Page 41 - Zsiráf Magazin - 2017. február
P. 41
2 cappuccinóval (2×150 ml) vagy 2 colával nézve káros következménye. A túladagolás
egyenértékű (2×355 ml). Felnőtteknél egy- mennyiségét napi 600 mg felett állapították
szerre 200 mg koffein bevitele biztonságos meg. Terhesség esetén viszont napi 200 mg-
illetve a napi rendszerességgel elfogyasz- nál nem ajánlott több koffeint fogyasztani.
tott 400 mg koffeinnek nincs az egészségre
Felhasznált irodalom
1. Tea and Herbal Infusions Europe: 11. Swati B., Revant C.: Green tea: Its potential
Compendium of Guidelines for Herbal and health implications and other benefits. Inter-
Fruit Infusions. 2014; Issue 5 national Journal of Nutrition, Pharmacology,
2. Tea and Herbal Infusions Europe: Neurological Diseases. 2015 Ápril-June; 5(2):
Compendium of Guidelines for Tea (Camellia 46-49.
sinensis). 2016; Issue 4 12. http://evgyogynovenye.hu/kezdemenyezes
3. European Food Safety Authority (EFSA): (2106.12.18.)
Scientific Opinion on the safety of caffeine. 13. Fujioka K., Iwamoto T., Shima H., Tomaru
EFSA Journal 2015;13(5):4102 T. et al: The Powdering Process with a Set
4. Mair V., Hoh E.: The True History of Tea. of Ceramic Mills for Green Tea Promoted
Thames & Hudson Ltd, London, 2009. Catechin Extraction and the ROS Inhibition
5. Varga, Zs: A tea minősége, összetétele, szerepe Effect. Molecules 2016, 21, 474; doi:10.3390/
az egészséges táplálkozásban. 2013., Semmel- molecules21040474
weis Egyetem ETK, Dietetikai és Táplálkozástu- 14. Mednyánszky Zs: Aromaanyagok összehasonlí-
dományi Tanszék. Kézirat tó vizsgálata fajtaazonosítás céljából. 2012., Bu-
6. Csupor, D: Maté, az argentinok teája. http:// dapesti Corvinus Egyetem Élelmiszerkémiai és
www.gyogynovenylap.hu/mate-az- Táplálkozástudományi Tanszék, Ph.D. dolgozat
argentinok-teaja/(2106.12.18.) 15. Heck C., Demejia E.: Yerba Mate Tea (Ilex
7. Peták Zs, Csupor D: Gyógytea-fogyasztási szo- paraguariensis): A Comprehensive Review
kások napjainkban - egy felmérés tapasztalatai. on Chemistry, Health Implications, and
Gyógyszerészet 2015; 59: 207-212 Technological Considerations. Journal of Food
8. Gouws P., Hartelb T., van Wykb R.: The Science 2007; 72: 138-151, doi: 10.1111/j.1750-
influence of processing on the microbial risk 3841.2007.00535.x
associated with Rooibos (Aspalathus linearis) 16. Koszonits, R: 10 dolog amit a teáról tudni kell.
tea. J Sci Food Agric 2014; 94: 3069–3078, doi: Új Diéta, 2015;5:10.
10.1002/jsfa.6719 17. Liu J. et al.:Association of green tea
9. Li J., Joung Joung H., Lee W. et al: The consumption with mortality from all-cause,
influence of different water types and brewing cardiovascular disease and cancer in a Chinese
durations on the colloidal properties of green cohort of 165,000 adult men. Eur J Epidemiol.
tea infusion. International Journal of Food Sci- 2016; 31(9):853-65.doi:10.1007/s10654-016-
ence and Technology 2015, 50, 2483–2489 0173-3.
10. Miller P. et al.: Associations of Coffee, Tea, 18. Noguchi-Shinohara M., Sohshi Yuki S.,
and Caffeine Intake with Coronary Artery Dohmoto C. Et al: Consumption of Green Tea,
Calcification and Cardiovascular Events. but Not Black Tea or Coffee, Is Associated with
Am J Med. 2016 Sep 15. doi: 10.1016/j. Reduced Risk of Cognitive Decline. Plos One.
amjmed.2016.08.038. https://www.ncbi.nlm. 2014 May; 5, e96013
nih.gov/pubmed/27640739