Page 63 - Zsiráf Magazin - 2016. október
P. 63
Összegzés
A must a szőlőből, mint gyümölcsből készült
gyümölcslé. Egyike a legfinomabb, legtáplá-
lóbb italoknak, amelyet e sorok írója is szíve-
sen fogyaszt. Sőt, volt egy időszak, amikor a
hétvégi házam kertjében magam is termel-
tem Zalagyöngye szőlőt, amiből mustot is ké-
szítettem. A must egészséges, sok hasznos
tápanyagot tartalmazó ital, de – ha nincs le-
fojtva – az alkoholos erjedés miatt csak pár
napig tartható el. Ha már érezhetően csípős
íze van az egyre magasabb alkoholtartalom
miatt, akkor murci a neve. Van, aki így sze-
reti. Ugyanakkor a must fogyasztását sem
szabad túlzásba vinni – igaz, az őszi szüret
idején néhány pohárral naponta gond nél-
kül meg lehet inni – mert az összetételéből
adódóan hasmenést okozhat. Aki még nem
próbálta ezt a jóízű, természetes eredetű italt,
ne késlekedjen! Kiváló érzékszervi tulajdon-
ságai miatt a must magas élvezeti értékű ital,
viszont figyelembe kell venni, hogy a magas
cukortartalom (elsősorban szőlőcukor) miatt
– mondjuk 15 cukorfokos mustról van szó –
a musttal a szervezetbe bevitt energia nem
elhanyagolható, azaz a must nem csupán fo-
lyadékot, de sok cukorszerű szénhidrátot is
juttat a szervezetbe. Fogyókúra mellé nem
javasolt.
A sorozat folytatódik.
Szabó S. András