Page 65 - Zsiráf Magazin - 2017. december
P. 65
MARCIPÁNOS SZALONCUKOR
Hozzávalók:
20 dkg darált mandula
15 dkg porcukor
20 dkg csokoládé (lehetőleg jó magas, 50%
feletti kakaótartalommal)
pár csepp mandulaaroma
víz
a fahéjas-gyömbéreshez:
fahéj, reszelt gyömbér ízlés szerint
a kókuszos-lime-oshoz:
lime leve és 10 dkg kókuszreszelék
Elkészítés: Vízgőz fölött a csokoládét
megolvasztjuk. 20 deka darált mandulát
összekeverünk 15 dkg porcukorral. Tehetünk
bele pár csepp mandulaaromát. Evőkanállal
lassan vizet adagolunk hozzá, hogy gyúrható
masszát kapunk. Óvatosan a vízzel, hogy
a massza jó kemény maradhasson. Ha túl
folyós keményíthetjük darált keksszel vagy
darált dióval. Ízesítjük a fahéjjal/gyömbér-
rel vagy lime levével és kókuszreszelék-
kel. A masszából golyókat formázunk,
és bevonjuk őket az olvasztott csokival.
Ügyesebbek csinálhatják villával vagy
fogpiszkálóra felszúrva, a kezdők egyszerűen
kiskanállal kenjék el a masszán a csokit.
Hűtés után csomagolható.
DIÓS-NARANCSOS SZALONCUKOR
Hozzávalók:
50 dkg dió
4 evőkanál rum
1 narancs
1 citrom
5 evőkanál savanykás lekvár
15 dkg étcsokoládé
5 evőkanál olaj
1 teáskanál vaj
Elkészítés: A diót zsiradék nélkül serpenyőben megpirítjuk,
majd finomra őröljük. A citrom és a narancs héját
lereszeljük, levét kinyomjuk, majd a dióhoz adjuk a rummal
és a lekvárral együtt, összegyúrjuk. Kis golyókat formázunk,
megnyomkodjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe
rakosgatjuk. A csokoládét felolvasztjuk az olajjal és a vajjal,
majd megmártjuk benne a bonbonokat. Hagyjuk meg-
dermedni, majd csinos kis papírkákba csomagoljuk.