Page 71 - Zsiráf Magazin - 2016. március
P. 71
Jókai-bableves
Hozzávalók: Elkészítés:
• 200 g tarkabab Nagyon fontos, hogy még előző este a ba-
• 600 g füstölt sertéscsülök bot és a csülköt langyos vízben áztassuk, így
• 150 g petrezselyemgyökér másnap igazán puha hozzávalókkal kezdhet-
• 150 g sárgarépa jük meg a főzést.
• 100 g füstölt, paprikás kolbász
• 1 babérlevél Adjunk hozzá annyi hideg vizet, hogy az el-
• 2 gerezd fokhagyma lepje a húst, majd tegyük fel főni a csülköt. A
• só répaféléket ezután tisztítsuk meg, és a bab-
• 8-10 szem feketebors bal, babérlevéllel, fokhagymával és a borssal
• 1 ek. olaj együtt adjuk hozzá a húshoz.
• 2 ek. finomliszt
• 1 közepes fej hagyma Mindeközben elkészítjük a csipetkét. A lisz-
• 1/2 kk. édes-nemes pirospaprika tet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a tojást és
• 2 dl tejföl víz nélkül kemény tésztát gyúrunk belőle.
• borecet vagy citromlé Babszemnagyságú formákat csipkedünk be-
• 1/2 hegyes zöldpaprika lőle, majd kicsit szikkadni hagyjuk.
A csipetkéhez: A leveshez ezután rántást készítünk. Olajon
megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a finomra
• 100 g finomliszt vágott hagymát, majd a tűzön addig kever-
• só getjük, amíg a hagymát üvegesre nem pá-
• 1 tojás roltuk. Ezután lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk
a pirospaprikát és felöntjük 3 dl vízzel, végül
simára keverjük.
Mielőtt a csülök teljesen megfő, kivesszük
a levesből, kicsontozzuk, kisebb darabokra
vágjuk és visszatesszük a levesbe. A leveshez
adjuk hozzá a rántást, keverjük bele a tejfölt,
és forraljuk fel. Ezután szórjuk bele a csipetkét
és 10-12 perc alatt főzzük készre.