Page 47 - Zsiráf Magazin - 2016. december
P. 47

Töltött káposzta egészségesen







            Hozzávalók (4 személyre):


            •  80 dkg savanyú káposzta
            •  8 savanyított káposztalevél
            •  2 fej vöröshagyma
            •  1 gerezd fokhagyma
            •  40 dkg darált pulykahús
            •  2 kávéskanál édesnemes pirospaprika
            •  8 dkg barnarizs
            •  1 tojás
            •  1 csipet őrölt köménymag
            •  1 mokkáskanál szárított majoránna
            •  2 evőkanál olaj
            •  2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
            •  2 dl tejföl (12%) vagy natúr joghurt
            •  só, bors

            Elkészítés:


            A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk.        san elosztva kis gombócokká kerekítjük, a ká-
            A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb         posztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a
            ereket. A hagymát és a fokhagymát meghá-          húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a levele-
            mozzuk, apróra vágjuk.                            ket. A lábosba tesszük a káposztára. Rászórjuk
                                                              a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt,
            Az olajban megpirítjuk a vöröshagymát. A fe-      lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 1 óra). Köz-
            lét a darált húshoz adjuk.                        ben többször megrázogatjuk a lábost, keverni
                                                              nem szabad!
            A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1
            kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet,   A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és beránt-
            és összekeverjük a savanyú káposzta felével.      juk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósít-
                                                              juk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2
            A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a bar-        dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük,
            narizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a   a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A
            köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint       töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel vagy
            sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányo-     natúr joghurttal kínáljuk.
   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52