Page 45 - Zsiráf Magazin - 2016. december
P. 45

NYOLC TIPP A KARÁCSONYI PLUSZ
                                                              KILÓK ELLEN


                                                              Étkezzünk lassan, jól rágjunk meg minden
                                                              falatot!

                                                              Napi ötszöri étkezés ilyenkor is javasolt, de
                                                              ha elfogyasztunk egy-egy kocka csokit vagy
                                                              szaloncukrot, az is étkezésnek számít!

                                                              Igyunk meg napi 1,5 liter folyadékot. Szom-
                                                              junk oltására legjobb folyadék a csapvíz vagy
                                                              ásványvíz.
            KONYHATECHNIKA
                                                              Ne feledkezzünk meg a rendszeres zöldség
            Nagyon sok múlik azon, hogy egy ételt, ho- és  gyümölcsfogyasztásról  sem,  lehetőleg
            gyan készítünk el. Pirítással, kevés zsiradék  minden étkezés tartalmazzon zöldséget vagy
            felhasználásával  ízletes  pörzs  képződik  a  gyümölcsöt!
            nyersanyag felületén, ezáltal fokozza az étel
            élvezeti értékét és élettanilag is kedvezőbb,  Mozogjunk minden nap a friss levegőn, ez
            mint például a bő zsírban sütés. Tűzdelhetjük  állhat akár fél óra intenzívebb sétából is, a cél,
            a húsokat különféle fűszernövényekkel, zöld- hogy ne a tv előtt emésszük meg a karácso-
            ségekkel, de bacon szalonnával is, tepsiben  nyi nehéz falatokat!
            megsütve viszonylag alacsonyabb zsírtartal-
            mú, mégis ízletes ételt kapunk.                   Édességeknél  válasszunk  olyan  receptet,
                                                              mely nagy mennyiségű gyümölcsöt tartal-
            NYERSANYAG VÁLOGATÁS                              maz, akár aszalt formában is.


            Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a       Lefekvés előtt két–három órával már ne ét-
            csirkemell energia és zsírtartalma nem egye-      kezzünk!
            zik meg a sertésoldalas vagy a szalonna ener-
            gia- és zsírtartalmával. Tehát, ha soványabb
            húsokból készítjük el az ételünket, például
            csirke-, pulykamell és -comb, sertéscomb,
            sertéskaraj vagy akár a vadhús az alapanya-
            gunk, és a látható zsiradékot (baromfinál a
            bőrt) mindig eltávolítjuk ételkészítés előtt,
            már egy kívánatosabb összetételű ételt ka-
            punk. Válasszunk kisebb zsírtartalmú tejter-
            mékeket az ételek sűrítéséhez, például kefirt
            vagy natúr joghurtot. Próbáljuk meg idén tel-
            jes kiőrlésű liszttel elkészíteni a bejglit, lehet,
            hogy a család többi tagja is örömmel veszi a
            változatosságot.
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50