Page 42 - Zsiráf Magazin - 2016. december
P. 42

4 Nagykarácsony napján az ebéd valamilyen
            erőteljes, aranyszínű húsleves telis-tele zöld-
            séggel, gombával, hússal és más finomság-
            gal. Régebben a húsétel minden esetben
            sertés volt, ugyanis a sertés előre túr, ami a
            néphit szerint fejlődést jelentett, a szárnyas-
            sal ellentétben, ami hátra kapar, amely rossz
            előjelnek számított. Ennek ellenére nagy tra-
            díciója van ma már az angoloktól átvett puly   -
            kának, melyet rendszerint gesztenyével töltve
            fogyasztanak, így igazi ínyencségnek számít.
            Hagyomány még a ropogós libasült is, melyet
            vöröskáposztával tálalnak. Érdekes tény, hogy
            a karácsonyra szánt szárnyast dióval hizlalták,
            hogy még finomabb legyen a húsa.


            A Szilveszter a templomokban az év végi há- „Karácsonyi kiskirály”
            laadás napja. A magyar konyha hagyományai  Nem lehet elégszer elmondani, hogy egész-
            szerint szilveszter estéjén nyulat, őzet, halat  ségünkre mennyire előnyös a halfogyasztás.
            vagy szárnyast kell enni, mert a nyúl és az  Mi magyarok valahogy mégsem kedveljük
            őz elszalad, a hal elúszik, a szárnyas elrepül  eléggé, hiszen a családok nagy részénél saj-
            az óesztendő gondjaival. Szokás volt „kram- nos majdnem kizárólag karácsonykor kerül
            pampulit” készíteni és fogyasztani, mely nem  csak hal az asztalra, az is leggyakrabban rán-
            más, mint egy hatalmas tűzálló edénybe ra- tott vagy halászlé formájában.
            kott gyümölcsegyveleg, melyet megraknak
            kockacukorral és meglocsolják rummal, majd  Köztudott, hogy főként a hideg vizű tengerek-
            meggyújtják,  ezután  hozzáöntenek  fehér- ben élő halak tartalmaznak jótékony omega-3
            bort, forró teát és narancs kicsavart levét.      zsírsavakat, melyek pozitív hatással vannak a
                                                              szív- és érrendszeri betegségekre, emellett
                                                              tökéletes fehérje források, és alacsony a zsír-
                                                              tartalmuk. A halban található fehérje jó mi-
                                                              nőségű, esszenciális aminosavakban gazdag,
                                                              minden korosztály számára könnyen emészt-
                                                              hető. Bár az „olajos” halak tartalmaznak zsírt,
                                                              de ez főként telítetlen. A tengeri gyümölcsök
                                                              olyan ásványi anyagokban is gazdagok, mint
                                                              a vas, a kalcium és a cink.

                                                              Egyszerű tipp a helyettesítés: Próbáljunk egy
                                                              vagy több fehérjeforrást, leginkább a zsíros
                                                              húsféléket, lassan hallal helyettesíteni. Kedve-
                                                              ző alkalom kezdésként a karácsony. Finoman
                                                              el lehet készíteni a halat, ha sütőben sütjük
                                                              baconszalonnával betekerve, zöldségekkel
                                                              egyben sütve, vagy előre egy időre bepácol-
                                                              juk, hűtőben állni hagyjuk, majd teflonedény-
                                                              ben kisütjük. Párolt zöldségkörettel és rizzsel
                                                              tálalva ízletes és nem utolsó sorban egészsé-
                                                              ges ételt kapunk.
   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47