Page 32 - Zsiráf Magazin - 2017. január
P. 32

A GABONAFÉLÉKBŐL KÉSZÜLT
            LISZTEK TÁPLÁLKOZÁSÉLETTANI
            MEGÍTÉLÉSE


            Legjellemzőbb tápanyaguk a szénhidrát, ez a  Vitaminok közül a héjban és a héj alatti rész-
            paraméter 65 és 80% között alakul. A szénhid- ben vízben oldódó B-vitaminok, a csírában
            ráttartalom jelentős hányada (55-80%) kemé- zsíroldékony E-vitamin található nagyobb
            nyítő, mely szervezetünk számára jól haszno- mennyiségben. Ásványi anyagai közül a ká-
            sítható energiaforrás. Kisebb arányban, főként  lium, a foszfor, a magnézium és a kalcium
            a héjban, illetve a magbelsőben, élelmi ros- említendő.
            tokat, cellulózt, hemicellulózt, továbbá lignint
            (amely fenolos polimer), illetve vízoldékony  Bár a gabonafélék fehérjetartalma jelentős
            rostanyagot, pektint tartalmaz. Ezen ballaszt- (10-15%), de nem teljes értékű, tehát nem
            anyagok részt vesznek a normális bélműkö- tartalmazzák a szervezetünk számára szük-
            dés fenntartásában, illetve helyreállításában.  séges esszenciális aminosavakat. Ezen oknál
            Ilyen szempontból főként a vízben oldódó  fogva állati eredetű fehérjeforrással történő
            rostanyagok kiemelkedő szerepűek. Folya- kiegészítése szükséges a megfelelő fehérje-
            dékmegkötő képességük révén térfogatuk  ellátottság érdekében. Főként a vegetárius
            megnő, miáltal a salakanyag bélrendszeren  étkezést folytatóknál jelent érdekes kihívást a
            való átjutási ideje lerövidül, a bél perisztalti- probléma megoldása. Itt a gabonafélék hü-
            kus mozgása élénkebbé válik. Ebben a nem- velyesekkel, burgonyával, illetve olajos mag-
            vízoldékony rostoknak is fontos szerepük van.  vakkal történő kombinálása jöhet szóba. Szin-
            Ezen tulajdonságuk segít a különböző civilizá- tén nem egyszerű kérdés a lisztérzékenyek
            ciós ártalmak, pl. székrekedés, diverticulozis,  esete, ahol a sikér egyik alkotórésze okozza
            illetve egyes bélrendszeri daganatos meg- a bélnyálkahártya károsodását. Esetükben pl.
            betegedések megelőzésében. Nagy élelmi  kukoricából, rizsből, burgonyából, hajdinából,
            rosttartalmú étrend (40-50 g rost/nap) fo- kölesből készült liszteket is adhatunk.
            gyasztása javasolt fogyókúra esetén is, mivel
            a vízoldékony rostok fokozzák a teltségérze-      VÉGEZETÜL:
            tet, csökkentik a tápanyagfelszívódás mérté-
            két, és lassítják a gyomor ürülési sebességét.    Formailag tekintve, megemlíthetnénk pl. az
            Cukorbetegség esetén szintén a rostoknak a        olajos magvakból készült liszteket is, de ne
            szénhidrátok felszívódását mérséklő hatását       feledjük, hogy a gabonafélékből vagy álga-
            használjuk ki, így elkerülhetővé válik az étke-   bonákból (amaránt, hajdina) készült lisztek
            zést követő túlzott mértékű vércukorszint-        beltartalmi értéke adja azokat a szükséges
            emelkedés. A rostanyagok felületi aktivitása      makro- és mikroelemeket az emberi szer-
            nem csupán a vízre korlátozódik, hanem a          vezet számára, ami miatt a táplálkozásunk
            zsírsavakra, epesavakra és a koleszterinre is     gerincét képezik. Az alábbi táblázat jól szem-
            kiterjed. Így csökken a koleszterinfelszívó-      lélteti, hogy nem szerencsés lecserélni a ki-
            dás mértéke, ami a hyperlipoproteinaemiák         egyensúlyozott, egészséges táplálkozásban
            étrendi kezelésében döntő fontosságú. Az          a gabonafélékből készült liszteket, hiszen az
            említettnél több rost tartós bevitele nem kí-     jelentősen „borítaná” a fehérje-zsír-szénhidrát
            vánatos, mert egyes tápanyagok zavart felszí-     beviteli arányát.
            vódásának veszélyével jár.
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37