Page 37 - Zsiráf Magazin - 2017. február
P. 37
A fekete és a zöld tea rendszeres fogyasz- kissé hígítva elfogyasztják. Aki véralvadásgát-
tásának jótékony hatását számtalan kutatás lót szed, annak viszont tudnia kell, hogy a zöld
igazolta, így aki napi szinten legalább egy csé- tea és a matcha tea fogyasztása befolyásolja
szével iszik, az elmondhatja, hogy nemcsak a véralvadásgátló hatását.
gondol a szívére és az érrendszerére, hanem
tesz is érte valamit, és nyugodtan hátradőlve A tea készítéséhez frissen forralt lágy víz aján-
megtervezi, mikor tud majd elmenni futni. lott, a vízforralóban maradt vizet viszont pedig
ne forraljuk újra. Az előzőleg forró vízzel át-
A zöldtea készítése hagyományos kínai me- öblített és így felmelegített teáskannába csé-
tódus szerint úgy néz ki, hogy 80°C-os víz- szénként egy teáskanálnyi teafű (2 gramm)
zel készítenek belőle forrázatot, majd ezt kerül és egy extra adag „jár a teáskannának” is.
megismétlik még akár háromszor is, ugyan- A fekete teafüvet forrázást követően 3-5 per-
akkor fontos, hogy az első alkalommal csak cet javasolt áztatni, a zöld teát viszont nem
egy percnél rövidebb ideig maradjon a tea lobogó forró vízzel kell leforrázni és 1-3 perc
a vízben. A zöld tea fogyasztásának másik alatt kész. Nem érdemes a javasoltnál hosz-
tradicionális formája a matcha tea Japán- szabb ideig áztatni, aki erősebbet szeretne, az
ban, amikor az árnyékban nevelt, finomra a teafű mennyiségét növelheti. Aki tejjel inná
őrölt, élénkzöld tealevelet kevés forró (de a fekete teát, az a teát öntse a tejbe, mert a tej
nem forrásban lévő) vízzel egy ecsetszerű, fehérjéi megkötik a csersavat, így csökkent-
bambuszból készített eszközzel elkeverik, és hető a kesernyés íz.