Page 83 - Zsiráf Magazin - 2015. december
P. 83

MINDENKI TUDJA, HOGY SZILVESZTERKOR ELBÚCSÚZTATJUK AZ ÓÉVET ÉS VIDÁMAN
              ÜDVÖZÖLJÜK AZ ÚJAT. ÉJFÉLKOR PEZSGŐVEL KOCCINTUNK, MEGCSÓKOLJUK
              SZERETTEINKET. AZT VISZONT MÁR KEVESEBBEN TUDJÁK, HOGY SZERTE A VILÁG-
              BAN A LEGKÜLÖNBÖZŐBB SZOKÁSOK KAPCSOLÓDNAK A SZILVESZTERHEZ ÉS AZ
                   ÚJ ÉVHEZ. EZEK KÖZÜL GYŰJTÖTTÜNK ÖSSZE EGY CSOKORRA VALÓT.










                                             MAGYARORSZÁG





            Az év első napján lencsét szokás enni, hogy sok pénz érkezzen a házhoz. Ehhez társul még
            az is, hogy az éjfél elkongatása után néhány szem lencsét teszünk zsebre, hasonló okokból.
            Gyakran kerül ilyenkor az asztalra az újévi malac is, ami kitúrja a ház lakóinak szerencséjét,
            de jaj annak, aki ezen a napon baromfit eszik, mert a csirke hátrafelé kapar, vagyis elkaparni
            hivatott a szerencsét. Aki halra áhítozik, annak a farkánál kell elkezdenie a fogyasztást, ne-
            hogy elússzon a szerencséje, ugyanakkor egyes vidékeken nagyon szívesen látják ilyen kor
            a kopoltyúst az asztalon, mert pikkelye szintén sok pénzt jelent. A lencse és a malachús
            mellett érdemes sokféle rétessel „nyújtani” a gazdagságot. Ugyanakkor azt is tartják, hogy
            nem szenvedünk hiányt az új évben, ha nem faljuk fel az összes, Szilveszterre készített ételt.












                                                         Tirol





            A tiroliak szilveszteri szokását itthon is bevezethetnénk, ugyanis nincs szükség hozzá másra csak
            egy almafára és minden házban egy szép szál legényre, mert a babona szerint, ha egy férfi dec-
            ember utolsó éjszakáján meztelenül megrázza az almafát, egész évben gondtalanul él majd.
   78   79   80   81   82   83   84   85   86   87   88