Page 63 - Zsiráf Magazin - 2016. október
P. 63

Összegzés



                                                              A must a szőlőből, mint gyümölcsből készült
                                                              gyümölcslé. Egyike a legfinomabb, legtáplá-
                                                              lóbb italoknak, amelyet e sorok írója is szíve-
                                                              sen fogyaszt. Sőt, volt egy időszak, amikor a
                                                              hétvégi házam kertjében magam is termel-
                                                              tem Zalagyöngye szőlőt, amiből mustot is ké-
                                                              szítettem. A must egészséges, sok hasznos
                                                              tápanyagot tartalmazó ital, de – ha nincs le-
                                                              fojtva – az alkoholos erjedés miatt csak pár
                                                              napig tartható el. Ha már érezhetően csípős
                                                              íze van az egyre magasabb alkoholtartalom
                                                              miatt, akkor murci a neve. Van, aki így sze-
                                                              reti. Ugyanakkor a must fogyasztását sem
                                                              szabad túlzásba vinni – igaz, az őszi szüret
                                                              idején néhány pohárral naponta gond nél-
                                                              kül meg lehet inni – mert az összetételéből
                                                              adódóan hasmenést okozhat. Aki még nem
                                                              próbálta ezt a jóízű, természetes eredetű italt,
                                                              ne késlekedjen! Kiváló érzékszervi tulajdon-
                                                              ságai miatt a must magas élvezeti értékű ital,
                                                              viszont figyelembe kell venni, hogy a magas
                                                              cukortartalom (elsősorban szőlőcukor) miatt
                                                              – mondjuk 15 cukorfokos mustról van szó –
                                                              a musttal a szervezetbe bevitt energia nem
                                                              elhanyagolható, azaz a must nem csupán fo-
                                                              lyadékot, de sok cukorszerű szénhidrátot is
                                                              juttat a szervezetbe. Fogyókúra mellé nem
                                                              javasolt.


                                                              A sorozat folytatódik.

                                                                                           Szabó S. András
   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68