Page 42 - Zsiráf Magazin - 2016. december
P. 42
4 Nagykarácsony napján az ebéd valamilyen
erőteljes, aranyszínű húsleves telis-tele zöld-
séggel, gombával, hússal és más finomság-
gal. Régebben a húsétel minden esetben
sertés volt, ugyanis a sertés előre túr, ami a
néphit szerint fejlődést jelentett, a szárnyas-
sal ellentétben, ami hátra kapar, amely rossz
előjelnek számított. Ennek ellenére nagy tra-
díciója van ma már az angoloktól átvett puly -
kának, melyet rendszerint gesztenyével töltve
fogyasztanak, így igazi ínyencségnek számít.
Hagyomány még a ropogós libasült is, melyet
vöröskáposztával tálalnak. Érdekes tény, hogy
a karácsonyra szánt szárnyast dióval hizlalták,
hogy még finomabb legyen a húsa.
A Szilveszter a templomokban az év végi há- „Karácsonyi kiskirály”
laadás napja. A magyar konyha hagyományai Nem lehet elégszer elmondani, hogy egész-
szerint szilveszter estéjén nyulat, őzet, halat ségünkre mennyire előnyös a halfogyasztás.
vagy szárnyast kell enni, mert a nyúl és az Mi magyarok valahogy mégsem kedveljük
őz elszalad, a hal elúszik, a szárnyas elrepül eléggé, hiszen a családok nagy részénél saj-
az óesztendő gondjaival. Szokás volt „kram- nos majdnem kizárólag karácsonykor kerül
pampulit” készíteni és fogyasztani, mely nem csak hal az asztalra, az is leggyakrabban rán-
más, mint egy hatalmas tűzálló edénybe ra- tott vagy halászlé formájában.
kott gyümölcsegyveleg, melyet megraknak
kockacukorral és meglocsolják rummal, majd Köztudott, hogy főként a hideg vizű tengerek-
meggyújtják, ezután hozzáöntenek fehér- ben élő halak tartalmaznak jótékony omega-3
bort, forró teát és narancs kicsavart levét. zsírsavakat, melyek pozitív hatással vannak a
szív- és érrendszeri betegségekre, emellett
tökéletes fehérje források, és alacsony a zsír-
tartalmuk. A halban található fehérje jó mi-
nőségű, esszenciális aminosavakban gazdag,
minden korosztály számára könnyen emészt-
hető. Bár az „olajos” halak tartalmaznak zsírt,
de ez főként telítetlen. A tengeri gyümölcsök
olyan ásványi anyagokban is gazdagok, mint
a vas, a kalcium és a cink.
Egyszerű tipp a helyettesítés: Próbáljunk egy
vagy több fehérjeforrást, leginkább a zsíros
húsféléket, lassan hallal helyettesíteni. Kedve-
ző alkalom kezdésként a karácsony. Finoman
el lehet készíteni a halat, ha sütőben sütjük
baconszalonnával betekerve, zöldségekkel
egyben sütve, vagy előre egy időre bepácol-
juk, hűtőben állni hagyjuk, majd teflonedény-
ben kisütjük. Párolt zöldségkörettel és rizzsel
tálalva ízletes és nem utolsó sorban egészsé-
ges ételt kapunk.