Page 71 - Zsiráf Magazin - 2016. március
P. 71

Jókai-bableves











            Hozzávalók:                                       Elkészítés:

            •  200 g tarkabab                                 Nagyon fontos, hogy még előző este a ba-
            •  600 g füstölt sertéscsülök                     bot és a csülköt langyos vízben áztassuk, így
            •  150 g petrezselyemgyökér                       másnap igazán puha hozzávalókkal kezdhet-
            •  150 g sárgarépa                                jük meg a főzést.
            •  100 g füstölt, paprikás kolbász
            •  1 babérlevél                                   Adjunk hozzá annyi hideg vizet, hogy az el-
            •  2 gerezd fokhagyma                             lepje a húst, majd tegyük fel főni a csülköt. A
            •  só                                             répaféléket ezután tisztítsuk meg, és a bab-
            •  8-10 szem feketebors                           bal, babérlevéllel, fokhagymával és a borssal
            •  1 ek. olaj                                     együtt adjuk hozzá a húshoz.
            •  2 ek. finomliszt
            •  1 közepes fej hagyma                           Mindeközben elkészítjük a csipetkét. A lisz-
            •  1/2 kk. édes-nemes pirospaprika                tet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a tojást és
            •  2 dl tejföl                                    víz nélkül kemény tésztát gyúrunk belőle.
            •  borecet vagy citromlé                          Babszemnagyságú formákat csipkedünk be-
            •  1/2 hegyes zöldpaprika                         lőle, majd kicsit szikkadni hagyjuk.


            A csipetkéhez:                                    A leveshez ezután rántást készítünk. Olajon
                                                              megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a finomra
            •  100 g finomliszt                               vágott hagymát, majd a tűzön addig kever-
            •  só                                             getjük, amíg a hagymát üvegesre nem pá-
            •  1 tojás                                        roltuk. Ezután lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk
                                                              a pirospaprikát és felöntjük 3 dl vízzel, végül
                                                              simára keverjük.

                                                              Mielőtt a csülök teljesen megfő, kivesszük
                                                              a levesből, kicsontozzuk, kisebb darabokra
                                                              vágjuk és visszatesszük a levesbe. A leveshez
                                                              adjuk hozzá a rántást, keverjük bele a tejfölt,
                                                              és forraljuk fel. Ezután szórjuk bele a csipetkét
                                                              és 10-12 perc alatt főzzük készre.
   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76