Page 55 - Zsiráf Magazin - 2018. február
P. 55

FELHASZNÁLT IRODALOM:



            1.  Diabétesz világnap. Elérhető:                 10.  Szinapszis Kft. Különösen az italoknál nőtt meg
                http://www.diabet.hu/info.aspx?sp=5              az édesítőszerek elfogadottsága. Elérhető:
                                                                 http://www.webbeteg.hu/cikkek/
            2.  Lugasi A. Az intenzív édesítőszerek biztonságos-  egeszsegedre/20281/edesitoszerek-
                sága. Orvosi Hetilap, 2016, 157 (Suppl. 1), 14–28.  elfogadottsaga [Legutóbb frissült: 2016.12.12.]

            3.  EFSA Panel on Food Additives and Nutrient     11.  OGYÉI: Országos Táplálkozás és Tápláltsági
                Sources added to Food (ANS). Statement on        állapot Vizsgálat 2014. Elérhető:
                the validity of the conclusions of a mouse       https://www.ogyei.gov.hu/orszagos_
                carcinogenicity study on sucralose (E 955)       taplalkozas_es_taplaltsagi_allapot_
                performed by the Ramazzini Institute. EFSA       vizsgalat_2014/ [Legutóbb frissült: 2017.01.14.]
                Journal, 2017, 15 (5). Elérhető:
                http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.  12.  Frecskáné CSK. Cukormentes édes ízek. Amit
                efsa.2017.4784/full                              az édesítőszerekről tudni kell előadás anyag.
                                                                 Elérhető:
            4.  http://www.worlddiabetesday.org/                 http://portal.nebih.gov.hu/informaciok/
                                                                 elelmiszer/lakossagi/elelmiszerbiztonsag/
            5.  Hidvégi T. Cukorbetegség. in: Hidvégi T, (szerk.)   elelmiszerbiztonsag-lakossagi/-/asset_
                Civilizációs betegségek – A leggyakoribb nép-    publisher/4ndba0yRXvQX/content/amit-az-
                betegségek megelőzése. Budapest: Springmed       edesitoszerekrol-tudni-kell/pop_up?_101_
                Kiadó, 2017.                                     INSTANCE_4ndba0yRXvQX_viewMode=print

            6.  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hiva-       13.  Le Donne C. et al. Assessment of dietary
                tal – Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési    intake of 10 intense sweeteners by the Italian
                Igazgatóság: Kérdezz-felelek az élelmiszer-ada-  population. Food and Chemical Toxicology.
                lékanyagokról tájékoztató. Elérhető:             102; (2017) 186-197.
                http://portal.nebih.gov.hu/
                documents/10182/21392/Kerdezz_felelek_az_     14.  Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős Állam-
                elelmiszer_adalekanyagokrol.pdf/d639d3e4-        titkárság. Adalékanyagok csoportosítása.
                1ab6-41bd-80be-87cf7d73be52                      Elérhető: http://elelmiszerlanc.kormany.
                                                                 hu/?_preview=3d793d13-7539-e2e8-6b07-
            7.  Goscinny S. Dietary intake assessment of low     000011fdc4f6
                calorie sweeteners in European populations.
                EFAD konferencia (10.) (2017. szeptember 30.)   15.  Gézsi Andrásné M. Hogyan fogyjunk cukorbete-
                (Rotterdam).                                     gen. Budapest: Springmed.2010.

            8.  Bartyik T. Az élelmiszer – adalékanyagokkal   16.  Papakonstantin A. Current nutrition and diabe-
                kapcsolatos előírások ismertetése és gyakorlati   tes principles, newer data on diabetes dietary
                alkalmazásuk előadás anyag.                      management and EFAD’s involvement in World
                Elérhető: http://www.nak.hu/images/Kamara/       Diabetes Day. EFAD konferencia (10.) (2017
                dokumentumok/NAK_adal%C3%A9kanyag_               szeptember 30.) (Rotterdam)
                el%C5%91ad%C3%A1s_Bartyik_T%C3%BCnde.pdf
                                                              17.  EFSA. Health claims related to intense
            9.  Szabó E. 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet a köz-  sweeteners. Elérhető:
                étkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészség-     https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/
                ügyi előírásokról előadás. Elhangzott: Élelme-   sweeteners
                zésvezetők Regionális Fóruma. Miskolc, 2015.
                március 24.                                   18.  British Dietetic Association. Policy
                                                                 Statement – The use of Artificial Sweeteners.
                                                                 Birmingham: British Dietetic Association. 2016.
   50   51   52   53   54   55   56