Page 47 - Zsiráf Magazin - 2019. március
P. 47

2012-ben kapta meg a 3. Michelin csillagot  van a magyar gasztronómia, amikor először
            az étterme. Milyen változásokat hozott ez és  jöttem ide. Nem voltak negatív előítéleteim,
            mit tervez a jövőben?                             de azt gondoltam, ez egy nagyon szegény
            – Nagyon nagy pillanat volt, büszkék vagyunk  vidék. Olaszországban egységesen beszéltek
            rá. Nem szabad ezzel megelégedni, folytatni  a keleti blokkról és amikor leszálltam a repté-
            kell a munkát, arra kell törekedni, hogy jobb  ren a repülőről, az pont olyan is volt, ahogy
            és jobb legyél. Tehát ugyanúgy folytattam  elképzeltem.
            a fejlődést, mintha egy Michelin csillagom
            sem lenne, ugyanúgy dolgozom, folytatom  De aztán feltárult a város a Parlamenttel,
            a fogások tanulmányozását. A vendégek  a palotákkal, a hidakkal, akár Bécs. Az ételek-
            magas elvárásokkal jönnek az éttermünkbe,  ről korábban annyit tudtam, hogy van a pap-
            fontos, hogy megfeleljünk az elvárásoknak.  rika és a magyar szalámi, ami nálunk is elő-
            Mindenkit úgy kell fogadni, mintha a világ  fordul a szupermarketekben. Régóta hallom,
            legfontosabb embere lenne a vendég. Ne- hogy a magyar kacsamáj is nagyon jó, de
            ked csak a vendég legyen a fontos. Ha azért  azzal sosem találkoztam, mert nálunk nem
            dolgozol, hogy csillagot kapj, akkor sosem  árulják. Nagyon erős itt a hagyományos vo-
            fog sikerülni. A saját elképzelésedet valósítsd  nal, erős a magyar identitás, reagálnak arra,
            meg, és azt add át a vendégeknek. Ha meg- amit a magyar gasztronómiáról gondolok.
            találod az egyensúlyt abban, hogy mi az, amit  Amint megláttam az étlapon a véres hurkát,
            szívesen adsz, és amit a vendégek is szívesen  azonnal tudtam, hogy azt fogok rendelni.
            fogadnak, akkor leszel igazi szakács. Amikor  Ma az emberek rengeteget utaznak, mert
            a vendégek megszeretnek, és elkezdenek  már olcsón meg lehet ismerni más kultúrá-
            hozzád járni, akkor lesz kész a konyhád. Ne  kat. És egy ország tradíciói bemutatásának
            azt akard megmutatni, milyen ügyes vagy.          egyik legjobb módja az, ha ezt az ételeken
                                                              keresztül teszik meg. Két éve járok magyar
            Többször tesztelt magyar dining guide-nak.  éttermekbe, és ezek mind izgalmasak, érez-
            Mik a tapasztalatai?                              hetőek a nagy energiák. A séfek, az étter-
            – Az ma már nem kérdés, hogy a magyar  mek, a felszolgálók ma már készen vannak:
            éttermek összehasonlíthatóak az európaiak- most jön az a pillanat, amikor meg kell fogni
            kal. Fontos volt ennek során, hogy többször  a vendégek kezét, és lassan elindulni velük
            vissza tudtam menni a legjobb éttermekbe.  az úton. De csak olyan sebességgel, aho-
            10 éttermet teszteltem, sokkal szélesebb lá- gyan a vendég azt igényli, nem egy hét alatt:
            tóköröm volt,  hiszen mindenhol  lehetnek  a fejlődésnek úgy kell megtörténnie, hogy
            személyes vagy családi jellegű problémák is.  azzal a közönség is azonosulni tudjon. És
            Amikor ítélkezünk, természetesen a legfonto- ezt nagyon jól csinálják a magyarok: nem
            sabb az étel. De megnézzük, milyen a környe- egy hirtelen, őrületes forradalmat csináltak,
            zet, a fogadtatás, a zaj, a vendégeket figyeljük,  nincsenek túlzások.
            azonban mindennek a szíve, a közepe a kony-
            ha. Nem gondoltam volna, hogy ilyen szinten                                   Dr. Horváth Dávid
   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52