Page 27 - Zsiráf Magazin - 2021. december
P. 27
NYOLC TIPP A KARÁCSONYI PLUSZ
KILÓK ELLEN
Étkezzünk lassan, jól rágjunk meg minden
falatot!
Napi ötszöri étkezés ilyenkor is javasolt, de
ha elfogyasztunk egy-egy kocka csokit vagy
EGÉSZSÉGES szaloncukrot, az is étkezésnek számít!
Igyunk meg napi 1,5 liter folyadékot. Szom-
TÁPLÁLKOZÁS KONYHATECHNIKA junk oltására legjobb folyadék a csapvíz vagy
ásványvíz.
Ne feledkezzünk meg a rendszeres zöldség
Nagyon sok múlik azon, hogy egy ételt, és gyümölcsfogyasztásról sem, lehetőleg
KARÁCSONYKOR IS hogyan készítünk el. Pirítással, kevés zsira- minden étkezés tartalmazzon zöldséget vagy
dék felhasználásával ízletes pörzs képződik gyümölcsöt!
a nyersanyag felületén, ezáltal fokozza az étel
élvezeti értékét és élettanilag is kedvezőbb, Mozogjunk minden nap a friss levegőn, ez
mint például a bő zsírban sütés. Tűzdelhetjük állhat akár fél óra intenzívebb sétából is, a cél,
a húsokat különféle fűszernövényekkel, zöld- hogy ne a tv előtt emésszük meg a karácso-
ségekkel, de bacon szalonnával is, tepsiben nyi nehéz falatokat!
megsütve viszonylag alacsonyabb zsírtartal-
TALÁN ELSŐ HALLÁSRA LEHETETLENNEK TŰNIK, DE mú, mégis ízletes ételt kapunk. Édességeknél válasszunk olyan receptet,
EGY KIS ODAFIGYELÉSSEL MEGVALÓSÍTHATÓ. NEM KELL, mely nagy mennyiségű gyümölcsöt tartal-
HOGY AZ ÜNNEPEKET A HASFÁJÁS, A GYOMORRONTÁS, NYERSANYAG VÁLOGATÁS maz, akár aszalt formában is.
A HÁNYINGER ELRONTSA, UGYANIS MINDEN A MÉRTÉK-
LETESSÉGEN, A KONYHATECHNIKÁN ÉS A NYERSANYAG Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy Lefekvés előtt két–három órával már ne ét-
VÁLOGATÁSON MÚLIK. a csirkemell energia és zsírtartalma nem kezzünk!
egyezik meg a sertésoldalas vagy a szalon-
na energia- és zsírtartalmával. Tehát, ha so-
ványabb húsokból készítjük el az ételünket,
például csirke-, pulykamell és -comb, sertés-
comb, sertéskaraj vagy akár a vadhús az alap-
anyagunk, és a látható zsiradékot (baromfinál
a bőrt) mindig eltávolítjuk ételkészítés előtt,
CSAK MÉRTÉKKEL már egy kívánatosabb összetételű ételt ka-
punk. Válasszunk kisebb zsírtartalmú tejter-
mékeket az ételek sűrítéséhez, például kefirt
Ha gyakrabban eszünk kisebb mennyiséget, vagy natúr joghurtot. Próbáljuk meg idén tel-
akkor kevesebb az esélye annak, hogy rosszul
leszünk a töltött káposztától, vagy egy nehe- jes kiőrlésű liszttel elkészíteni a bejglit, lehet,
hogy a család többi tagja is örömmel veszi
zebben emészthető zsíros ételtől. A legtöbb
probléma abból szokott adódni, ha több- a változatosságot.
féle ételt nagy mennyiségben fogyasztunk
és napjában többször is kizárólag nehezen
emészthető, zsíros ételt eszünk. Rágjunk las-
sabban, így előbb kialakul a jóllakottság érze-
te és az emésztőrendszer munkáját is segítjük
azzal, ha nem falatokban nyeljük le az ételt.
26 27