Page 47 - Zsiráf Magazin - 2016. december
P. 47
Töltött káposzta egészségesen
Hozzávalók (4 személyre):
• 80 dkg savanyú káposzta
• 8 savanyított káposztalevél
• 2 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 40 dkg darált pulykahús
• 2 kávéskanál édesnemes pirospaprika
• 8 dkg barnarizs
• 1 tojás
• 1 csipet őrölt köménymag
• 1 mokkáskanál szárított majoránna
• 2 evőkanál olaj
• 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
• 2 dl tejföl (12%) vagy natúr joghurt
• só, bors
Elkészítés:
A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. san elosztva kis gombócokká kerekítjük, a ká-
A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb posztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a
ereket. A hagymát és a fokhagymát meghá- húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a levele-
mozzuk, apróra vágjuk. ket. A lábosba tesszük a káposztára. Rászórjuk
a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt,
Az olajban megpirítjuk a vöröshagymát. A fe- lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 1 óra). Köz-
lét a darált húshoz adjuk. ben többször megrázogatjuk a lábost, keverni
nem szabad!
A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1
kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és beránt-
és összekeverjük a savanyú káposzta felével. juk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósít-
juk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2
A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a bar- dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük,
narizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A
köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel vagy
sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányo- natúr joghurttal kínáljuk.