Page 34 - Zsiráf Magazin - 2015. december
P. 34
Bögrés
mézeskalács
Enni és díszíteni is egyformán szereti mindenki, elkészíteni azonban már sokak szá-
mára ördögi feladatot jelent. A tökéletes mézeskalács sütés után omlós és megőrzi a
formáját. Azok számára pedig egy kicsit könnyítettünk a recepten, akik kezdők vagy
esetleg nem szívesen használják a mérleget az alapanyagok kimérése közben.
A bögrés mézeskalácstészta hozzávalói:
• 8 bögre liszt
• 1,5 bögre porcukor
• 3 teáskanál szódabikarbóna
• 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
• 30 dkg vaj
• 1 bögre méz
• 3 tojás
Elkészítés menete:
A lisztet, a porcukrot, a fűszerkeveréket és a szódabikarbónát összekeverjük egy nagy
tálban. Hozzáadjuk a megolvasztott margarint, majd ezt összekeverjük a tojással és
a mézzel is. Miután kézzel tésztává gyúrtuk az alapanyagokat, három egyenlő részre
osztjuk. Jól lisztezett deszkán nagyjából egy centiméter vastagra gyúrjuk a tésztát,
süteményszaggatóval pedig formákat vágunk ki belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, és tíz percig sütjük. Díszíthetjük cukormázzal,
de mazsolával, gumicukorral és dió vagy mogyorófélékkel is.