Page 36 - Zsiráf Magazin - 2022. tavaszi különszám
P. 36
36 37
A gyógyteákhoz és a valódi gyümölcsteákhoz ha- rommal is fogyasztható. Amennyiben gyümöl-
sonlóan a rooibos tea is koffeinmentes. Készíté- csös ízesítésű, kerülendő a tej hozzáadása. Akár-
sekor is frissen forralt vizet használjunk, 3-5 perc csak a rooibos teára, a következő teára, a matéra
elteltével vegyük ki a teafiltert a csészéből. Nincs is igaz, hogy ha valaki szereti, akkor igya, de ne
követendő szabály, mitől lesz autentikus, ahogy igya senki az egészsége érdekében prevenciós
jólesik, tejjel vagy anélkül, mézzel vagy akár cit- célzattal vagy netán terápiás megfontolásból.
MATÉ TEA gyömbérrel vagy ananásszal is ízesíthető. A maté
tökbe akár 50 g maté tea is kerül, amit 80°C-os
vízzel öntenek fel, majd újra és újra felöntik, így
A „Tea and Herbal Infusions Europe” gyógynö- összességében 500 ml tea fogyasztásával a kof-
vényeket és gyümölcsteákat összefoglaló gyűj- feinbevitel meghaladja a 260 mg-ot, sőt akár
teményben három koffeint tartalmazó növény a 400 mg-ot is elérheti. Egy csésze (150 ml) maté FELHASZNÁLT IRODALOM
szerepel: a kóla dió és a guarana a magvaik révén, tea esetében egy 2 grammos filternél nagyjából
továbbá a maté, a leveleinek köszönhetően, mely- 78 mg koffeinnel kell számolni újratöltés nélkül, 1. Tea and Herbal Infusions Europe: Compendium of 11. Swati B., Revant C.: Green tea: Its potential health
ből Dél-Amerika kedvenc itala, a maté tea készül. ami egy eszpresszó kávéval (60 ml) vagy egy Guidelines for Herbal and Fruit Infusions. 2014; Issue 5 implications and other benefits. International Journal of
A maté fa fiatal levelinek koffeintartalma 1.4%, míg energiaitallal (250 ml) esetleg 2 cappuccinóval 2. Tea and Herbal Infusions Europe: Compendium of Nutrition, Pharmacology, Neurological Diseases. 2015
az öregebb levelekben már csak 0.16% található. (2×150 ml) vagy 2 colával egyenértékű (2×355 ml). Guidelines for Tea (Camellia sinensis). 2016; Issue 4 Ápril-June; 5(2): 46-49. http://evgyogynovenye.hu/
A feldolgozástól függően levelei világoszöldek Felnőtteknél egyszerre 200 mg koffein bevitele 3. European Food Safety Authority (EFSA): Scientific Opinion kezdemenyezes (2106.12.18.)
vagy akár sötétbarnák, füstöletlen illetve füstölt biztonságos illetve a napi rendszerességgel el- on the safety of caffeine. EFSA Journal 2015;13(5):4102 12. Fujioka K., Iwamoto T., Shima H., Tomaru T. et al: The
változata létezik. fogyasztott 400 mg koffeinnek nincs az egész- 4. Mair V., Hoh E.: The True History of Tea. Thames & Hud- Powdering Process with a Set of Ceramic Mills for
ségre nézve káros következménye. A túladagolás son Ltd, London, 2009. Green Tea Promoted Catechin Extraction and the ROS
A maté teát hagyományosan maté tökből a szívó- mennyiségét napi 600 mg felett állapították meg. 5. Varga, Zs: A tea minősége, összetétele, szerepe az egész- Inhibition Effect. Molecules 2016, 21, 474; doi:10.3390/
szálszerű bombillán keresztül kortyolják nagyon Terhesség esetén viszont napi 200 mg-nál nem séges táplálkozásban. 2013., Semmelweis Egyetem ETK, molecules21040474
forrón és hidegen egyaránt. Hidegen citrommal, ajánlott több koffeint fogyasztani. Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék. Kézirat 13. Mednyánszky Zs: Aromaanyagok összehasonlító vizsgá-
6. Csupor, D: Maté, az argentinok teája. http://www. lata fajtaazonosítás céljából. 2012., Budapesti Corvinus
gyogynovenylap.hu/mate-az-argentinok-teaja/ Egyetem Élelmiszerkémiai és Táplálkozástudományi
(2106.12.18.) Tanszék, Ph.D. dolgozat
7. Peták Zs, Csupor D: Gyógytea-fogyasztási szokások 14. Heck C., Demejia E.: Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis):
napjainkban - egy felmérés tapasztalatai. Gyógyszerészet A Comprehensive Review on Chemistry, Health
2015; 59: 207-212 Implications, and Technological Considerations. Journal
8. Gouws P., Hartelb T., van Wykb R.: The influence of of Food Science 2007; 72: 138-151, doi: 10.1111/j.1750-
processing on the microbial risk associated with Rooibos 3841.2007.00535.x
(Aspalathus linearis) tea. J Sci Food Agric 2014; 94: 15. Koszonits, R: 10 dolog amit a teáról tudni kell. Új Diéta,
3069–3078, doi: 10.1002/jsfa.6719 2015;5:10.
9. Li J., Joung Joung H., Lee W. et al: The influence of 16. Liu J. et al.:Association of green tea consumption with
different water types and brewing durations on the mortality from all-cause, cardiovascular disease and
colloidal properties of green tea infusion. International cancer in a Chinese cohort of 165,000 adult men. Eur J
Journal of Food Science and Technology 2015, 50, Epidemiol. 2016; 31(9):853-65.doi:10.1007/s10654-016-
2483–2489 0173-3.
10. Miller P. et al.: Associations of Coffee, Tea, and 17. Noguchi-Shinohara M., Sohshi Yuki S., Dohmoto C. Et al:
Caffeine Intake with Coronary Artery Calcification and Consumption of Green Tea, but Not Black Tea or Coffee,
Cardiovascular Events. Am J Med. 2016 Sep 15. doi: Is Associated with Reduced Risk of Cognitive Decline.
10.1016/j.amjmed.2016.08.038. https://www.ncbi.nlm.nih. Plos One. 2014 May; 5, e96013
gov/pubmed/27640739