Page 50 - Zsiráf Magazin - 2008. szeptember
P. 50

48
             Zsiráf 2008. szeptember
              TUDÁSTÁR

                                                       Mattias, az Energiatábor szervező

              Az idei nyár sem csak az önfeledt buli-
              zás és nyaralás időszaka volt. A vakáció
              közepén, július 13-20. között rendezték a
              VII. Európai Diákalkotó Fesztivált, aminek
              idén Prága, Charleroi, Coimbra, Pozsony,
              Drezda és Tarragon után Budapest, köze-
              lebbről pedig a Millenáris Park adott ott-
              hont. Az egy hetes rendezvényen közel 400
              magyar és külhoni középiskolás diák és
              kísérőik vettek részt. A kiállítás a termé-
              szettudományos-műszaki érdeklődésű fia-
              talok közös ünnepeként valósult meg, ahol
              a laikusok is számtalan érdekességgel
              találkozhattak. A hazai és külföldi fiatalok
              egyaránt szívesen meséltek a bemutatott
              munkákról.
                        Diákalk                                               otók
                        Diákalkotók





                                         ünnepe









                   A Jövő Házából lehetett feljutni a kiállítás   6-8 órás eljárással csökken a vegyületek   hiszen az alsó korhatár 12 év volt. Francia
                   helyszínére, ahol a nyitás előtti percekben   mennyisége, amik az egészséget károsítanák.   gyerekek kézzel-lábbal igyekeztek elmagya-
                   még üresen árválkodott a standok többsé-  A sütőiparban azonban erre nincs lehetőség,   rázni, mivel is érkeztek, amíg a német Mattias
                   ge. Idővel aztán benépesült a tér, és első   és ezért vannak a pótló anyagok.  Koch meg is hívott a 2009-ben rendezendő
                   utam egy magyar sráchoz vezetett, ahol                            első európai Energiatáborba. Hasonlóan az
                   rögtön meg is kóstoltam az általa sütött   A kiállításon számtalan bonyolult és meg-  alternatív energiaforrásokkal foglalkozott két
                   biokenyeret. Varró Gábor, a budapesti Szent   hökkentő pályaművel találkozhattunk, és sok   francia lány, akik az egyik leglátványosabb
                   Margit Gimnázium tanulója Mindennapi   munka nagyon fiatal diákoktól származott,   modellt készítették, sőt kiderült, hogy az
                   kenyerünk a tudomány asztalán címet adta
                   a pályázatának, és elmondhatom, hogy
                   még soha nem hallottam ennyi érdekessé-
                   get erről az alapvető élelmiszerről.

                   Hogyan közelítetted meg a témát?

                   Azt vizsgáltuk, hogy milyen kémiai és bio-
                   lógiai folyamatok történnek az alatt az idő
                   alatt, amíg az alapanyagból, a búzából ki
                   nem sül a kenyér. Először a búzát néztük
                   meg, és az evolúciós folyamatát ábrázoltuk.
                   A liszt színe nemcsak attól függ, hogy milyen
                   gabonából készült, hanem a kiőrlési foktól is.
                   Ez azt jelenti, hogy száz kg búzából hány kg
                   búzát gyártanak. Emellett számos érdekes-
                   séget megismertünk, például a kenyér-
                   betegségeket.

                   Mitől bio a biokenyér?

                   Kikísérleteztünk egy receptet, és a mi kenye-  Nemcsak bio,
                   rünk nem tartalmaz semmilyen pótló anyagot,   de finom is
                   szemben a nagyüzemivel. A biokenyérnél a
                   kovászolás műveletén van a hangsúly, tehát
   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55