Page 25 - Zsiráf Magazin - 2016. november
P. 25
szakmai színvonalának emelése, kutatások,
képzések, elsősorban továbbképzések, kon-
ferenciák szervezése és támogatása.
Nélkülözhetetlen a dietetikusi tevékenység
társadalmi szintű alkalmazása, ismeretter-
jesztés, többirányú és komplex hasznosítási
stratégiák kidolgozása és megvalósítása.
Feladatai közé tartozik a tagok szakmai is-
mereteinek elmélyítése, hazai és nemzetközi
tudományos eredmények követése, egysé-
ges szakmai szemlélet kialakítása, szakmai
KI A DIETETIKUS? irányelvek létrehozásában közreműködés,
a szakmai nyilvánosság állandó fórumainak
A dietetikus a táplálkozástudomány és a megteremtése és működtetése.
dietetika területén szerzett felsőfokú vég-
zettséggel rendelkező személy, aki a tudá- MDOSZ 1994 óta tagja az Európai Dietetiku-
sát egészséges és beteg egyének, valamint sok Szövetségének (European Federation of
csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és the Associations of Dietitians), 2008 óta pedig
egészségnevelése céljából alkalmazza. Fel- a Dietetikusok Világszövetségének (Internatio-
adata a betegélelmezésen és közétkeztetésen nal Confederation of Dietetic Associations),
túl táplálkozási-dietetikai tanácsadás a gyógyí- amely egyúttal a szakmai szervezet nemzet-
tás különböző területein, valamint a táplálko- közi elismerését is jelenti.
zással és életmóddal összefüggő betegségek
megelőzése, vagyis a korszerű, kiegyensúlyo- Az MDOSZ szeretne hozzájárulni ahhoz,
zott táplálkozás megismertetése a lakosság- hogy a magazin olvasói minél több és hiteles
gal. A szakemberek a táplálkozástudomány információval rendelkezzenek az egészséges
minden szegmensében jelen vannak, a pre- táplálkozásról és a táplálkozástudomány leg-
venció területén, fekvőbeteg intézmények- újabb eredményeiről.
ben, járóbeteg szakellátásban, szociális szfé-
rában, élelmiszeripari cégeknél, wellness- és Kubányi Jolán MSc
fitnesscentrumokban, gyógyszállodákban, elnök
vendéglátásban, kutatás területén, oktatás-
ban, és egyre többen a magánpraxisban is.
A szövetség legfontosabb célja a betegség-
megelőzés, a lakosság egészségi állapotának
megőrzése és javítása, az egészséges, illet-
ve aktuális állapotnak megfelelő táplálkozási
gyakorlat és szokások kialakítása pozitív be-
folyásolás útján.
A szakmai szervezet további feladatai közé tar-
tozik a különböző táplálkozással összefüggő
betegségek terápiás vonatkozásainak széles
körű megismertetése, kutatása, elfogadtatása
és bevezetése; továbbá a dietetikusi munka