Page 27 - Zsiráf Magazin - 2021. december
P. 27

NYOLC TIPP A KARÁCSONYI PLUSZ
                                                              KILÓK ELLEN


                                                              Étkezzünk lassan, jól rágjunk meg minden
                                                              falatot!

                                                              Napi ötszöri étkezés ilyenkor is javasolt, de
                                                              ha elfogyasztunk egy-egy kocka csokit vagy
 EGÉSZSÉGES                                                   szaloncukrot, az is étkezésnek számít!


                                                              Igyunk meg napi 1,5 liter folyadékot. Szom-

 TÁPLÁLKOZÁS  KONYHATECHNIKA                                  junk oltására legjobb folyadék a csapvíz vagy
                                                              ásványvíz.


                                                              Ne feledkezzünk meg a rendszeres zöldség
            Nagyon sok múlik azon, hogy egy ételt,  és gyümölcsfogyasztásról sem, lehetőleg
 KARÁCSONYKOR IS  hogyan készítünk el. Pirítással, kevés zsira- minden étkezés tartalmazzon zöldséget vagy

            dék felhasználásával ízletes pörzs képződik  gyümölcsöt!
            a nyersanyag felületén, ezáltal fokozza az étel
            élvezeti értékét és élettanilag is kedvezőbb,  Mozogjunk minden nap a friss levegőn, ez
            mint például a bő zsírban sütés. Tűzdelhetjük  állhat akár fél óra intenzívebb sétából is, a cél,
            a húsokat különféle fűszernövényekkel, zöld- hogy ne a tv előtt emésszük meg a karácso-
            ségekkel, de bacon szalonnával is, tepsiben  nyi nehéz falatokat!
            megsütve viszonylag alacsonyabb zsírtartal-
 TALÁN  ELSŐ  HALLÁSRA  LEHETETLENNEK  TŰNIK,  DE   mú, mégis ízletes ételt kapunk.    Édességeknél válasszunk olyan receptet,
 EGY KIS ODAFIGYELÉSSEL MEGVALÓSÍTHATÓ. NEM KELL,             mely nagy mennyiségű gyümölcsöt tartal-
 HOGY AZ ÜNNEPEKET A HASFÁJÁS, A GYOMORRONTÁS,   NYERSANYAG VÁLOGATÁS  maz, akár aszalt formában is.
 A HÁNYINGER ELRONTSA, UGYANIS MINDEN A MÉRTÉK-
 LETESSÉGEN, A KONYHATECHNIKÁN ÉS A NYERSANYAG   Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy   Lefekvés előtt két–három órával már ne ét-
 VÁLOGATÁSON MÚLIK.  a csirkemell energia és zsírtartalma nem   kezzünk!
            egyezik meg a sertésoldalas vagy a szalon-
            na energia- és zsírtartalmával. Tehát, ha so-
            ványabb húsokból készítjük el az ételünket,
            például csirke-, pulykamell és -comb, sertés-
            comb, sertéskaraj vagy akár a vadhús az alap-
            anyagunk, és a látható zsiradékot (baromfinál
            a bőrt) mindig eltávolítjuk ételkészítés előtt,

 CSAK MÉRTÉKKEL  már egy kívánatosabb összetételű ételt ka-
            punk. Válasszunk kisebb zsírtartalmú tejter-
            mékeket az ételek sűrítéséhez, például kefirt
 Ha gyakrabban eszünk kisebb mennyiséget,   vagy natúr joghurtot. Próbáljuk meg idén tel-
 akkor kevesebb az esélye annak, hogy rosszul
 leszünk a töltött káposztától, vagy egy nehe-  jes kiőrlésű liszttel elkészíteni a bejglit, lehet,
            hogy a család többi tagja is örömmel veszi
 zebben emészthető zsíros ételtől. A legtöbb
 probléma abból szokott adódni, ha több-  a változatosságot.
 féle ételt nagy mennyiségben fogyasztunk
 és napjában többször is kizárólag nehezen
 emészthető, zsíros ételt eszünk. Rágjunk las-
 sabban, így előbb kialakul a jóllakottság érze-
 te és az emésztőrendszer munkáját is segítjük
 azzal, ha nem falatokban nyeljük le az ételt.
 26                                                                                                       27
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32