Page 61 - Zsiráf Magazin - 2019. február
P. 61
A cékla szupererejei
1.
VÉRNYOMÁSCSÖKKENTÉS
A benne lévő nitrátok emésztés után
nitrátsavvá alakulnak, ami tágítja az ereket,
így serkenti a vérkeringést és csökkenti a vér-
nyomást.
CSÖKKENTI A RÁK KIALAKULÁSÁNAK
2.
KOCKÁZATÁT
A cékla színét a benne található betalain nevű
antioxidáns adja, amely puffadásgátló és mé-
regtelenítő hatású. Rendszeres fogyasztása
csökkenti a hasnyálmirigyrák, a mellrák, illetve
a prosztatarák kialakulásának esélyét.
4.
GÁTOLJA A PUFFADÁST
3. A szervezetünk puffadással (is) jelzi, ha vala-
MÉREGTELENÍT
mi nincs rendben, a cékla pedig hatékonyan
Mint említettük, a betalain fontos szerepet száll szembe vele. Óvja a sejteket, rosttar-
játszik a test méregtelenítő folyamatainak talma pedig emeli a fehérvérsejtszámot és
felpörgetésében. Amikor a cékla pigmentjei az antioxidáns enzimek szintjét, segítve az im-
bekerülnek a véráramba, elpusztítják a felgyü- munrendszert az idegen sejtek, betegségek
lemlett méreganyagokat, tisztítják a vért és legyőzésében.
leveszik a máj válláról a terheket. A zöldség
mangántartalma támogatja az immunrend-
FELTÖLT
szert és a vesék működését. 5.
Sportolás előtt is ajánlott céklát fogyasztani,
mert kitartóbbak lehetünk tőle. Egy 2014-ben
készült kutatás szerint azok a kerékpározók,
akik tekerés előtt céklalevet ittak, 15 százalék-
kal hosszabb ideig bírták a terhelést.
6.
A LÁTÁS ÖRZŐJE
A céklában több vas van, mint a spenótban,
ezenkívül nagy mennyiségben tartalmaz
luteint és béta-karotint is, ezért támogatja
a makula és a retina egészségét, javítva a lá-
tást. A magas vastartalma miatt mensturációs
zavarokra is szokták javasolni.