Page 25 - Zsiráf Magazin - 2016. november
P. 25

szakmai színvonalának emelése, kutatások,
                                                              képzések, elsősorban továbbképzések, kon-
                                                              ferenciák szervezése és támogatása.


                                                              Nélkülözhetetlen a dietetikusi tevékenység
                                                              társadalmi szintű alkalmazása, ismeretter-
                                                              jesztés, többirányú és komplex hasznosítási
                                                              stratégiák kidolgozása és megvalósítása.

                                                              Feladatai közé tartozik a tagok szakmai is-
                                                              mereteinek elmélyítése, hazai és nemzetközi
                                                              tudományos eredmények követése, egysé-
                                                              ges szakmai szemlélet kialakítása, szakmai
            KI A DIETETIKUS?                                  irányelvek létrehozásában közreműködés,
                                                              a szakmai nyilvánosság állandó fórumainak
            A dietetikus a táplálkozástudomány és a           megteremtése és működtetése.
            dietetika területén szerzett felsőfokú vég-
            zettséggel rendelkező személy, aki a tudá-        MDOSZ 1994 óta tagja az Európai Dietetiku-
            sát egészséges és beteg egyének, valamint         sok Szövetségének (European Federation of
            csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és      the Associations of Dietitians), 2008 óta pedig
            egészségnevelése céljából alkalmazza. Fel-        a Dietetikusok Világszövetségének (Internatio-
            adata a betegélelmezésen és közétkeztetésen       nal Confederation of Dietetic Associations),
            túl táplálkozási-dietetikai tanácsadás a gyógyí-  amely egyúttal a szakmai szervezet nemzet-
            tás különböző területein, valamint a táplálko-    közi elismerését is jelenti.
            zással és életmóddal összefüggő betegségek
            megelőzése, vagyis a korszerű, kiegyensúlyo-      Az MDOSZ szeretne hozzájárulni ahhoz,
            zott táplálkozás megismertetése a lakosság-       hogy a magazin olvasói minél több és hiteles
            gal. A szakemberek a táplálkozástudomány          információval rendelkezzenek az egészséges
            minden szegmensében jelen vannak, a pre-          táplálkozásról és a táplálkozástudomány leg-
            venció területén, fekvőbeteg intézmények-         újabb eredményeiről.
            ben, járóbeteg szakellátásban, szociális szfé-
            rában, élelmiszeripari cégeknél, wellness- és                               Kubányi Jolán MSc
            fitnesscentrumokban, gyógyszállodákban,                                                    elnök
            vendéglátásban, kutatás területén, oktatás-
            ban, és egyre többen a magánpraxisban is.


            A szövetség legfontosabb célja a betegség-
            megelőzés, a lakosság egészségi állapotának
            megőrzése és javítása, az egészséges, illet-
            ve aktuális állapotnak megfelelő táplálkozási
            gyakorlat és szokások kialakítása pozitív be-
            folyásolás útján.

            A szakmai szervezet további feladatai közé tar-
            tozik a különböző táplálkozással összefüggő
            betegségek terápiás vonatkozásainak széles
            körű megismertetése, kutatása, elfogadtatása
            és bevezetése; továbbá a dietetikusi munka
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30