Page 32 - Zsiráf Magazin - 2017. január
P. 32
A GABONAFÉLÉKBŐL KÉSZÜLT
LISZTEK TÁPLÁLKOZÁSÉLETTANI
MEGÍTÉLÉSE
Legjellemzőbb tápanyaguk a szénhidrát, ez a Vitaminok közül a héjban és a héj alatti rész-
paraméter 65 és 80% között alakul. A szénhid- ben vízben oldódó B-vitaminok, a csírában
ráttartalom jelentős hányada (55-80%) kemé- zsíroldékony E-vitamin található nagyobb
nyítő, mely szervezetünk számára jól haszno- mennyiségben. Ásványi anyagai közül a ká-
sítható energiaforrás. Kisebb arányban, főként lium, a foszfor, a magnézium és a kalcium
a héjban, illetve a magbelsőben, élelmi ros- említendő.
tokat, cellulózt, hemicellulózt, továbbá lignint
(amely fenolos polimer), illetve vízoldékony Bár a gabonafélék fehérjetartalma jelentős
rostanyagot, pektint tartalmaz. Ezen ballaszt- (10-15%), de nem teljes értékű, tehát nem
anyagok részt vesznek a normális bélműkö- tartalmazzák a szervezetünk számára szük-
dés fenntartásában, illetve helyreállításában. séges esszenciális aminosavakat. Ezen oknál
Ilyen szempontból főként a vízben oldódó fogva állati eredetű fehérjeforrással történő
rostanyagok kiemelkedő szerepűek. Folya- kiegészítése szükséges a megfelelő fehérje-
dékmegkötő képességük révén térfogatuk ellátottság érdekében. Főként a vegetárius
megnő, miáltal a salakanyag bélrendszeren étkezést folytatóknál jelent érdekes kihívást a
való átjutási ideje lerövidül, a bél perisztalti- probléma megoldása. Itt a gabonafélék hü-
kus mozgása élénkebbé válik. Ebben a nem- velyesekkel, burgonyával, illetve olajos mag-
vízoldékony rostoknak is fontos szerepük van. vakkal történő kombinálása jöhet szóba. Szin-
Ezen tulajdonságuk segít a különböző civilizá- tén nem egyszerű kérdés a lisztérzékenyek
ciós ártalmak, pl. székrekedés, diverticulozis, esete, ahol a sikér egyik alkotórésze okozza
illetve egyes bélrendszeri daganatos meg- a bélnyálkahártya károsodását. Esetükben pl.
betegedések megelőzésében. Nagy élelmi kukoricából, rizsből, burgonyából, hajdinából,
rosttartalmú étrend (40-50 g rost/nap) fo- kölesből készült liszteket is adhatunk.
gyasztása javasolt fogyókúra esetén is, mivel
a vízoldékony rostok fokozzák a teltségérze- VÉGEZETÜL:
tet, csökkentik a tápanyagfelszívódás mérté-
két, és lassítják a gyomor ürülési sebességét. Formailag tekintve, megemlíthetnénk pl. az
Cukorbetegség esetén szintén a rostoknak a olajos magvakból készült liszteket is, de ne
szénhidrátok felszívódását mérséklő hatását feledjük, hogy a gabonafélékből vagy álga-
használjuk ki, így elkerülhetővé válik az étke- bonákból (amaránt, hajdina) készült lisztek
zést követő túlzott mértékű vércukorszint- beltartalmi értéke adja azokat a szükséges
emelkedés. A rostanyagok felületi aktivitása makro- és mikroelemeket az emberi szer-
nem csupán a vízre korlátozódik, hanem a vezet számára, ami miatt a táplálkozásunk
zsírsavakra, epesavakra és a koleszterinre is gerincét képezik. Az alábbi táblázat jól szem-
kiterjed. Így csökken a koleszterinfelszívó- lélteti, hogy nem szerencsés lecserélni a ki-
dás mértéke, ami a hyperlipoproteinaemiák egyensúlyozott, egészséges táplálkozásban
étrendi kezelésében döntő fontosságú. Az a gabonafélékből készült liszteket, hiszen az
említettnél több rost tartós bevitele nem kí- jelentősen „borítaná” a fehérje-zsír-szénhidrát
vánatos, mert egyes tápanyagok zavart felszí- beviteli arányát.
vódásának veszélyével jár.