Page 79 - Zsiráf Magazin - 2015. december
P. 79

Pezsgőgyártásra könnyű, kellő savtartalmú,  kívánatos. Mivel a cukor hozzáadás relatíve
            vonadékanyagokban (extrakt) szegény boro- csökkenti a savtartalmat, a megkívánt savtar-
            kat alkalmaznak, a nehéz, illatos borok pezs- talmat borkősavval vagy citromsavval állítják
            gőgyártásra nem alkalmasak. Megemlítendő,  be. Az adalékokkal ellátott nyersanyagot gépi
            hogy a pezsgők alapborának szánt szőlőket  úton palackokba fejtik. A 8 dl-es palackokba
            általában a teljes érettségnél korábban szüre- kb. 750 ml-t töltenek, hogy legyen megfelelő
            telik, amikor a cukortartalmuk a teljes érett- légtér a folyadék és a dugó között.
            ségnél alacsonyabb, a savtartalmuk viszont a
            cukortartalmukhoz képest relatíve magasabb.  Következik az erjesztés, fekve tárolás, érlelés,
            Ezért önmagában fogyasztva egy nem túlzot- ízanyagok képződése, seprő kiválás, az idő-
            tan harmonikus bor az a bor, amit pezsgőké- szükséglet 1-2 év. Az üledék eltávolítása úgy
            szítésre használunk.                              történik, hogy a dugóra gyűlt seprőt a teljes
                                                              kiülepedést követően a dugóval együtt lefa-
            Az azonos minőség biztosítása érdekében (az  gyasztják – a lefelé fordított üveg nyakát -14
            évjáratnak megfelelően) a borok keverésé- oC-os hűtőkeverékbe tartják –, amit a dugó
            vel, házasításával indul a gyártás, itt az egyes  meglazítása után a palackban lévő széndioxid
            borok alkohol- és savtartalma és íze játszik  nyomása a dugót a hozzáfagyott seprőréteg-
            szerepet. A házasítás alkalmával adagolják a  gel együtt kilöki, az üvegben pedig a tiszta,
            keverő tartályba az új erjedést és szénsavfej- nyers pezsgő marad vissza. Most töltőberen-
            lődést biztosító cukoroldatot, a tiszta élesz- dezéssel likőrt – pl. cukor, jó minőségű óbor,
            tőtenyészetet és a csersavat. A cukoradalék  borpárlat, rum, ami a végtermék minőségét
            mennyisége  literenként  többnyire  22-30  döntően befolyásolja – adagolunk a nyers
            gramm, a mennyiség az elérendő nyomástól  pezsgőbe, majd véglegesen lezárjuk a pa-
            is függ. Többnyire 6 bar nyomás kifejlődése  lackot. A bedugaszolást és drótkosárral való
   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84