Page 61 - Zsiráf Magazin - 2017. december
P. 61

FŰSZEREK AZ EGÉSZSÉG
            SZOLGÁLATÁBAN


            A fűszerezés legfőbb célja, hogy kiemelje  Buiatti és munkatársai (14) megállapították,
            az ételek ízét, növelje az étel, élelmiszer él- hogy a több húst, sós halat, felvágottakat
            vezeti értékét. Az ízesítés mellett a különbö- és sajtokat fogyasztóknak nagyobb az esé-
            ző fűszerek tompíthatják a húsok jellegzetes  lyük a gyomorrák kialakulására, míg a több
            illatát, gyengíthetik az erős ízeket. Így például  friss gyümölcsöt, zöldséget, hagymát, fok-
            a majoránna véres, vagy májas töltelékek el- hagymát és fűszert fogyasztók kisebb rizi-
            készítésénél hasznos, mert tompítja a húsok  kóval számolhatnak. Az ázsiai országokban
            mellékízét (10).                                  a kurkumafogyasztás, alacsony húsbevitellel
                                                              párosulva a vastagbélrák kialakulásának ki-
            A fűszereknek fontos szerepük van a beteg- sebb gyakoriságát eredményezi (2).
            élelmezésben is, többek között a gyomor-
            bélrendszeri betegségek diétájában, mivel  Több kutatásban vizsgálják a fűszerek lehet-
            az egyes fűszerek segíthetik az emésztést.  séges szerepét a nem fertőző krónikus be-
            Egy roboráló diétában fontos a beteg étvágyá- tegségek megelőzésében vagy kezelésében,
            nak fokozása, ami a fűszerek étvágygerjesztő  azonban a legtöbb kutatás laboratóriumi
            hatóanyagainak köszönhetően könnyebben  körülmények között zajlik és rendkívül kevés
            megvalósítható. A magas vérnyomás diétájá- az embereken végzett vizsgálat. Annak eldön-
            ban az egyik fő cél a sóbevitel csökkentése,  téséhez, hogy a fűszerek hatóanyagai – neve-
            amiben igazán nagy jelentőségük van a fű- zetesen a bennük található polifenol vegyü-
            szereknek. Azonban vannak olyan esetek is,  letek – valóban jelentősen hozzájárulnak-e
            amikor nem javasolt egy-egy fűszer használa- az étrendben a polifenol bevitelhez, például
            ta. Így például a borsot a legtöbb esetben he- olyan kérdéseket kellene megválaszolni, hogy
            lyettesíteni kell a diétás konyhatechnikában,  mekkora a szokásos beviteli mennyiség, illetve
            amire pl. a borsikafű ad lehetőséget. A fűszer- a bevitt mennyiség szintjén mennyire jelentős
            paprika csípősségétől függően alkalmazha- az összetevő bioaktív hatása. További fontos
            tó, de vesebetegek diétájában nem javasolt  kérdés, hogy a hatóanyagok az emésztés so-
            a használata. Ugyanakkor gyomorfekélyes  rán mennyire jól hasznosulnak, illetve a külön-
            betegnél akár még a panaszokat is enyhíthe- böző forrásokból származó hatóanyagok erő-
            ti a fűszerpaprika hatóanyaga, a kapszaicin,  síthetik-e egymás hatását? Ha például a curry
            ami az újabb vizsgálatok tükrében gátolja  egyik összetevőjét, a kurkumát rezveratrollal
            a gyomorsav kiválasztást, s fokozza a gyo- kombináljuk, akkor „közös erővel” képesek
            mornyálkahártya vérkeringését, ami által javít  meggátolni a tumor növekedését súlyosan
            a fekélyes állapoton (11).                        immunhiányos nőstény egerekben. Érdekes
                                                              Li és munkatársainak vizsgálata is, amelynek
                                                              során antioxidánsokban gazdag fűszerek ke-
                                                              verékét (fekete bors, szegfűszeg, fahéj, fok-
                                                              hagymapor, gyömbér, oregánó, paprika és
                                                              rozmaring) hamburger húshoz adták. A fű-
                                                              szerezett hús és a fűszerezetlen (kontroll) hús
                                                              összehasonlításában a fűszeres hús fogyasz-
                                                              tása után a plazmában az oxidatív stressz
                                                              egyik biomarkerének (a malondialdehidnek)
                                                              csökkenését figyelték meg (12).
   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66