Page 80 - Zsiráf Magazin - 2015. december
P. 80

6
















            lekötést követően még több hónapig tárolják  A hazai kínálatban hagyományos eljárással
            a pezsgőt az érlelő pincében a likőr s a nyers  készülnek például a Törley felső kategóriás
            pezsgő összeérése céljából.                       pezsgői, valamint a Francois pezsgők.


            Jelenleg négyféle pezsgőkészítési módszer  A hagyományos eljáráshoz hasonló az an-
            ismeretes:                                        golszász nyelvterületen transfer method,
            •  Méthod traditionelle – 0,75 l palackos er- hazánkban transzvázé (méthode transvasée)
                jesztés                                       eljárás néven ismert módszer (gyakran hív-
            •  Magnum palackos – 1,5 l palack- erjesztés  ják klasszikus eljárásnak is), amelynek során
                – klasszikus módszer                          a tirázslikőrözés utáni másodlagos erjedés
            •  Tankban erjesztett pezsgő                      ugyancsak palackban zajlik le. Ezek a palac-
            •  Asti módszer (méthod rurale) – a magas  kok azonban 1,5 literes magnumpalackok.
                cukortartalmú must az elsődleges erjesz- Ezekből  a kierjedt pezsgőt a megkívánt érési
                tés során válik szénsavassá                   idő után nyomástartó tartályokba transzferál-
                                                              ják, szén-dioxid tartalmát megőrzik, a seprőt
            A hagyományos eljárás, a méthode  pedig a hagyományos degorzsálással szem-
            champenoise vagy méthode traditionnelle  ben szűréssel távolítják el a pezsgőből. Az így
            útján készülnek azok a palackban erjesztett  nyert tiszta pezsgőt szükség szerint likőrözik
            és érlelt pezsgők, amelyeknél a tirázslikőr cu- az expedíciós likőrrel, majd a kereskedelmi
            kortartalmának másodlagos erjesztése, vala- palackokba töltik, az erjesztésnek teret adó
            mint a seprőn érlelés is ugyanazon palackon  magnum palackok pedig újbóli felhaszná-
            belül zajlik le, továbbá a seprődugó kilövetése  lásra kerülnek. A transzvázé eljárás kevésbé
            is a hagyományos eljárással történik. A pezs- munkaigényes, így némileg olcsóbb a ha-
            gő ezen eljárásnál ugyanabban a palackban  gyományos eljárásnál. A nagyüzemi előállí-
            kerül kereskedelmi forgalomba, mint ame- tás szempontjai szerinti pedig további előnye,
            lyikben erjesztették és érlelték. A pezsgőspa- hogy lehetővé teszi a hagyományos eljárás-
            lackokban keletkező seprőt a rázóállványon  nál egyenletesebb minőségű pezsgő előál-
            történő forgatással és rázással továbbítják a  lítását, kiküszöbölve az egyedi palackokban
            dugó irányába. Ezt követően a palackokat  történő erjesztés természetes ingadozásait. A
            degorzsálják, vagyis a palack nyílásához kö- hazai kínálatban jól ismert képviselői például
            zel eső kis mennyiségű seprőt és pezsgőt  a Hungária pezsgőcsalád tagjai, valamint a
            lefagyasztják, majd a keletkezett jégdugót a  Törley középkategóriás, palackban erjesztett
            palackban a másodlagos erjedésnek köszön- pezsgői.
            hetően uralkodó mintegy 6 bar nyomással
            kilövetik. A degorzsálás során a távozó sep-  A "hétköznapi pezsgőfogyasztó" poharába
            rő és pezsgő mennyiségét palackonként az  azonban leggyakrabban tankpezsgő kerül,
            expedíciós likőrrel pótolják, amely különféle  vagyis  a  Metodo  Charmat-Martinotti  vagy
            ízesítő anyagokat, óbort, konyakot, cukrot is  Metodo Italiano szerint készült pezsgő, ahol
            tartalmazhat, de manapság a legelterjedteb- a pezsgőre jellemző szénsavasságot eredmé-
            ben pezsgőalapbort és izocukrot tartalmaz.  nyező másodlagos erjedés nem a palackban
   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84   85