Page 12 - Zsiráf Magazin - 2018. március
P. 12
HÚSVÉT MÁSHOL:
A portugáloknál sokkal inkább elterjedt a val- Svédországban az ünnepi asztalt nemzeti szí-
lásközpontú ünneplés. Megemlékezések sora nekbe öltöztetik, gallyakat állítanak vázába,
várja egy héten keresztül a hívőket a templo- és azokat kékre és sárgára festett tollpihével
mokba, ahol a szobrokat ilyenkor feketelepel- díszítik. A reggeli marcipánnal töltött, tejszín-
lel szokás letakarni. habos zsemle. Az ünnepi étel Jansson meg-
kísértése; ez sózott heringgel és hagymával
Franciaországban sült bárányt fogyasztanak, lerakott burgonya tejszínnel sütve.
amely mellől nem maradhatnak el a kellemes
vörösborok sem. Németországban kalácsot, Spanyolországban bizonyos vidékeken „ha-
tormás sonkát, csülköt, krumpli salátát, és ke- láltáncot” járnak, amely egyúttal felvonulást
mény tojást tesznek az ünnepi asztalra. Nem jelent. Mindenki jelmezt ölt, és csontvázaknak
csak sört isznak, ugyanis húsvétkor kedveltek öltözött emberek hamut visznek dobozban.
a tojás- és mandulalikőrök is.