Page 69 - Zsiráf Magazin - 2016. március
P. 69

egemlítendő, hogy a tengervíz
                     sótalanítása során kapott nagytisz-
           Mtaságú vizet utánsózással alakítják
            ivóvízzé, hiszen a természetes ivóvíz – a ke-
            ménység függvényében – tartalmaz bizonyos
            sókat, elsősorban kalcium és magnézium ve-
            gyületeket.


                 gyébként Magyarországon is beszerez-
                 hetők mintegy 50-100 ezer Ft körüli ösz-
           Eszegért háztartásokban használható,
            reverz ozmózisos készülékek, amelyek ter-
            mészetesen nem tengervíz sótalanítására,
            hanem mondjuk vezetékes víz utótisztítására
            (pl. klór-, arzén- és nitrátmentesítés) használ-
            hatók. A szűrőrendszer több fokozatból áll
            (lásd 2. táblázat) s utánsózó egységgel (esetleg
            UV-csírátlanító lámpával) is fel van szerelve. A
            tisztító berendezésekhez – a kapacitás nem
            túl nagy, mintegy 2-3 liter/h – többnyire 10-15
            l térfogatú tartály is csatlakozik, s ha a víznyo-
            más 3 barnál kisebb, akkor külön vízpumpa is
            szükséges a működtetéshez.  Probléma lehet
            még a membránok szennyeződése, eltömő-
            dése. A szűrőket az átfolyt víz mennyiségé-
            től és az oldott anyagok koncentrációjától,
            valamint a minőségtől függően, általában 6
            havonta cserélni kell. Szóval azért nem éppen
            olcsó eljárásról van szó.



                                                                         ÖSSZEGZÉS





                                                                     fordított (reverz) ozmózis elvén alapuló
                                                                     technológia széleskörűen alkalmazott,
                                                              A s a világ nagyon sok országában hasz-
                                                              nálják ezt a membránszeparációs technikát
                                                              a tengervíz sótalanítására, egészséges ivóvíz
                                                              előállítására. A technika használható csapvíz,
                                                              kútvíz utószűrésére is, az élelmiszeriparban
                                                              pedig besűrítésre.

                                                              A sorozat folytatódik.


                                                              Szabó S. András
   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74