Page 53 - Zsiráf Magazin - 2018. február
P. 53

Örökzöld kérdés az édesítőszerek biztonsá-
                                                              gossága, melyben az ADI érték adhat szá-
                                                              munkra iránymutatást, hiszen leginkább ez
                                                              jelzi az egészségre gyakorolt hatásukat (14).
            ÉDESÍTŐSZEREK NÉPSZERŰSÉGE – HAZAI KÖRKÉP         Sokszor elhangzik a táplálkozástudományi
                                                              szakemberek szájából, hogy nincsenek tiltott
                                                              élelmiszerek, csak kerülendő mennyiségek.
            A Szinapszis Kft. tavalyi kutatásából (10) kide- Az ADI érték segít annak meghatározásá-
            rült, hogy egyre többen használják az édesí- ban, hogy miből mennyi az egészségre ár-
            tőszereket, elsősorban az italok édesítéséhez.  talmatlan adag. Ennek jelentőségét ismerték
            A válaszadók 31%-a ételek és italok ízesítésé- fel egy olasz tanulmányban is, melyben azt
            hez egyaránt alkalmazza az édesítőket, 8%-uk  vizsgálták, hogy az olasz élelmiszer piacon
            csak ételekbe, míg 27%-uk csak italokba teszi.  jelenlévő intenzív édesítőszereket tartalmazó
            A kutatás rámutat arra is, hogy az édesítőszer  élelmiszerek fogyasztásával a lakosság átlép-
            kiválasztásánál az íz a döntő szempont, a kel- heti-e az ADI értéket. Le Donne és munka-
            lemes, cukorra emlékeztető íz még az ener- társai 10 intenzív édesítőszer (Aceszulfám-K,
            giatartalomnál is fontosabb. Nyilvánvalóan  Aszpartám, Ciklamát, Szacharin, Szukralóz,
            nagyon fontos az édesítő eredete is, a termé- Taumatin, Neoheszperidin DC, Szteviol-
            szetes eredetű összetevő még mindig előnyt  glikozidok, Neotám, Aszpartám-aceszulfám
            élvez. A fogyasztók ma már nyitottabbak  só) napi bevitelét vizsgálta az olasz lakosság
            a különböző édesítőszerek megismerésére,  körében (7, 13). Egy 3 lépcsős módszerrel
            ezt mutatja, hogy folyamatosan nő az éde- a lehető legpontosabban próbálták megbe-
            sítőszerek ismertsége (10). A volt Országos  csülni a fogyasztást. Első lépésben azt mér-
            Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet  ték fel, hogy milyen intenzív édesítőszereket
            által 2014-ben végzett Országos Táplálkozás  tartalmazó élelmiszerek álltak rendelkezésre
            és Tápláltsági Állapot Vizsgálat eredményei  az olasz élelmiszerpiacon. Előre megterve-
            alapján elmondható, hogy 2009-hez képest  zett módon a márkák piaci részesedésének
            nőtt az édesítőszerek fogyasztása a hazai la- adatait figyelembe véve ellenőrizték a termé-
            kosság körében (11).                              kek élelmiszer-címkéjét. Második lépésben
                                                              egy korábbi – országos szintű – felmérés
            ENERGIAMENTES VAGY INTENZÍV ÉDESÍTŐSZEREK         fogyasztási adatait kombinálták a maximáli-
                                                              san engedélyezett értékekkel. A harmadik lé-
                                                              pésben a vizsgálat során gyűjtött élelmiszer
            Az intenzív édesítőszerek fő jellemzője, hogy  minták kémiai elemzését végezték el, az éde-
            édesítőerejük a cukornál jóval nagyobb, így  sítőszer pontos koncentrációjának meghatá-
            sokkal kisebb mennyiség is elegendő belőlük  rozása céljából, majd a fogyasztási adatokat
            az édes íz eléréséhez. Találunk köztük termé- kombinálták az aktuális koncentráció értéké-
            szetes (pl. taumatin) és mesterséges (pl. sza- vel. Az édesítőszerek beviteléhez elsősorban
            charin, aszpartám) eredetűeket. Megjelenési  az üdítők, az asztali édesítők és az étrend-ki-
            formájuk lehet tabletta, por vagy folyadék.  egészítők járultak hozzá a legnagyobb mér-
            Felhasználásuk az élelmiszeriparban igen  tékben, ugyanakkor az édesítőszert fogyasz-
            széleskörű. A legtöbb édesítőszer elérhető,  tók körében a becsült napi beviteli érték jóval
            mint asztali édesítő, emellett leggyakrabban  az ADI érték alatt volt (13). Hasonló kutatást
            üdítők, instant italporok, desszertek, tejtermé- Írországban is végeztek, ahol a lakosság éde-
            kek, gyümölcskonzervek, dzsemek, sütőipari  sítőszer fogyasztása szintén jóval az ADI ér-
            termékek alkotói lehetnek (12). (Az energia- ték alatt maradt. Az édesítőszerek beviteléhez
            mentes édesítőszerekről bővebb információ  az íreknél is az üdítők, az asztali édesítők já-
            a 2014. novemberi Táplálkozási Akadémia Hír- rultak hozzá jelentősen, azonban náluk a har-
            levélben található.)                              madik helyen a tejtermékek álltak (7).
   48   49   50   51   52   53   54   55   56