forralt
                                                              eperbor volt, de akadt olyan konyha is, ahol
                                                              forró almabort lehetett kérni különböző ízesí-
                                                              tésekkel. A pálinkakülönlegességek és hagyo-
                                                              mányos röviditalok mellett alkoholmentes
                                                              finomságok várták a kilátogatókat, mint tea
                                                              mézzel és citrommal, vagy forró csokoládé.
                                                              Aki pedig nemcsak kipróbálni szerette volna
                                                              a kézműves készítésű ínyencségeket, hanem
                                                              hazavinni is, az a kavalkádban a gazdagon dí-
                                                              szített mézeskalácson kívül díszes csuprok-
                                                              ban árult mézet és házi sajtot is vásárolhatott.
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16