Page 80 - Zsiráf Magazin - 2015. december
P. 80
6
lekötést követően még több hónapig tárolják A hazai kínálatban hagyományos eljárással
a pezsgőt az érlelő pincében a likőr s a nyers készülnek például a Törley felső kategóriás
pezsgő összeérése céljából. pezsgői, valamint a Francois pezsgők.
Jelenleg négyféle pezsgőkészítési módszer A hagyományos eljáráshoz hasonló az an-
ismeretes: golszász nyelvterületen transfer method,
• Méthod traditionelle – 0,75 l palackos er- hazánkban transzvázé (méthode transvasée)
jesztés eljárás néven ismert módszer (gyakran hív-
• Magnum palackos – 1,5 l palack- erjesztés ják klasszikus eljárásnak is), amelynek során
– klasszikus módszer a tirázslikőrözés utáni másodlagos erjedés
• Tankban erjesztett pezsgő ugyancsak palackban zajlik le. Ezek a palac-
• Asti módszer (méthod rurale) – a magas kok azonban 1,5 literes magnumpalackok.
cukortartalmú must az elsődleges erjesz- Ezekből a kierjedt pezsgőt a megkívánt érési
tés során válik szénsavassá idő után nyomástartó tartályokba transzferál-
ják, szén-dioxid tartalmát megőrzik, a seprőt
A hagyományos eljárás, a méthode pedig a hagyományos degorzsálással szem-
champenoise vagy méthode traditionnelle ben szűréssel távolítják el a pezsgőből. Az így
útján készülnek azok a palackban erjesztett nyert tiszta pezsgőt szükség szerint likőrözik
és érlelt pezsgők, amelyeknél a tirázslikőr cu- az expedíciós likőrrel, majd a kereskedelmi
kortartalmának másodlagos erjesztése, vala- palackokba töltik, az erjesztésnek teret adó
mint a seprőn érlelés is ugyanazon palackon magnum palackok pedig újbóli felhaszná-
belül zajlik le, továbbá a seprődugó kilövetése lásra kerülnek. A transzvázé eljárás kevésbé
is a hagyományos eljárással történik. A pezs- munkaigényes, így némileg olcsóbb a ha-
gő ezen eljárásnál ugyanabban a palackban gyományos eljárásnál. A nagyüzemi előállí-
kerül kereskedelmi forgalomba, mint ame- tás szempontjai szerinti pedig további előnye,
lyikben erjesztették és érlelték. A pezsgőspa- hogy lehetővé teszi a hagyományos eljárás-
lackokban keletkező seprőt a rázóállványon nál egyenletesebb minőségű pezsgő előál-
történő forgatással és rázással továbbítják a lítását, kiküszöbölve az egyedi palackokban
dugó irányába. Ezt követően a palackokat történő erjesztés természetes ingadozásait. A
degorzsálják, vagyis a palack nyílásához kö- hazai kínálatban jól ismert képviselői például
zel eső kis mennyiségű seprőt és pezsgőt a Hungária pezsgőcsalád tagjai, valamint a
lefagyasztják, majd a keletkezett jégdugót a Törley középkategóriás, palackban erjesztett
palackban a másodlagos erjedésnek köszön- pezsgői.
hetően uralkodó mintegy 6 bar nyomással
kilövetik. A degorzsálás során a távozó sep- A "hétköznapi pezsgőfogyasztó" poharába
rő és pezsgő mennyiségét palackonként az azonban leggyakrabban tankpezsgő kerül,
expedíciós likőrrel pótolják, amely különféle vagyis a Metodo Charmat-Martinotti vagy
ízesítő anyagokat, óbort, konyakot, cukrot is Metodo Italiano szerint készült pezsgő, ahol
tartalmazhat, de manapság a legelterjedteb- a pezsgőre jellemző szénsavasságot eredmé-
ben pezsgőalapbort és izocukrot tartalmaz. nyező másodlagos erjedés nem a palackban