Page 54 - Zsiráf Magazin - 2018. február
P. 54

TÖMEGNÖVELŐ –„BULK” - ÉDESÍTŐSZEREK


            CUKORALKOHOLOK (POLIOLOK)



            A szénhidrátok redukálásával cukoralkoho-         ket a cukorhelyettesítőket (12). Jelentőségük
            lok képződnek. A redukció során a cukrok          még abban áll, hogy energiatartalmuk a cukor
            oxocsoportjának oxigénatomja – ami eddig          energiatartalmának csupán – egy picivel több,
            egy szénatomhoz kapcsolódott – egy hidro-         mint – a fele. Míg a cukrok grammonként 4 ki-
            génatomhoz kapcsolódik s így létrejön az al-      lokalóriát adnak, addig a cukoralkoholok csak
            koholokra jellemző hidroxilcsoport. Vízben jól    kb. 2,4 kilokalóriát szolgáltatnak grammonként.
            oldódó, többnyire édes ízű vegyületek. Nincs      Egy kivétel azért akad, hiszen az eritrit ener-
            hétköznapi értelemben vett alkoholtartalmuk,      giamentesnek tekinthető a poliolok között. Így
            így „zéró tolerancia” esetén is fogyaszthatók.    a cukoralkoholokkal is elérhető az élelmiszerek
            A cukoralkoholok a természetben, kis meny-        energiatartalmának csökkentése, ha a cukor
            nyiségben, bizonyos zöldségekben és gyü-          helyett ezeket az édesítőszereket alkalmazzák.
            mölcsökben lelhetők fel, míg iparilag főleg
            cukrokból és keményítőből állítják elő (12).      Bár az ADI érték szempontjából nincs miért
            Az intenzív édesítőszerekhez hasonlóan a cu-      aggódni a cukoralkoholok fogyasztását illető-
            koralkoholok is alkalmasak az édes íz kiváltá-    en, élettani hatásukból adódóan azért érde-
            sára, azonban az édesítő erejük jóval elmarad     mes bizonyos határérték alatt tartani egyes
            tőlük, így a poliolokból nagyobb mennyiséget      cukoralkoholok bevitelét. Az érzékenyebbek-
            kell használni a cukorhoz hasonló édesség el-     nél, már napi 10 grammos mennyiség is pa-
            éréséhez. Az édes íz kiváltása mellett a cukrok   naszt okozhat, ami hasi puffadás, gázképző-
            funkcionális tulajdonságainak átvételében is      dés vagy hasmenés formájában jelentkezhet.
            fontos szerepük van, például a szín, a szerke-    Ennek elkerüléséhez pl. xilitből 40 grammnál
            zet, a nedvességmegkötő képesség tekinteté-       nem tanácsos többet fogyasztani egy nap, míg
            ben. Az élelmiszeriparban, az édesipari termé-    szorbitból 30-50 grammnál ne együnk többet
            kekben (pl. cukorkák, dzsemek), desszertekben     naponta. A csicsókaszirupnál 10-15 gramm-
            (pl. pudingok), rágógumikban, sütőipari termé-    nál húzhatjuk meg a határt, hogy megelőzzük
            kekben (pl. piskóták, kekszek) használják eze-    a fokozott bélműködést (15).





            AZ ÉDESÍTŐSZEREK FOGYASZTÁSÁNAK LEHETSÉGES ELŐNYEI



            Az édesítőszerek elsősorban a cukorbetegek  432/2012/EU rendelet értelmében a cukorhe-
            számára jelenthetnek alternatívát a cukor he- lyettesítők esetén engedélyezett állítás, hogy
            lyett az édes íz kiváltására. Az energiamentes  cukor helyett cukorhelyettesítőt tartalmazó
            vagy csekély energiatartalmú édesítők hasz- étel/ital fogyasztását követően kisebb mérté-
            nálatával energiát spórolhatunk, ami fontos  kű a vércukorszint-emelkedés, mint a cukrot
            szempont, amikor testtömeg csökkentés- tartalmazó étel/ital fogyasztása után (12, 17).
            ről van szó. Az Amerikai Diabetes Társaság  Az EFSA által jóváhagyott az az állítás is, mi-
            táplálásterápiára vonatkozó irányelve alapján  szerint az alacsony energiatartalmú és ener-
            az energiamentes édesítőszerek – az energiát  giamentes édesítőszert tartalmazó rágógumi
            adó szénhidrátok helyett alkalmazva – csök- hozzájárul a fogak mineralizációjának fenntar-
            kenthetik az összes energia, illetve szénhidrát  tásához (12, 17). Összességében elmondható,
            bevitelt, ha nem kompenzálják más forrásból  hogy az édesítőszerek általában biztonsággal
            származó energia bevitellel (16). Az egész- használhatók, az elfogadható napi beviteli ér-
            ségre vonatkozó állításokat meghatározó  téken belüli fogyasztás esetén (16, 18).
   49   50   51   52   53   54   55   56