Page 55 - Zsiráf Magazin - 2018. február
P. 55
FELHASZNÁLT IRODALOM:
1. Diabétesz világnap. Elérhető: 10. Szinapszis Kft. Különösen az italoknál nőtt meg
http://www.diabet.hu/info.aspx?sp=5 az édesítőszerek elfogadottsága. Elérhető:
http://www.webbeteg.hu/cikkek/
2. Lugasi A. Az intenzív édesítőszerek biztonságos- egeszsegedre/20281/edesitoszerek-
sága. Orvosi Hetilap, 2016, 157 (Suppl. 1), 14–28. elfogadottsaga [Legutóbb frissült: 2016.12.12.]
3. EFSA Panel on Food Additives and Nutrient 11. OGYÉI: Országos Táplálkozás és Tápláltsági
Sources added to Food (ANS). Statement on állapot Vizsgálat 2014. Elérhető:
the validity of the conclusions of a mouse https://www.ogyei.gov.hu/orszagos_
carcinogenicity study on sucralose (E 955) taplalkozas_es_taplaltsagi_allapot_
performed by the Ramazzini Institute. EFSA vizsgalat_2014/ [Legutóbb frissült: 2017.01.14.]
Journal, 2017, 15 (5). Elérhető:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j. 12. Frecskáné CSK. Cukormentes édes ízek. Amit
efsa.2017.4784/full az édesítőszerekről tudni kell előadás anyag.
Elérhető:
4. http://www.worlddiabetesday.org/ http://portal.nebih.gov.hu/informaciok/
elelmiszer/lakossagi/elelmiszerbiztonsag/
5. Hidvégi T. Cukorbetegség. in: Hidvégi T, (szerk.) elelmiszerbiztonsag-lakossagi/-/asset_
Civilizációs betegségek – A leggyakoribb nép- publisher/4ndba0yRXvQX/content/amit-az-
betegségek megelőzése. Budapest: Springmed edesitoszerekrol-tudni-kell/pop_up?_101_
Kiadó, 2017. INSTANCE_4ndba0yRXvQX_viewMode=print
6. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hiva- 13. Le Donne C. et al. Assessment of dietary
tal – Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési intake of 10 intense sweeteners by the Italian
Igazgatóság: Kérdezz-felelek az élelmiszer-ada- population. Food and Chemical Toxicology.
lékanyagokról tájékoztató. Elérhető: 102; (2017) 186-197.
http://portal.nebih.gov.hu/
documents/10182/21392/Kerdezz_felelek_az_ 14. Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős Állam-
elelmiszer_adalekanyagokrol.pdf/d639d3e4- titkárság. Adalékanyagok csoportosítása.
1ab6-41bd-80be-87cf7d73be52 Elérhető: http://elelmiszerlanc.kormany.
hu/?_preview=3d793d13-7539-e2e8-6b07-
7. Goscinny S. Dietary intake assessment of low 000011fdc4f6
calorie sweeteners in European populations.
EFAD konferencia (10.) (2017. szeptember 30.) 15. Gézsi Andrásné M. Hogyan fogyjunk cukorbete-
(Rotterdam). gen. Budapest: Springmed.2010.
8. Bartyik T. Az élelmiszer – adalékanyagokkal 16. Papakonstantin A. Current nutrition and diabe-
kapcsolatos előírások ismertetése és gyakorlati tes principles, newer data on diabetes dietary
alkalmazásuk előadás anyag. management and EFAD’s involvement in World
Elérhető: http://www.nak.hu/images/Kamara/ Diabetes Day. EFAD konferencia (10.) (2017
dokumentumok/NAK_adal%C3%A9kanyag_ szeptember 30.) (Rotterdam)
el%C5%91ad%C3%A1s_Bartyik_T%C3%BCnde.pdf
17. EFSA. Health claims related to intense
9. Szabó E. 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet a köz- sweeteners. Elérhető:
étkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészség- https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/
ügyi előírásokról előadás. Elhangzott: Élelme- sweeteners
zésvezetők Regionális Fóruma. Miskolc, 2015.
március 24. 18. British Dietetic Association. Policy
Statement – The use of Artificial Sweeteners.
Birmingham: British Dietetic Association. 2016.