Page 74 - Zsiráf Magazin - 2016. március
P. 74
6
Aranygaluska
Hozzávalók: Elkészítés:
• 25 g porcukor A hozzávalókat mérjük ki egy edénybe úgy,
• 250 g hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a
• 25 g vaj sóval. Gyúrjuk őket tésztává, amit ezután fél
• 20 g élesztő óráig pihentessünk.
• 3 g só
• 1 db tojás Amíg a tészta kel, vajazzunk ki ez közepes
• 120 ml 2,8%-os tej méretű tortaformát, illetve keverjük össze a
• 1 db citrom héja szóráshoz a darált diót és a cukrot.
A szóráshoz, kenéshez: A tésztát 30 perc után nagyjából 2 cm vastag-
ra nyújtsuk és szaggassunk belőle egyforma
• 110 g darált dió darabokat pogácsaszaggatóval.
• 90 g kristálycukor
• citrom reszelt héja A pogácsaformákat helyezzük szorosan egy-
• 200 g vaj más mellé a formába, rétegenként vékonyan
kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg
vastagon a diós-cukros keverékkel. Sütés előtt
további fél óráig kelesztjük.
A megkelt aranygaluskát 35 percig, 170 fokos
előmelegített sütőben sütjük. Közben elké-
szítjük a vaníliasodót, a kész galuskát pedig a
krémes, vaníliás krémmel tálaljuk.