Page 74 - Zsiráf Magazin - 2016. március
P. 74

6



































            Aranygaluska











            Hozzávalók:                                       Elkészítés:

            •  25 g porcukor                                  A hozzávalókat mérjük ki egy edénybe úgy,
            •  250 g                                          hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a
            •  25 g vaj                                       sóval. Gyúrjuk őket tésztává, amit ezután fél
            •  20 g élesztő                                   óráig pihentessünk.
            •  3 g só
            •  1 db tojás                                     Amíg a tészta kel, vajazzunk ki ez közepes
            •  120 ml 2,8%-os tej                             méretű tortaformát, illetve keverjük össze a
            •  1 db citrom héja                               szóráshoz a darált diót és a cukrot.

            A szóráshoz, kenéshez:                            A tésztát 30 perc után nagyjából 2 cm vastag-
                                                              ra nyújtsuk és szaggassunk belőle egyforma
            •  110 g darált dió                               darabokat pogácsaszaggatóval.
            •  90 g kristálycukor
            •  citrom reszelt héja                            A pogácsaformákat helyezzük szorosan egy-
            •  200 g vaj                                      más mellé a formába, rétegenként vékonyan
                                                              kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg
                                                              vastagon a diós-cukros keverékkel. Sütés előtt
                                                              további fél óráig kelesztjük.

                                                              A megkelt aranygaluskát 35 percig, 170 fokos
                                                              előmelegített sütőben sütjük. Közben elké-
                                                              szítjük a vaníliasodót, a kész galuskát pedig a
                                                              krémes, vaníliás krémmel tálaljuk.
   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79