Page 81 - Zsiráf Magazin - 2015. december
P. 81

megy végbe, hanem nyomásálló rozsdamen- beszélünk édes borról, pezsgőnél ez a határ
            tes acéltartályokban. Ezzel az eljárással készül  50 g/liter. Természetesen a pezsgő szénsavat
            a kereskedelmi forgalomba kerülő, kedvező  is tartalmaz, határozottan magas CO2 tartal-
            árfekvésű pezsgők legnagyobb része. Az így  mú ital. A szénsavtartalom meghaladja a sö-
            előállított pezsgőt az erjedés befejezése és a  rökben vagy üdítőitalokban mérhető, több-
            likőrözés után palackozzák.                       nyire 4-6 g/liter koncentrációt. A szén-dioxid
                                                              nagy része fizikailag van oldva, a kisebb rész
            Az ismertetett  három módszertől némileg  pedig a CO2 +H2O = H2CO3 kémiai reakció-
            különbözik a spumante pezsgők előállítási  nak megfelelően kémiailag oldott formában,
            módja, az Asti spumante módszer, ahol a  szénsavként. A szénsav disszociációja ered-
            pezsgők alapanyaga nem kész alapbor, ha- ményezi a hidrogén-ion képződést, és az ez-
            nem must. Kihangsúlyozandó, hogy lényegi- zel (is) összefüggő kellemesen savanykás ízt.
            leg különbözik az eddigi eljárásoktól a hab- A CO2 jelenléte pedig a friss, üde íz kialaku-
            zóborok vagy gyöngyözőborok előállítása, de  lását segíti hozzájárulva az élvezhetőséghez,
            erről – itt és most – nem ejtünk szót.            a magas élvezeti értékhez, a jó érzékszervi
                                                              tulajdonságokhoz.
            PEZSGŐFOGYASZTÁS
                                                              Fontos még tudnunk, hogy a jó minőségű
            Nagyon sokféle, ízben, extrakt tartalomban  pezsgő harmonikus illat- és zamatanyagai a
            és színben (s persze árban!) jelentősen külön- kellő hőmérsékletre (javasolt 6-8 oC) lehűtve
            böző pezsgők kerülnek forgalomba. Minden  érvényesülnek a legjobban. Úgy vélem ünne-
            pezsgő tartalmaz alkoholt – a tipikus alkohol- pélyes alkalmak, családi és társasági összejö-
            tartalom 11 % körüli érték –, cukrot, glicerint,  vetelek fényének, hangulatának emeléséhez
            savakat, ásványi anyagokat, számos – az érle- egy-egy pohár finom pezsgő elfogyasztása
            lés és tárolás során kialakuló – aromaanyagot,  is hozzájárulhat.
            biológiailag kedvezően ható komponenseket
            (antioxidánsok) és egyéb, a tartósításban sze- A sorozat folytatódik.
            repet játszó, kis koncentrációban előforduló  Szabó S. András
            vegyületeket (pl. szulfitokat). Szín alapján fe-
            hér, rozé és vörös pezsgőről beszélünk, a cu-
            kortartalom alapján pedig száraz, félszáraz,
            félédes és édes pezsgőről. Itt azonban ki-
            hangsúlyozandó, hogy az egyes kategóriák-
            nál a cukortartalom magasabb, mint ugyan-
            ezen elnevezésnél a borok esetében, ugyanis
            a harmonikus ízhatás lényegében megfelelő
            cukor/sav arányt jelent. Pezsgőknél viszont
            magasabb a savtartalom, ezért a kellemes ízt
            biztosító cukortartalom is magasabb. Borok-
            nál 20 g/liter feletti cukortartalom esetében
   76   77   78   79   80   81   82   83   84   85   86