Page 60 - Zsiráf Magazin - 2017. december
P. 60
Az angliai Reading Egyetem kutatói érdekes A tanulmány azt is vizsgálta, hogy a résztvevők
vizsgálatot végeztek arra vonatkozóan, ho- mennyire érzik sósnak a különböző leveseket.
gyan lehet a fogyasztók ízlését a kevésbé A fűszerezés nélküli csökkentett sótartalmú le-
sós ízek irányába fordítani (6). A résztvevőket vest szignifikánsan sótlanabbnak találták a ha-
három variációban elkészített paradicsomle- gyományos leveshez képest, azonban nem
vessel tesztelték: volt egy hagyományos – át- észlelték a különbséget a hagyományosan
lagos sótartalmú – leves, emellett két 57%-al sózott és a csökkentett sótartalmú, fűszeres
csökkentett sótartalmú leves, melyek közül leves sóssága között. A vizsgálat rámutat arra,
az egyiket oregánóval és más fűszerekkel hogy az ízpreferencia alakítható, szokás kér-
ízesítették, míg a másik csökkentett sótartal- dése is, ki mit érez sósnak. A só mennyiségé-
mú levest nem ízesítették további fűszerekkel. nek csökkentésére, helyettesítésére kiválóan
A vizsgálati alanyok többször is megkóstolták alkalmazhatók a különböző fűszernövények.
a leveseket. Az első körben mindhárom levest Ezt felismerve ma már az élelmiszergyártók
megkóstolhatták, melyek közül egyértelmű- is egyre inkább törekednek arra, hogy minél
en a hagyományos leves volt a nyerő. A kö- természetesebb összetevőket használjanak
vetkező kóstolásra 3 nap után került sor, de a termékekhez, és az adalékanyagok kivál-
ekkor már csak egyfajta levest kóstolhattak. tására egyre több fűszer és szárított zöldség
Ekkor azt vizsgálták, hogy az első kóstolás- kerüljön felhasználására (például a szárazala-
hoz képest, az újrakóstolt leves mennyire ízlik pokhoz, levesekhez).
majd a résztvevőknek. Érdekes módon ekkor
szignifikánsan megnőtt az oregánó ízesítésű Mai változó világunk szinte megkívánja a vál-
leves kedveltsége. tozatosságra törekvést, aminek megvalósí-
tására majdhogynem tálcán kínálják a lehe-
tőséget a sokszínű fűszerek. Próbáljuk hát ki
bátran ezeket, akár fokozatosan bevezetve
az új ízeket.
Fűszer Mit ízesít?
A magyar konyhában szinte mindent
Fűszerpaprika
(pl. pörköltek, gulyások).
Egészben pl. pácokat, gulyásokat, őrölve
Bors leveseket, egytálételeket. Salátaönteteket,
szószokat, mártásokat.
Mediterrán jellegű ételeket, salátákat,
Oregánó pizzákat, spagettiket, paradicsomos
ételeket.
Rozmaring Sülteket (pl. bárány), szárnyasokat.
Leveseket (pl. bab, borsó) káposztát,
Kakukkfű salátákat, sülteket, körözöttet, növényi
eceteket.
Leveseket (pl. krumpli), főzelékeket,
Majoránna mártásokat, húsokat (szárnyas és vadhúsok)
húskészítményeket.
Leveseket, főzelékeket, szószokat,
Babérlevél mártásokat, savanyúságokat, ecetes
ételeket.
1. táblázat Fűszerek és felhasználásuk (8,9,10)