Page 37 - Zsiráf Magazin - 2022. tavaszi különszám
P. 37

36                                                                                                       37




 A gyógyteákhoz és a valódi gyümölcsteákhoz ha-  rommal is fogyasztható. Amennyiben gyümöl-
 sonlóan a rooibos tea is koffeinmentes. Készíté-  csös ízesítésű, kerülendő a tej hozzáadása. Akár-
 sekor is frissen forralt vizet használjunk, 3-5 perc  csak a rooibos teára, a következő teára, a matéra
 elteltével vegyük ki a teafiltert a csészéből. Nincs  is igaz, hogy ha valaki szereti, akkor igya, de ne
 követendő szabály, mitől lesz autentikus, ahogy  igya senki az egészsége érdekében prevenciós
 jólesik, tejjel vagy anélkül, mézzel vagy akár cit-  célzattal vagy netán terápiás megfontolásból.










 MATÉ TEA  gyömbérrel vagy ananásszal is ízesíthető.  A maté
 tökbe akár 50 g maté tea is kerül, amit 80°C-os
 vízzel öntenek fel, majd újra és újra felöntik, így
 A „Tea and Herbal Infusions Europe” gyógynö-  összességében 500 ml tea fogyasztásával a kof-
 vényeket és gyümölcsteákat összefoglaló gyűj-  feinbevitel meghaladja a 260 mg-ot, sőt akár
 teményben három koffeint tartalmazó növény  a 400 mg-ot is elérheti. Egy csésze (150 ml) maté   FELHASZNÁLT IRODALOM
 szerepel: a kóla dió és a guarana a magvaik révén,  tea esetében egy 2 grammos filternél nagyjából
 továbbá a maté, a leveleinek köszönhetően, mely-  78 mg koffeinnel kell számolni újratöltés nélkül,   1.   Tea and Herbal Infusions Europe: Compendium of   11.   Swati B., Revant C.: Green tea: Its potential health
 ből Dél-Amerika kedvenc itala, a maté tea készül.  ami egy eszpresszó kávéval (60 ml) vagy egy   Guidelines for Herbal and Fruit Infusions. 2014; Issue 5    implications and other benefits. International Journal of
 A maté fa fiatal levelinek koffeintartalma 1.4%, míg  energiaitallal (250 ml) esetleg 2 cappuccinóval   2.   Tea and Herbal Infusions Europe: Compendium of   Nutrition, Pharmacology, Neurological Diseases. 2015

 az öregebb levelekben már csak 0.16% található.  (2×150 ml) vagy 2 colával egyenértékű (2×355 ml).   Guidelines for  Tea (Camellia sinensis). 2016; Issue 4  Ápril-June; 5(2): 46-49. http://evgyogynovenye.hu/
 A feldolgozástól függően levelei világoszöldek  Felnőtteknél egyszerre 200 mg koffein bevitele   3.   European Food Safety Authority (EFSA): Scientific Opinion   kezdemenyezes (2106.12.18.)
 vagy akár sötétbarnák, füstöletlen illetve füstölt  biztonságos illetve a napi rendszerességgel el-  on the safety of caffeine. EFSA Journal 2015;13(5):4102  12.   Fujioka K., Iwamoto T., Shima H., Tomaru T. et al: The
 változata létezik.   fogyasztott 400 mg koffeinnek nincs az egész-  4.   Mair V., Hoh E.: The True History of Tea. Thames & Hud-  Powdering Process with a Set of Ceramic Mills for
 ségre nézve káros következménye. A túladagolás   son Ltd, London, 2009.  Green Tea Promoted Catechin Extraction and the ROS
 A maté teát hagyományosan maté tökből a szívó-  mennyiségét napi 600 mg felett állapították meg.   5.   Varga, Zs: A tea minősége, összetétele, szerepe az egész-  Inhibition Effect. Molecules 2016, 21, 474; doi:10.3390/
 szálszerű bombillán keresztül kortyolják nagyon  Terhesség esetén viszont napi 200 mg-nál nem   séges táplálkozásban. 2013., Semmelweis Egyetem ETK,   molecules21040474
 forrón és hidegen egyaránt. Hidegen citrommal,  ajánlott több koffeint fogyasztani.   Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék. Kézirat  13.   Mednyánszky Zs: Aromaanyagok összehasonlító vizsgá-
            6.   Csupor, D: Maté, az argentinok teája. http://www.  lata fajtaazonosítás céljából. 2012., Budapesti Corvinus
                 gyogynovenylap.hu/mate-az-argentinok-teaja/      Egyetem Élelmiszerkémiai és Táplálkozástudományi
                 (2106.12.18.)                                    Tanszék, Ph.D. dolgozat
            7.   Peták Zs, Csupor D: Gyógytea-fogyasztási szokások   14.   Heck C.,  Demejia E.: Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis):
                 napjainkban - egy felmérés tapasztalatai. Gyógyszerészet   A Comprehensive Review on Chemistry, Health
                 2015; 59: 207-212                                Implications, and Technological Considerations. Journal
            8.   Gouws P.,  Hartelb T.,  van Wykb R.: The influence of   of Food Science 2007; 72: 138-151, doi: 10.1111/j.1750-
                 processing on the microbial risk associated with Rooibos   3841.2007.00535.x
                 (Aspalathus linearis) tea. J Sci Food Agric 2014; 94:   15.   Koszonits, R: 10 dolog amit a teáról tudni kell. Új Diéta,
                 3069–3078, doi: 10.1002/jsfa.6719                2015;5:10.
            9.   Li J., Joung Joung H., Lee W. et al: The influence of   16.   Liu J. et al.:Association of green tea consumption with
                 different water types and brewing durations on the   mortality from all-cause, cardiovascular disease and
                 colloidal properties of green tea infusion. International   cancer in a Chinese cohort of 165,000 adult men. Eur J
                 Journal of Food Science and Technology 2015, 50,   Epidemiol. 2016; 31(9):853-65.doi:10.1007/s10654-016-
                 2483–2489                                        0173-3.
            10.   Miller P. et al.: Associations of Coffee, Tea, and   17.   Noguchi-Shinohara M., Sohshi Yuki S., Dohmoto C. Et al:
                 Caffeine Intake with Coronary Artery Calcification and   Consumption of Green Tea, but Not Black Tea or Coffee,
                 Cardiovascular Events. Am J Med. 2016 Sep 15. doi:   Is Associated with Reduced Risk of Cognitive Decline.
                 10.1016/j.amjmed.2016.08.038. https://www.ncbi.nlm.nih.  Plos One. 2014 May; 5, e96013
                 gov/pubmed/27640739
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42