Page 28 - Zsiráf Magazin - 2021. december
P. 28

HAGYOMÁNYOS BEJGLI KÉSZÍTÉSE:



                                                                                                                                      * 1/2 kg liszt               DIÓTÖLTELÉK:                            MÁKTÖLTELÉK:

                                                                                                                                      * 25 dkg vaj vagy            30 dkg dióbél                           30 dkg darált mák
                                                                                                                                                                   20 dkg porcukor                         20 dkg cukor
                                                                                                                                      * margarin                   10 dkg finom édes morzsa                3 dl tej
                                                                                                                                                                   10 dkg mazsola                          1 csomag vaniliás cukor
                                                                                                                                      * 2 egész tojás
                                                                                                                                                                   3 dl víz                                reszelt citromhéj
                                                                                                                                                                                                           5 dkg dara
                                                                                                                                      * 5 dkg porcukor
                                                                                                                                                                   A vízből és a cukorból sűrű sziru-
                                                                                                                                      * 2 dkg élesztő              pot főzünk, ebbe öntjük bele a diót     A tejet felforraljuk, hoz-
                                                                                                                                                                   összekeverjük, levéve a tűzről hoz-     záöntjük a darával el-
                                                                                                                                      * kb. 0,5 dl tej             zákeverjük a morzsát és a többi         kevert mákot és végül
                                                                                                                                                                   anyagot.                                a cukrot.
                                                                                                                                      * egy csipet só
























                                                              ITT A KARÁCSONY ÉS MINDENKI A MENÜT
                                                              ÁLLÍTJA ÖSSZE. AMI TALÁN EGYETLEN
                                                              ASZTALRÓL SEM HIÁNYOZHAT A FINOM-
                                                              SÁGOK KÖZÜL AZ A KARÁCSONYI BEJGLI.
                                                              FINCSI MÁKOS, VAGY ÉDES DIÓS, AZ BIZ-
                                                              TOS, HOGY NINCS NÉLKÜLE ÜNNEPI HAN-
                                                              GULAT. ÍME, EGY RECEPT HOZZÁ, FŐKÉPP
                                                              AZOKNAK, AKIKNEK MÉG NINCS BEVÁLT
                                                              MÓDSZERÜK A BEJGLISÜTÉSRE, ÉS PERSZE
                                                              AZOKNAK IS, AKIK EGY ÚJAT SZERETNÉNEK
                                                              KIPRÓBÁLNI IDÉN. KELLEMES SÜTÉST ÉS                                  Az élesztőt langyos tejjel és 1 kiskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hoz-
                                                              JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK!                                                záadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgoz-
                                                                                                                                   zuk, és két órán át deszkán letakarva pihentetjük. Utána 4 kisebb cipót formálunk belőle. Ha
                                                                                                                                   hosszúkásra akarjuk készíteni, akkor téglalap alakúra nyújtjuk 1/2 cm vastagságúra. Rákenjük
                                                                                                                                   a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás
                                                                                                                                   vége alul legyen. Sütőlemezre fektetjük, tetejét egész tojással, és egy órán át langyos helyen
                                                                                                                                   kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és 1/2 órára tegyük hideg helyre. A tésztát hűtjük,
                                                                                                                                   ettől lesz márványos a mintája! Sütőbe helyezés előtt az oldalait hegyes villával gyengén
                                                                                                                                   megszurkáljuk, nehogy felrepedjen, és forró sütőben 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne
                                                                                                                                   nyitogassuk, attól nem lesz kész hamarabb!
            28                                                                                                                                                                                                                   29
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33