Page 45 - Zsiráf Magazin - 2016. december
P. 45
NYOLC TIPP A KARÁCSONYI PLUSZ
KILÓK ELLEN
Étkezzünk lassan, jól rágjunk meg minden
falatot!
Napi ötszöri étkezés ilyenkor is javasolt, de
ha elfogyasztunk egy-egy kocka csokit vagy
szaloncukrot, az is étkezésnek számít!
Igyunk meg napi 1,5 liter folyadékot. Szom-
junk oltására legjobb folyadék a csapvíz vagy
ásványvíz.
KONYHATECHNIKA
Ne feledkezzünk meg a rendszeres zöldség
Nagyon sok múlik azon, hogy egy ételt, ho- és gyümölcsfogyasztásról sem, lehetőleg
gyan készítünk el. Pirítással, kevés zsiradék minden étkezés tartalmazzon zöldséget vagy
felhasználásával ízletes pörzs képződik a gyümölcsöt!
nyersanyag felületén, ezáltal fokozza az étel
élvezeti értékét és élettanilag is kedvezőbb, Mozogjunk minden nap a friss levegőn, ez
mint például a bő zsírban sütés. Tűzdelhetjük állhat akár fél óra intenzívebb sétából is, a cél,
a húsokat különféle fűszernövényekkel, zöld- hogy ne a tv előtt emésszük meg a karácso-
ségekkel, de bacon szalonnával is, tepsiben nyi nehéz falatokat!
megsütve viszonylag alacsonyabb zsírtartal-
mú, mégis ízletes ételt kapunk. Édességeknél válasszunk olyan receptet,
mely nagy mennyiségű gyümölcsöt tartal-
NYERSANYAG VÁLOGATÁS maz, akár aszalt formában is.
Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a Lefekvés előtt két–három órával már ne ét-
csirkemell energia és zsírtartalma nem egye- kezzünk!
zik meg a sertésoldalas vagy a szalonna ener-
gia- és zsírtartalmával. Tehát, ha soványabb
húsokból készítjük el az ételünket, például
csirke-, pulykamell és -comb, sertéscomb,
sertéskaraj vagy akár a vadhús az alapanya-
gunk, és a látható zsiradékot (baromfinál a
bőrt) mindig eltávolítjuk ételkészítés előtt,
már egy kívánatosabb összetételű ételt ka-
punk. Válasszunk kisebb zsírtartalmú tejter-
mékeket az ételek sűrítéséhez, például kefirt
vagy natúr joghurtot. Próbáljuk meg idén tel-
jes kiőrlésű liszttel elkészíteni a bejglit, lehet,
hogy a család többi tagja is örömmel veszi a
változatosságot.