Page 65 - Zsiráf Magazin - 2017. december
P. 65

MARCIPÁNOS SZALONCUKOR


       Hozzávalók:
       20 dkg darált mandula
       15 dkg porcukor
       20 dkg csokoládé (lehetőleg jó magas, 50%
       feletti kakaótartalommal)
       pár csepp mandulaaroma
       víz
       a fahéjas-gyömbéreshez:
       fahéj, reszelt gyömbér ízlés szerint
       a kókuszos-lime-oshoz:
       lime leve és 10 dkg kókuszreszelék

       Elkészítés:  Vízgőz  fölött  a  csokoládét
       megolvasztjuk.  20  deka  darált  mandulát
       összekeverünk 15 dkg porcukorral. Tehetünk
       bele pár csepp mandulaaromát. Evőkanállal
       lassan vizet adagolunk hozzá, hogy gyúrható
       masszát  kapunk.  Óvatosan  a  vízzel,  hogy
       a  massza  jó  kemény  maradhasson.  Ha  túl
       folyós  keményíthetjük  darált  keksszel  vagy
       darált  dióval.  Ízesítjük  a  fahéjjal/gyömbér-
       rel vagy lime levével és kókuszreszelék-
       kel.  A  masszából  golyókat  formázunk,
       és bevonjuk  őket  az  olvasztott  csokival.
       Ügyesebbek  csinálhatják  villával  vagy
       fogpiszkálóra felszúrva, a kezdők egyszerűen
       kiskanállal  kenjék  el  a  masszán  a  csokit.
       Hűtés után csomagolható.





                                                               DIÓS-NARANCSOS SZALONCUKOR


                                                                                 Hozzávalók:
                                                                                  50 dkg dió
                                                                               4 evőkanál rum
                                                                                   1 narancs
                                                                                   1 citrom
                                                                         5 evőkanál savanykás lekvár
                                                                              15 dkg étcsokoládé
                                                                                5 evőkanál olaj
                                                                                1 teáskanál vaj


                                                        Elkészítés: A  diót zsiradék nélkül serpenyőben megpirítjuk,
                                                        majd  finomra  őröljük.  A  citrom  és  a  narancs  héját
                                                        lereszeljük, levét kinyomjuk, majd a dióhoz adjuk a rummal
                                                        és a lekvárral együtt, összegyúrjuk. Kis golyókat formázunk,
                                                        megnyomkodjuk,  majd  sütőpapírral  bélelt  tepsibe
                                                        rakosgatjuk. A csokoládét felolvasztjuk az olajjal és a vajjal,
                                                        majd megmártjuk benne a bonbonokat. Hagyjuk meg-
                                                        dermedni, majd csinos kis papírkákba csomagoljuk.
   60   61   62   63   64   65   66   67   68