Page 26 - Zsiráf Magazin - 2021. december
P. 26

NYOLC TIPP A KARÁCSONYI PLUSZ
                                                                                                                                                                                     KILÓK ELLEN


                                                                                                                                                                                     Étkezzünk lassan, jól rágjunk meg minden
                                                                                                                                                                                     falatot!

                                                                                                                                                                                     Napi ötszöri étkezés ilyenkor is javasolt, de
                                                                                                                                                                                     ha elfogyasztunk egy-egy kocka csokit vagy
            EGÉSZSÉGES                                                                                                                                                               szaloncukrot, az is étkezésnek számít!


                                                                                                                                                                                     Igyunk meg napi 1,5 liter folyadékot. Szom-

            TÁPLÁLKOZÁS                                                                                                            KONYHATECHNIKA                                    junk oltására legjobb folyadék a csapvíz vagy
                                                                                                                                                                                     ásványvíz.


                                                                                                                                                                                     Ne feledkezzünk meg a rendszeres zöldség
                                                                                                                                   Nagyon sok múlik azon, hogy egy ételt,  és gyümölcsfogyasztásról sem, lehetőleg
            KARÁCSONYKOR IS                                                                                                        hogyan készítünk el. Pirítással, kevés zsira- minden étkezés tartalmazzon zöldséget vagy

                                                                                                                                   dék felhasználásával ízletes pörzs képződik  gyümölcsöt!
                                                                                                                                   a nyersanyag felületén, ezáltal fokozza az étel
                                                                                                                                   élvezeti értékét és élettanilag is kedvezőbb,  Mozogjunk minden nap a friss levegőn, ez
                                                                                                                                   mint például a bő zsírban sütés. Tűzdelhetjük  állhat akár fél óra intenzívebb sétából is, a cél,
                                                                                                                                   a húsokat különféle fűszernövényekkel, zöld- hogy ne a tv előtt emésszük meg a karácso-
                                                                                                                                   ségekkel, de bacon szalonnával is, tepsiben  nyi nehéz falatokat!
                                                                                                                                   megsütve viszonylag alacsonyabb zsírtartal-
                                              TALÁN  ELSŐ  HALLÁSRA  LEHETETLENNEK  TŰNIK,  DE                                     mú, mégis ízletes ételt kapunk.                   Édességeknél válasszunk olyan receptet,
                                              EGY KIS ODAFIGYELÉSSEL MEGVALÓSÍTHATÓ. NEM KELL,                                                                                       mely nagy mennyiségű gyümölcsöt tartal-
                                              HOGY AZ ÜNNEPEKET A HASFÁJÁS, A GYOMORRONTÁS,                                        NYERSANYAG VÁLOGATÁS                              maz, akár aszalt formában is.
                                              A HÁNYINGER ELRONTSA, UGYANIS MINDEN A MÉRTÉK-
                                              LETESSÉGEN, A KONYHATECHNIKÁN ÉS A NYERSANYAG                                        Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy         Lefekvés előtt két–három órával már ne ét-
                                              VÁLOGATÁSON MÚLIK.                                                                   a csirkemell energia és zsírtartalma nem          kezzünk!
                                                                                                                                   egyezik meg a sertésoldalas vagy a szalon-
                                                                                                                                   na energia- és zsírtartalmával. Tehát, ha so-
                                                                                                                                   ványabb húsokból készítjük el az ételünket,
                                                                                                                                   például csirke-, pulykamell és -comb, sertés-
                                                                                                                                   comb, sertéskaraj vagy akár a vadhús az alap-
                                                                                                                                   anyagunk, és a látható zsiradékot (baromfinál
                                                                                                                                   a bőrt) mindig eltávolítjuk ételkészítés előtt,

                                                              CSAK MÉRTÉKKEL                                                       már egy kívánatosabb összetételű ételt ka-
                                                                                                                                   punk. Válasszunk kisebb zsírtartalmú tejter-
                                                                                                                                   mékeket az ételek sűrítéséhez, például kefirt
                                                              Ha gyakrabban eszünk kisebb mennyiséget,                             vagy natúr joghurtot. Próbáljuk meg idén tel-
                                                              akkor kevesebb az esélye annak, hogy rosszul
                                                              leszünk a töltött káposztától, vagy egy nehe-                        jes kiőrlésű liszttel elkészíteni a bejglit, lehet,
                                                                                                                                   hogy a család többi tagja is örömmel veszi
                                                              zebben emészthető zsíros ételtől. A legtöbb
                                                              probléma abból szokott adódni, ha több-                              a változatosságot.
                                                              féle ételt nagy mennyiségben fogyasztunk
                                                              és napjában többször is kizárólag nehezen
                                                              emészthető, zsíros ételt eszünk. Rágjunk las-
                                                              sabban, így előbb kialakul a jóllakottság érze-
                                                              te és az emésztőrendszer munkáját is segítjük
                                                              azzal, ha nem falatokban nyeljük le az ételt.
            26                                                                                                                                                                                                                   27
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31