Page 43 - Zsiráf Magazin - 2018. február
P. 43
EZT ITTÁK PETOFIÉK
A kávéházakban nem csak kávét, hanem sok
minden más egyebet is felszolgált a kávészol-
ga, vagy kellner. Például a feketekávé mellé
lehetett kérni tejfölt (!), tejszínt, ihatták a ká-
vét kapucíner formájában, de kérhettek bele
némi alkoholt is. Voltak kávéházak, ahol for-
ralt bort és forró sört is lehetett kapni. Aztán
ott van még a puncsok számtalan variációja,
az ánizzsal ízesített kávélikőr és az ördög-
italként emlegetett krampampuli. Ez utóbbit
azért nevezték ördögitalnak, mert ha valaki
többet ivott belőle a kelleténél, valóságos
ördöggé változott. Az elnevezésből adódó-
an a század második felétől szokássá vált
a krampampulit ördögarcot formázó tal-
pas poharakban kínálni. Az ital misztikumát
fokozta, hogy az illatos italt meggyújtották,
és úgy szolgálták fel. És hogy miből állt ez
a népszerű ital, amivel reformkori nagyjaink
oly szívesen locsolgatták politizálásban bere-
kedt torkukat? Íme, egy leírás a Pesti Napló Krampapuli
népszerű Ínyesmestere tollából: Kép forrása: wikipédia
„Megfelelő méretű öblös tűzálló tálat állítsunk állni hagyjuk, de vigyázzunk, hogy ki ne hűl-
az asztal közepére és vagdalt fügét, kimago- jön! Jól megkeverjük és megkóstoljuk, elég
zott datolyát, mazsolát, malagaszőlőt, cukro- erős vagy túl édes-e? Ezt cukor, rum, bor vagy
zott narancshéjat, dióval bélelt aszaltszilvát és tea utána-adagolásával szabályozhatjuk. Vé-
darabokra tördelt szentjánoskenyeret teszünk gül puncsospoharakba szűrjük a párolgó italt.”
bele. A tál tetejére vasrostélyt helyezünk, erre
egy kiló narancshéjon ledörzsölt kockacukrot. Hogy az ifjú urak fejébe ne szálljon a sok re-
Ezt fél liter finom cukornád-rummal (amely- mek ital, a kávéházakban kínáltak sütemé-
nek egy része kisüsti szilva vagy seprő pálinka nyeket, házi kuglófot, kalácsot is. Feljegyez-
is lehet) megöntözzük és meggyújtjuk. Köz- ték például, hogy a Pilvax ifjúsága nagyon
ben a lámpákat eloltjuk és türelemmel figyel- szerette az ún. deák-kenyeret. Voltak olyan
jük, amíg a lángoló szesz kiég és a felolvadt kávéházak, ahol tisztességesebb harapnivalót
cukor a tálba csepeg. Ezután hozzáöntünk is kínáltak: például virslit, kolbászt.
2 liter forralt, fahéjjal, citromhajjal és szegfű-
szeggel ízesített fehér bort, egy liter forró teát, A Pilvax a XIX. század második felében már
2 citrom és 2 narancs levét. Néhány percig nem tudta megőrizni legendás szerepét. És
bár 1900-ban emléktábla került ki a falá-
ra, az épületet 1911-ben elbontották, tehát
az az épület, amit most a Pilvax közben ta-
lálsz, már nem azonos a híres kávéházzal.
(Forrás: Dr. Drveczky Balázs: Történetek
terített asztalokról és környékükről)
Jánosi Valéria
Emelttörténelem.hu