Page 49 - Zsiráf Magazin - 2018. január
P. 49
Otthoni tippek a tej és tejtermékek fogyasztásának a növelésére:
• A reggeli kávét igyuk tejjel, kávékrémpor vagy növény tejszín helyett.
• Reggelizzünk müzlit/gabonapelyhet tejjel vagy joghurttal.
• Az otthon csomagolt szendvicset bolondítsuk meg sajttal.
• Tízóraira/uzsonnára válasszunk joghurtot/kefirt, vagy ha időnk engedi, készítsünk házi
túrókrémet.
• Folyadékbevitelnek is kiváló a gyümölcsös tejes turmix/smoothie.
• Ebédre készítsünk sajtos húsokat vagy a tésztás, rakott, csőbensült
ételekbe/-re szórjunk reszelt sajtot. A paradicsomlevest olasz mó-
don, betűtészta helyett olykor reszelt sajttal is ehetjük.
• Étkezések mellé a cukros üdítőitalok helyett igyunk egy pohár
tejet, vagy ha az édes ízt kívánjuk, készítsünk kakaót.
• Legyünk jó példák gyermekeink számára, és igyuk meg mi is
a tejadagunkat.
• Ne felejtsük el, hogy a zsírszegény tejtermékek ugyanannyi kal-
ciumot tartalmaznak, mint a zsírosabbak.
Hazai helyzet
A magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint naponta fél
liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt fogyasztani.
Felnőtteknek 1 adag 2 dl tejnek, vagy ugyanennyi joghurtnak, kefir-
nek, 5 dkg túrónak vagy 3 dkg sajtnak felel meg.
A tej és tejtermékek nyomós ok (pl. tejfehérjeallergia) nélküli kiiktatása
nem javasolt, mivel ennek az élelmiszercsoportnak az egyik legfon-
tosabb tápanyaga a kalcium, így megfelelő pótlás nélkül hiányálla-
potot eredményez. A napi kalcium szükségletünket alapvetően tejet,
tejterméket tartalmazó, változatos étrenddel tudjuk fedezni.
Ha a táplálékkal bevitt kalcium az élettani szükségletek kielégítésére
nem elegendő, akkor a normál sejt- és szövetfunkciókhoz szükséges
meghatározott vérkoncentráció eléréséhez a szervezet a csontokból
vonja ki az ásványi anyagot. Ez kisebb csonttömeget okoz, amely
csökkent csontsűrűség (osteopenia), csontritkulás kialakulásához ve-
zet, és ezzel összefüggésben megnő a törések kockázata.
Fokozott kalciumhiánynak vannak kitéve a tejallergiások, a laktóz- és
gluténérzékenyek, a csontritkulásban szenvedők, a szoptató kisma-
mák, a menopauzában lévő nők.
Az étrenddel kevésbé lehet túladagolni a kalciumot, inkább a nagy
dózisú étrend-kiegészítőkkel, különösen a D-vitamint is tartalmazó
termékekkel, mivel ez a vitamin fokozza a kalcium felszívódását.