Page 50 - Zsiráf Magazin - 2008. szeptember
P. 50
48
Zsiráf 2008. szeptember
TUDÁSTÁR
Mattias, az Energiatábor szervező
Az idei nyár sem csak az önfeledt buli-
zás és nyaralás időszaka volt. A vakáció
közepén, július 13-20. között rendezték a
VII. Európai Diákalkotó Fesztivált, aminek
idén Prága, Charleroi, Coimbra, Pozsony,
Drezda és Tarragon után Budapest, köze-
lebbről pedig a Millenáris Park adott ott-
hont. Az egy hetes rendezvényen közel 400
magyar és külhoni középiskolás diák és
kísérőik vettek részt. A kiállítás a termé-
szettudományos-műszaki érdeklődésű fia-
talok közös ünnepeként valósult meg, ahol
a laikusok is számtalan érdekességgel
találkozhattak. A hazai és külföldi fiatalok
egyaránt szívesen meséltek a bemutatott
munkákról.
Diákalk otók
Diákalkotók
ünnepe
A Jövő Házából lehetett feljutni a kiállítás 6-8 órás eljárással csökken a vegyületek hiszen az alsó korhatár 12 év volt. Francia
helyszínére, ahol a nyitás előtti percekben mennyisége, amik az egészséget károsítanák. gyerekek kézzel-lábbal igyekeztek elmagya-
még üresen árválkodott a standok többsé- A sütőiparban azonban erre nincs lehetőség, rázni, mivel is érkeztek, amíg a német Mattias
ge. Idővel aztán benépesült a tér, és első és ezért vannak a pótló anyagok. Koch meg is hívott a 2009-ben rendezendő
utam egy magyar sráchoz vezetett, ahol első európai Energiatáborba. Hasonlóan az
rögtön meg is kóstoltam az általa sütött A kiállításon számtalan bonyolult és meg- alternatív energiaforrásokkal foglalkozott két
biokenyeret. Varró Gábor, a budapesti Szent hökkentő pályaművel találkozhattunk, és sok francia lány, akik az egyik leglátványosabb
Margit Gimnázium tanulója Mindennapi munka nagyon fiatal diákoktól származott, modellt készítették, sőt kiderült, hogy az
kenyerünk a tudomány asztalán címet adta
a pályázatának, és elmondhatom, hogy
még soha nem hallottam ennyi érdekessé-
get erről az alapvető élelmiszerről.
Hogyan közelítetted meg a témát?
Azt vizsgáltuk, hogy milyen kémiai és bio-
lógiai folyamatok történnek az alatt az idő
alatt, amíg az alapanyagból, a búzából ki
nem sül a kenyér. Először a búzát néztük
meg, és az evolúciós folyamatát ábrázoltuk.
A liszt színe nemcsak attól függ, hogy milyen
gabonából készült, hanem a kiőrlési foktól is.
Ez azt jelenti, hogy száz kg búzából hány kg
búzát gyártanak. Emellett számos érdekes-
séget megismertünk, például a kenyér-
betegségeket.
Mitől bio a biokenyér?
Kikísérleteztünk egy receptet, és a mi kenye- Nemcsak bio,
rünk nem tartalmaz semmilyen pótló anyagot, de finom is
szemben a nagyüzemivel. A biokenyérnél a
kovászolás műveletén van a hangsúly, tehát