Page 53 - Zsiráf Magazin - 2018. február
P. 53
Örökzöld kérdés az édesítőszerek biztonsá-
gossága, melyben az ADI érték adhat szá-
munkra iránymutatást, hiszen leginkább ez
jelzi az egészségre gyakorolt hatásukat (14).
ÉDESÍTŐSZEREK NÉPSZERŰSÉGE – HAZAI KÖRKÉP Sokszor elhangzik a táplálkozástudományi
szakemberek szájából, hogy nincsenek tiltott
élelmiszerek, csak kerülendő mennyiségek.
A Szinapszis Kft. tavalyi kutatásából (10) kide- Az ADI érték segít annak meghatározásá-
rült, hogy egyre többen használják az édesí- ban, hogy miből mennyi az egészségre ár-
tőszereket, elsősorban az italok édesítéséhez. talmatlan adag. Ennek jelentőségét ismerték
A válaszadók 31%-a ételek és italok ízesítésé- fel egy olasz tanulmányban is, melyben azt
hez egyaránt alkalmazza az édesítőket, 8%-uk vizsgálták, hogy az olasz élelmiszer piacon
csak ételekbe, míg 27%-uk csak italokba teszi. jelenlévő intenzív édesítőszereket tartalmazó
A kutatás rámutat arra is, hogy az édesítőszer élelmiszerek fogyasztásával a lakosság átlép-
kiválasztásánál az íz a döntő szempont, a kel- heti-e az ADI értéket. Le Donne és munka-
lemes, cukorra emlékeztető íz még az ener- társai 10 intenzív édesítőszer (Aceszulfám-K,
giatartalomnál is fontosabb. Nyilvánvalóan Aszpartám, Ciklamát, Szacharin, Szukralóz,
nagyon fontos az édesítő eredete is, a termé- Taumatin, Neoheszperidin DC, Szteviol-
szetes eredetű összetevő még mindig előnyt glikozidok, Neotám, Aszpartám-aceszulfám
élvez. A fogyasztók ma már nyitottabbak só) napi bevitelét vizsgálta az olasz lakosság
a különböző édesítőszerek megismerésére, körében (7, 13). Egy 3 lépcsős módszerrel
ezt mutatja, hogy folyamatosan nő az éde- a lehető legpontosabban próbálták megbe-
sítőszerek ismertsége (10). A volt Országos csülni a fogyasztást. Első lépésben azt mér-
Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet ték fel, hogy milyen intenzív édesítőszereket
által 2014-ben végzett Országos Táplálkozás tartalmazó élelmiszerek álltak rendelkezésre
és Tápláltsági Állapot Vizsgálat eredményei az olasz élelmiszerpiacon. Előre megterve-
alapján elmondható, hogy 2009-hez képest zett módon a márkák piaci részesedésének
nőtt az édesítőszerek fogyasztása a hazai la- adatait figyelembe véve ellenőrizték a termé-
kosság körében (11). kek élelmiszer-címkéjét. Második lépésben
egy korábbi – országos szintű – felmérés
ENERGIAMENTES VAGY INTENZÍV ÉDESÍTŐSZEREK fogyasztási adatait kombinálták a maximáli-
san engedélyezett értékekkel. A harmadik lé-
pésben a vizsgálat során gyűjtött élelmiszer
Az intenzív édesítőszerek fő jellemzője, hogy minták kémiai elemzését végezték el, az éde-
édesítőerejük a cukornál jóval nagyobb, így sítőszer pontos koncentrációjának meghatá-
sokkal kisebb mennyiség is elegendő belőlük rozása céljából, majd a fogyasztási adatokat
az édes íz eléréséhez. Találunk köztük termé- kombinálták az aktuális koncentráció értéké-
szetes (pl. taumatin) és mesterséges (pl. sza- vel. Az édesítőszerek beviteléhez elsősorban
charin, aszpartám) eredetűeket. Megjelenési az üdítők, az asztali édesítők és az étrend-ki-
formájuk lehet tabletta, por vagy folyadék. egészítők járultak hozzá a legnagyobb mér-
Felhasználásuk az élelmiszeriparban igen tékben, ugyanakkor az édesítőszert fogyasz-
széleskörű. A legtöbb édesítőszer elérhető, tók körében a becsült napi beviteli érték jóval
mint asztali édesítő, emellett leggyakrabban az ADI érték alatt volt (13). Hasonló kutatást
üdítők, instant italporok, desszertek, tejtermé- Írországban is végeztek, ahol a lakosság éde-
kek, gyümölcskonzervek, dzsemek, sütőipari sítőszer fogyasztása szintén jóval az ADI ér-
termékek alkotói lehetnek (12). (Az energia- ték alatt maradt. Az édesítőszerek beviteléhez
mentes édesítőszerekről bővebb információ az íreknél is az üdítők, az asztali édesítők já-
a 2014. novemberi Táplálkozási Akadémia Hír- rultak hozzá jelentősen, azonban náluk a har-
levélben található.) madik helyen a tejtermékek álltak (7).