Page 48 - Zsiráf Magazin - 2018. január
P. 48
Egyéb lehetséges okok a tej és tejtermékek
elégtelen mennyiségű fogyasztására
A laktózérzékenység a tejcukor emésztésének a zavara. A bélben termelődő laktáz
enzim csökkent működése vagy hiánya esetén a tej vagy azt tartalmazó élelmiszerek
elfogyasztása után puffadás, görcsös hasi fájdalom, szelesedés, valamint hasmenés
jelentkezik. Gyakori a másodlagos tejcukorérzékenység, ami egy alapbe-
tegség következtében alakulhat ki, ilyen például a gyulladásos bél-
betegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa), lisztérzékenység,
bélnyálkahártyát érintő fertőzéses megbetegedések, sebészeti
beavatkozások, daganatos betegeknél hasi besugárzás, egyes
gyógyszerek szedése. Viszont, ezekben az esetekben sem java-
solt a tej- és tejtermékek száműzése. A tejcukormentes vagy tej-
cukorszegény étrend megfelel a magyar táplálkozási ajánlásnak,
tehát tartalmaz tejet és tejterméket, és úgy van összeállítva, hogy
annak laktóztartalma ne haladja meg a még tolerálható mennyi-
séget. Ezért a tejcukrot tartalmazó élelmiszereket laktózmentes
vagy – az egyéni érzékenységet figyelembe véve – laktózszegény
termékekre javasolt cserélni.
A kamaszokon és fiatal felnőtteken megjelenő akne (pattanás) és
a táplálkozás közötti összefüggéseket már régóta kutatják, de ke-
vés bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a tej kizárása az akne
kezeléséhez tartozna.
Számos más ok is állhat a tej és tejtermékek elégtelen fogyasztá-
sa mögött, ilyen például a vegán (vagyis tej, tejtermékek mellett
a tojást, húst, halat is kizáró vegetáriánus) táplálkozás, vagy a nem
megfelelően összeállított fogyókúrás étrend, illetve az olyan téves
szemlélet is, miszerint a tehéntej nem való az embernek.