Page 12 - Zsiráf Magazin - 2018. március
P. 12

HÚSVÉT MÁSHOL:


            A portugáloknál sokkal inkább elterjedt a val- Svédországban az ünnepi asztalt nemzeti szí-
            lásközpontú ünneplés. Megemlékezések sora  nekbe öltöztetik, gallyakat állítanak vázába,
            várja egy héten keresztül a hívőket a templo- és azokat kékre és sárgára festett tollpihével
            mokba, ahol a szobrokat ilyenkor feketelepel- díszítik. A reggeli marcipánnal töltött, tejszín-
            lel szokás letakarni.                             habos zsemle. Az ünnepi étel Jansson meg-
                                                              kísértése; ez sózott heringgel és hagymával
            Franciaországban sült bárányt fogyasztanak,  lerakott burgonya tejszínnel sütve.
            amely mellől nem maradhatnak el a kellemes
            vörösborok sem. Németországban kalácsot,  Spanyolországban bizonyos vidékeken „ha-
            tormás sonkát, csülköt, krumpli salátát, és ke- láltáncot” járnak, amely egyúttal felvonulást
            mény tojást tesznek az ünnepi asztalra. Nem  jelent. Mindenki jelmezt ölt, és csontvázaknak
            csak sört isznak, ugyanis húsvétkor kedveltek  öltözött emberek hamut visznek dobozban.
            a tojás- és mandulalikőrök is.
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17