Page 43 - Zsiráf Magazin - 2018. február
P. 43

EZT ITTÁK PETOFIÉK

            A kávéházakban nem csak kávét, hanem sok
            minden más egyebet is felszolgált a kávészol-
            ga, vagy kellner. Például a feketekávé mellé
            lehetett kérni tejfölt (!), tejszínt, ihatták a ká-
            vét kapucíner formájában, de kérhettek bele
            némi alkoholt is. Voltak kávéházak, ahol for-
            ralt bort és forró sört is lehetett kapni. Aztán
            ott van még a puncsok számtalan variációja,
            az ánizzsal ízesített kávélikőr és az ördög-
            italként emlegetett krampampuli. Ez utóbbit
            azért nevezték ördögitalnak, mert ha valaki
            többet ivott belőle a kelleténél, valóságos
            ördöggé változott. Az elnevezésből adódó-
            an a század második felétől szokássá vált
            a krampampulit ördögarcot formázó tal-
            pas poharakban kínálni. Az ital misztikumát
            fokozta, hogy az illatos italt meggyújtották,
            és úgy szolgálták fel. És hogy miből állt ez
            a népszerű ital, amivel reformkori nagyjaink
            oly szívesen locsolgatták politizálásban bere-
            kedt torkukat? Íme, egy leírás a Pesti Napló                                         Krampapuli
            népszerű Ínyesmestere tollából:                                           Kép forrása: wikipédia


            „Megfelelő méretű öblös tűzálló tálat állítsunk  állni hagyjuk, de vigyázzunk, hogy ki ne hűl-
            az asztal közepére és vagdalt fügét, kimago- jön! Jól megkeverjük és megkóstoljuk, elég
            zott datolyát, mazsolát, malagaszőlőt, cukro- erős vagy túl édes-e? Ezt cukor, rum, bor vagy
            zott narancshéjat, dióval bélelt aszaltszilvát és  tea utána-adagolásával szabályozhatjuk. Vé-
            darabokra tördelt szentjánoskenyeret teszünk  gül puncsospoharakba szűrjük a párolgó italt.”
            bele. A tál tetejére vasrostélyt helyezünk, erre
            egy kiló narancshéjon ledörzsölt kockacukrot.  Hogy az ifjú urak fejébe ne szálljon a sok re-
            Ezt fél liter finom cukornád-rummal (amely- mek ital, a kávéházakban kínáltak sütemé-
            nek egy része kisüsti szilva vagy seprő pálinka  nyeket, házi kuglófot, kalácsot is. Feljegyez-
            is lehet) megöntözzük és meggyújtjuk. Köz- ték például, hogy a Pilvax ifjúsága nagyon
            ben a lámpákat eloltjuk és türelemmel figyel- szerette az ún. deák-kenyeret. Voltak olyan
            jük, amíg a lángoló szesz kiég és a felolvadt  kávéházak, ahol tisztességesebb harapnivalót
            cukor a tálba csepeg. Ezután hozzáöntünk  is kínáltak: például virslit, kolbászt.
            2 liter forralt, fahéjjal, citromhajjal és szegfű-
            szeggel ízesített fehér bort, egy liter forró teát,  A Pilvax a XIX. század második felében már
            2 citrom és 2 narancs levét. Néhány percig  nem tudta megőrizni legendás szerepét. És
                                                              bár 1900-ban emléktábla került ki a falá-
                                                              ra, az épületet 1911-ben elbontották, tehát
                                                              az az épület, amit most a Pilvax közben ta-
                                                              lálsz, már nem azonos a híres kávéházzal.


                                                                  (Forrás: Dr. Drveczky Balázs: Történetek
                                                                        terített asztalokról és környékükről)


                                                                                              Jánosi Valéria
                                                                                       Emelttörténelem.hu
   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48