Page 62 - Zsiráf Magazin - 2017. december
P. 62

NÉHÁNY GYAKORLATI ÚTMUTATÓ
            A FŰSZEREK HASZNÁLATÁHOZ


            •  A használt fűszer mindig igazodjon az étel
                jellegéhez, s ne feledjük, a kevesebb néha
                több. A fűszerezés ne legyen túlzó.

            •  A zöldséges ételek íze enyhébb fűszere-
                zés hatására érvényesül jobban, míg egy
                vadhúsból készülő ételt bátrabban is fű-
                szerezhetünk, amivel tompíthatjuk a vad-
                hús jellegzetes szagát és ízét. A hidegen
                tálalt ételeket is fűszerezhetjük bátrabban
                (2).


            •  A szárított fűszerek íze erőteljesebb a friss-
                hez képest.


            •  Ügyeljünk a fűszerek helyes tárolására.
                A friss fűszerek – pl. citromfű, zsálya – mű-
                anyag zacskóban kevés vízzel meglocsol-
                va akár egy hétig is elállnak a hűtőszek-
                rényben (13). A friss fűszerek mélyhűtőben
                is tárolhatók, így jobban megőrződik aro-
                májuk és élettani értékük.

            •  A szárított fűszereket lehetőség szerint  •  Léteznek olyan feldolgozási technikák,
                légmentesen zárt, fénytől védett edé-            melyekkel növelhető a szárított fűszerek
                nyekben tároljuk.                                ízesítő ereje, illata, aromája. Ilyen pl. az őr-
                                                                 lés, amit leginkább a felhasználás előtt ér-
                                                                 demes elvégezni, mert egészben tovább
                                                                 megőrzik aromájukat. Őrölhető pl. a bors,
                                                                 szegfűszeg, szegfűbors. Ha a gyömbért
                                                                 vagy a kardamomot kissé megtörjük, ked-
                                                                 vezőbb lesz a fűszerező hatása. A mustár-
                                                                 magot, koriandert szárazon pirítva fokoz-
                                                                 hatjuk annak illatát, aromáját (13).


                                                              •  Ha netán elfogy otthon a babérlevél, ak-
                                                                 kor petrezselyemmel és kakukkfűvel he-
                                                                 lyettesíthetjük. Ha feketeborsból fogyunk
                                                                 ki, akkor borsikafűvel pótolhatjuk, a pet-
                                                                 rezselyem és a bazsalikom helyett pedig
                                                                 babérlevelet és kakukkfüvet használha-
                                                                 tunk (8).

                                                              •  A szakszerűen, az adott ételhez illő mó-
                                                                 don alkalmazott fűszerezés fokozza az él-
                                                                 vezeti értéket és ugyanakkor táplálkozás-
                                                                 élettani szempontból is hasznos.
   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67