Page 60 - Zsiráf Magazin - 2017. december
P. 60

Az angliai Reading Egyetem kutatói érdekes  A tanulmány azt is vizsgálta, hogy a résztvevők
            vizsgálatot végeztek arra vonatkozóan, ho- mennyire érzik sósnak a különböző leveseket.
            gyan lehet a fogyasztók ízlését a kevésbé  A fűszerezés nélküli csökkentett sótartalmú le-
            sós ízek irányába fordítani (6). A résztvevőket  vest szignifikánsan sótlanabbnak találták a ha-
            három variációban elkészített paradicsomle- gyományos leveshez képest, azonban nem
            vessel tesztelték: volt egy hagyományos – át- észlelték a különbséget a hagyományosan
            lagos sótartalmú – leves, emellett két 57%-al  sózott és a csökkentett sótartalmú, fűszeres
            csökkentett sótartalmú leves, melyek közül  leves sóssága között. A vizsgálat rámutat arra,
            az egyiket oregánóval és más fűszerekkel  hogy az ízpreferencia alakítható, szokás kér-
            ízesítették, míg a másik csökkentett sótartal- dése is, ki mit érez sósnak. A só mennyiségé-
            mú levest nem ízesítették további fűszerekkel.  nek csökkentésére, helyettesítésére kiválóan
            A vizsgálati alanyok többször is megkóstolták  alkalmazhatók a különböző fűszernövények.
            a leveseket. Az első körben mindhárom levest  Ezt felismerve ma már az élelmiszergyártók
            megkóstolhatták, melyek közül egyértelmű- is egyre inkább törekednek arra, hogy minél
            en a hagyományos leves volt a nyerő. A kö- természetesebb összetevőket használjanak
            vetkező kóstolásra 3 nap után került sor, de  a termékekhez, és az adalékanyagok kivál-
            ekkor már csak egyfajta levest kóstolhattak.  tására egyre több fűszer és szárított zöldség
            Ekkor azt vizsgálták, hogy az első kóstolás- kerüljön felhasználására (például a szárazala-
            hoz képest, az újrakóstolt leves mennyire ízlik  pokhoz, levesekhez).
            majd a résztvevőknek. Érdekes módon ekkor
            szignifikánsan megnőtt az oregánó ízesítésű  Mai változó világunk szinte megkívánja a vál-
            leves kedveltsége.                                tozatosságra törekvést, aminek megvalósí-
                                                              tására majdhogynem tálcán kínálják a lehe-
                                                              tőséget a sokszínű fűszerek. Próbáljuk hát ki
                                                              bátran ezeket, akár fokozatosan bevezetve
                                                              az új ízeket.


             Fűszer                                          Mit ízesít?
                                                             A magyar konyhában szinte mindent
             Fűszerpaprika
                                                             (pl. pörköltek, gulyások).
                                                             Egészben pl. pácokat, gulyásokat, őrölve
             Bors                                            leveseket, egytálételeket. Salátaönteteket,
                                                             szószokat, mártásokat.
                                                             Mediterrán jellegű ételeket, salátákat,
             Oregánó                                         pizzákat, spagettiket, paradicsomos
                                                             ételeket.
             Rozmaring                                       Sülteket (pl. bárány), szárnyasokat.

                                                             Leveseket (pl. bab, borsó) káposztát,
             Kakukkfű                                        salátákat, sülteket, körözöttet, növényi
                                                             eceteket.
                                                             Leveseket (pl. krumpli), főzelékeket,
             Majoránna                                       mártásokat, húsokat (szárnyas és vadhúsok)
                                                             húskészítményeket.
                                                             Leveseket, főzelékeket, szószokat,
             Babérlevél                                      mártásokat, savanyúságokat, ecetes
                                                             ételeket.

            1. táblázat Fűszerek és felhasználásuk (8,9,10)
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65