Page 49 - Zsiráf Magazin - 2018. január
P. 49

Otthoni tippek a tej és tejtermékek fogyasztásának a növelésére:



               •  A reggeli kávét igyuk tejjel, kávékrémpor vagy növény tejszín helyett.
               •  Reggelizzünk müzlit/gabonapelyhet tejjel vagy joghurttal.
               •  Az otthon csomagolt szendvicset bolondítsuk meg sajttal.
               •  Tízóraira/uzsonnára válasszunk joghurtot/kefirt, vagy ha időnk engedi, készítsünk házi
                               túrókrémet.
                                    •  Folyadékbevitelnek is kiváló a gyümölcsös tejes turmix/smoothie.
                                    •  Ebédre készítsünk sajtos húsokat vagy a tésztás, rakott, csőbensült
                                       ételekbe/-re szórjunk reszelt sajtot. A paradicsomlevest olasz mó-
                                       don, betűtészta helyett olykor reszelt sajttal is ehetjük.
                                    •  Étkezések mellé a cukros üdítőitalok helyett igyunk egy pohár
                                       tejet, vagy ha az édes ízt kívánjuk, készítsünk kakaót.
                                     •  Legyünk jó példák gyermekeink számára, és igyuk meg mi is
                                       a tejadagunkat.
                                     • Ne felejtsük el, hogy a zsírszegény tejtermékek ugyanannyi kal-
                                       ciumot tartalmaznak, mint a zsírosabbak.



                                     Hazai helyzet


                                     A magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint naponta fél
                                     liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt fogyasztani.
                                     Felnőtteknek 1 adag 2 dl tejnek, vagy ugyanennyi joghurtnak, kefir-
                                     nek, 5 dkg túrónak vagy 3 dkg sajtnak felel meg.

                                     A tej és tejtermékek nyomós ok (pl. tejfehérjeallergia) nélküli kiiktatása
                                     nem javasolt, mivel ennek az élelmiszercsoportnak az egyik legfon-
                                     tosabb tápanyaga a kalcium, így megfelelő pótlás nélkül hiányálla-
                                     potot eredményez. A napi kalcium szükségletünket alapvetően tejet,
                                     tejterméket tartalmazó, változatos étrenddel tudjuk fedezni.


                                     Ha a táplálékkal bevitt kalcium az élettani szükségletek kielégítésére
                                     nem elegendő, akkor a normál sejt- és szövetfunkciókhoz szükséges
                                      meghatározott vérkoncentráció eléréséhez a szervezet a csontokból
                                      vonja ki az ásványi anyagot. Ez kisebb csonttömeget okoz, amely
                                      csökkent csontsűrűség (osteopenia), csontritkulás kialakulásához ve-
                                      zet, és ezzel összefüggésben megnő a törések kockázata.


                                      Fokozott kalciumhiánynak vannak kitéve a tejallergiások, a laktóz- és
                                      gluténérzékenyek, a csontritkulásban szenvedők, a szoptató kisma-
                                      mák, a menopauzában lévő nők.


                                      Az étrenddel kevésbé lehet túladagolni a kalciumot, inkább a nagy
                                      dózisú étrend-kiegészítőkkel, különösen a D-vitamint is tartalmazó
                                      termékekkel, mivel ez a vitamin fokozza a kalcium felszívódását.
   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54