Page 41 - Zsiráf Magazin - 2017. február
P. 41

2 cappuccinóval (2×150 ml) vagy 2 colával  nézve káros következménye. A túladagolás
            egyenértékű (2×355 ml). Felnőtteknél egy- mennyiségét napi 600 mg felett állapították
            szerre 200 mg koffein bevitele biztonságos  meg. Terhesség esetén viszont napi 200 mg-
            illetve a napi rendszerességgel elfogyasz- nál nem ajánlott több koffeint fogyasztani.
            tott 400 mg koffeinnek nincs az egészségre

















            Felhasznált irodalom

            1.   Tea and Herbal Infusions Europe:             11.  Swati B., Revant C.: Green tea: Its potential
                 Compendium of Guidelines for Herbal and          health implications and other benefits. Inter-
                 Fruit Infusions. 2014; Issue 5                   national Journal of Nutrition, Pharmacology,
            2.   Tea and Herbal Infusions Europe:                 Neurological Diseases. 2015 Ápril-June; 5(2):
                 Compendium of Guidelines for  Tea (Camellia      46-49.
                 sinensis). 2016; Issue 4                     12.  http://evgyogynovenye.hu/kezdemenyezes
            3.   European Food Safety Authority (EFSA):           (2106.12.18.)
                 Scientific Opinion on the safety of caffeine.   13.  Fujioka K., Iwamoto T., Shima H., Tomaru
                 EFSA Journal 2015;13(5):4102                     T. et al: The Powdering Process with a Set
            4.   Mair V., Hoh E.: The True History of Tea.        of Ceramic Mills for Green Tea Promoted
                 Thames & Hudson Ltd, London, 2009.               Catechin Extraction and the ROS Inhibition
            5.   Varga, Zs: A tea minősége, összetétele, szerepe   Effect. Molecules 2016, 21, 474; doi:10.3390/
                 az egészséges táplálkozásban. 2013., Semmel-     molecules21040474
                 weis Egyetem ETK, Dietetikai és Táplálkozástu-  14.  Mednyánszky Zs: Aromaanyagok összehasonlí-
                 dományi Tanszék. Kézirat                         tó vizsgálata fajtaazonosítás céljából. 2012., Bu-
            6.   Csupor, D: Maté, az argentinok teája. http://    dapesti Corvinus Egyetem Élelmiszerkémiai és
                 www.gyogynovenylap.hu/mate-az-                   Táplálkozástudományi Tanszék, Ph.D. dolgozat
                 argentinok-teaja/(2106.12.18.)               15.  Heck C.,  Demejia E.: Yerba Mate Tea (Ilex
            7.   Peták Zs, Csupor D: Gyógytea-fogyasztási szo-    paraguariensis): A Comprehensive Review
                 kások napjainkban - egy felmérés tapasztalatai.   on Chemistry, Health Implications, and
                 Gyógyszerészet 2015; 59: 207-212                 Technological Considerations. Journal of Food
            8.   Gouws P.,  Hartelb T.,  van Wykb R.: The         Science 2007; 72: 138-151, doi: 10.1111/j.1750-
                 influence of processing on the microbial risk    3841.2007.00535.x
                 associated with Rooibos (Aspalathus linearis)   16.  Koszonits, R: 10 dolog amit a teáról tudni kell.
                 tea. J Sci Food Agric 2014; 94: 3069–3078, doi:   Új Diéta, 2015;5:10.
                 10.1002/jsfa.6719                            17.  Liu J. et al.:Association of green tea
            9.   Li J., Joung Joung H., Lee W. et al: The         consumption with mortality from all-cause,
                 influence of different water types and brewing   cardiovascular disease and cancer in a Chinese
                 durations on the colloidal properties of green   cohort of 165,000 adult men. Eur J Epidemiol.
                 tea infusion. International Journal of Food Sci-  2016; 31(9):853-65.doi:10.1007/s10654-016-
                 ence and Technology 2015, 50, 2483–2489          0173-3.
            10.  Miller P. et al.: Associations of Coffee, Tea,   18.  Noguchi-Shinohara M., Sohshi Yuki S.,
                 and Caffeine Intake with Coronary Artery         Dohmoto C. Et al: Consumption of Green Tea,
                 Calcification and Cardiovascular Events.         but Not Black Tea or Coffee, Is Associated with
                 Am J Med. 2016 Sep 15. doi: 10.1016/j.           Reduced Risk of Cognitive Decline. Plos One.
                 amjmed.2016.08.038. https://www.ncbi.nlm.        2014 May; 5, e96013
                 nih.gov/pubmed/27640739
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46