Page 62 - Zsiráf Magazin - 2017. december
P. 62
NÉHÁNY GYAKORLATI ÚTMUTATÓ
A FŰSZEREK HASZNÁLATÁHOZ
• A használt fűszer mindig igazodjon az étel
jellegéhez, s ne feledjük, a kevesebb néha
több. A fűszerezés ne legyen túlzó.
• A zöldséges ételek íze enyhébb fűszere-
zés hatására érvényesül jobban, míg egy
vadhúsból készülő ételt bátrabban is fű-
szerezhetünk, amivel tompíthatjuk a vad-
hús jellegzetes szagát és ízét. A hidegen
tálalt ételeket is fűszerezhetjük bátrabban
(2).
• A szárított fűszerek íze erőteljesebb a friss-
hez képest.
• Ügyeljünk a fűszerek helyes tárolására.
A friss fűszerek – pl. citromfű, zsálya – mű-
anyag zacskóban kevés vízzel meglocsol-
va akár egy hétig is elállnak a hűtőszek-
rényben (13). A friss fűszerek mélyhűtőben
is tárolhatók, így jobban megőrződik aro-
májuk és élettani értékük.
• A szárított fűszereket lehetőség szerint • Léteznek olyan feldolgozási technikák,
légmentesen zárt, fénytől védett edé- melyekkel növelhető a szárított fűszerek
nyekben tároljuk. ízesítő ereje, illata, aromája. Ilyen pl. az őr-
lés, amit leginkább a felhasználás előtt ér-
demes elvégezni, mert egészben tovább
megőrzik aromájukat. Őrölhető pl. a bors,
szegfűszeg, szegfűbors. Ha a gyömbért
vagy a kardamomot kissé megtörjük, ked-
vezőbb lesz a fűszerező hatása. A mustár-
magot, koriandert szárazon pirítva fokoz-
hatjuk annak illatát, aromáját (13).
• Ha netán elfogy otthon a babérlevél, ak-
kor petrezselyemmel és kakukkfűvel he-
lyettesíthetjük. Ha feketeborsból fogyunk
ki, akkor borsikafűvel pótolhatjuk, a pet-
rezselyem és a bazsalikom helyett pedig
babérlevelet és kakukkfüvet használha-
tunk (8).
• A szakszerűen, az adott ételhez illő mó-
don alkalmazott fűszerezés fokozza az él-
vezeti értéket és ugyanakkor táplálkozás-
élettani szempontból is hasznos.