Page 29 - Zsiráf Magazin - 2021. december
P. 29

HAGYOMÁNYOS BEJGLI KÉSZÍTÉSE:



               * 1/2 kg liszt               DIÓTÖLTELÉK:                            MÁKTÖLTELÉK:

               * 25 dkg vaj vagy            30 dkg dióbél                           30 dkg darált mák
                                            20 dkg porcukor                         20 dkg cukor
               * margarin                   10 dkg finom édes morzsa                3 dl tej
                                            10 dkg mazsola                          1 csomag vaniliás cukor
               * 2 egész tojás
                                            3 dl víz                                reszelt citromhéj
                                                                                    5 dkg dara
               * 5 dkg porcukor
                                            A vízből és a cukorból sűrű sziru-
               * 2 dkg élesztő              pot főzünk, ebbe öntjük bele a diót     A tejet felforraljuk, hoz-
                                            összekeverjük, levéve a tűzről hoz-     záöntjük a darával el-
               * kb. 0,5 dl tej             zákeverjük a morzsát és a többi         kevert mákot és végül
                                            anyagot.                                a cukrot.
               * egy csipet só
























 ITT A KARÁCSONY ÉS MINDENKI A MENÜT
 ÁLLÍTJA ÖSSZE. AMI TALÁN EGYETLEN
 ASZTALRÓL SEM HIÁNYOZHAT A FINOM-
 SÁGOK KÖZÜL AZ A KARÁCSONYI BEJGLI.
 FINCSI MÁKOS, VAGY ÉDES DIÓS, AZ BIZ-
 TOS, HOGY NINCS NÉLKÜLE ÜNNEPI HAN-
 GULAT. ÍME, EGY RECEPT HOZZÁ, FŐKÉPP
 AZOKNAK, AKIKNEK MÉG NINCS BEVÁLT
 MÓDSZERÜK A BEJGLISÜTÉSRE, ÉS PERSZE
 AZOKNAK IS, AKIK EGY ÚJAT SZERETNÉNEK
 KIPRÓBÁLNI IDÉN. KELLEMES SÜTÉST ÉS   Az élesztőt langyos tejjel és 1 kiskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hoz-
 JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK!  záadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgoz-
            zuk, és két órán át deszkán letakarva pihentetjük. Utána 4 kisebb cipót formálunk belőle. Ha
            hosszúkásra akarjuk készíteni, akkor téglalap alakúra nyújtjuk 1/2 cm vastagságúra. Rákenjük
            a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás
            vége alul legyen. Sütőlemezre fektetjük, tetejét egész tojással, és egy órán át langyos helyen
            kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és 1/2 órára tegyük hideg helyre. A tésztát hűtjük,
            ettől lesz márványos a mintája! Sütőbe helyezés előtt az oldalait hegyes villával gyengén
            megszurkáljuk, nehogy felrepedjen, és forró sütőben 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne
            nyitogassuk, attól nem lesz kész hamarabb!
 28                                                                                                       29
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34