Page 29 - Zsiráf Magazin - 2021. december
P. 29
HAGYOMÁNYOS BEJGLI KÉSZÍTÉSE:
* 1/2 kg liszt DIÓTÖLTELÉK: MÁKTÖLTELÉK:
* 25 dkg vaj vagy 30 dkg dióbél 30 dkg darált mák
20 dkg porcukor 20 dkg cukor
* margarin 10 dkg finom édes morzsa 3 dl tej
10 dkg mazsola 1 csomag vaniliás cukor
* 2 egész tojás
3 dl víz reszelt citromhéj
5 dkg dara
* 5 dkg porcukor
A vízből és a cukorból sűrű sziru-
* 2 dkg élesztő pot főzünk, ebbe öntjük bele a diót A tejet felforraljuk, hoz-
összekeverjük, levéve a tűzről hoz- záöntjük a darával el-
* kb. 0,5 dl tej zákeverjük a morzsát és a többi kevert mákot és végül
anyagot. a cukrot.
* egy csipet só
ITT A KARÁCSONY ÉS MINDENKI A MENÜT
ÁLLÍTJA ÖSSZE. AMI TALÁN EGYETLEN
ASZTALRÓL SEM HIÁNYOZHAT A FINOM-
SÁGOK KÖZÜL AZ A KARÁCSONYI BEJGLI.
FINCSI MÁKOS, VAGY ÉDES DIÓS, AZ BIZ-
TOS, HOGY NINCS NÉLKÜLE ÜNNEPI HAN-
GULAT. ÍME, EGY RECEPT HOZZÁ, FŐKÉPP
AZOKNAK, AKIKNEK MÉG NINCS BEVÁLT
MÓDSZERÜK A BEJGLISÜTÉSRE, ÉS PERSZE
AZOKNAK IS, AKIK EGY ÚJAT SZERETNÉNEK
KIPRÓBÁLNI IDÉN. KELLEMES SÜTÉST ÉS Az élesztőt langyos tejjel és 1 kiskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hoz-
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK! záadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgoz-
zuk, és két órán át deszkán letakarva pihentetjük. Utána 4 kisebb cipót formálunk belőle. Ha
hosszúkásra akarjuk készíteni, akkor téglalap alakúra nyújtjuk 1/2 cm vastagságúra. Rákenjük
a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás
vége alul legyen. Sütőlemezre fektetjük, tetejét egész tojással, és egy órán át langyos helyen
kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és 1/2 órára tegyük hideg helyre. A tésztát hűtjük,
ettől lesz márványos a mintája! Sütőbe helyezés előtt az oldalait hegyes villával gyengén
megszurkáljuk, nehogy felrepedjen, és forró sütőben 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne
nyitogassuk, attól nem lesz kész hamarabb!
28 29