Page 31 - Zsiráf Magazin - 2017. január
P. 31

GRAHAM-LISZT (BGL):                               ROZSŐRLEMÉNYEK:
            A malmi előkészítés során csak a külső,  Rozsból malmi úton előállított őrlemények.
            szennyezett, vékony héjréteget távolítják el  Az egyes – alábbiakban felsorolt – csoportok
            az élelmezési búzáról. Megközelítően teljes  között a magbelső és a héjrész arányától, a
            kiőrlésű, széles szemcseméret-tartományban  korpázottság mértékétől függő színbeli, ár-
            tartalmaz lisztet, továbbá nagyobb szemcse- nyalati különbségek vannak. Fehér rozsliszt
            méretű héjrészeket; a gabonaszem összes  (rozsláng) RL 60 (mézeskalácsok készítésé-
            alkotórészét tartalmazza (beleértve a csírát  hez), világos rozsliszt RL 90, sötét rozsliszt RL
            és a korpát is).                                  125, teljes kiőrlésű rozsliszt RL 190. Nem ön-
                                                              magukban, hanem búzaliszttel keverve hasz-
            TELJES KIŐRLÉSŰ BÚZALISZT (BTKL):                 nálják fel, mivel alacsony a sikértartalma, vi-
            Az élelmezési búzára jellemző színű, megkö- szont sokkal több ásványi anyagot tartalmaz.
            zelítően teljes kiőrlésű, finomszemcsés őrle-
            mény, ami a gabonaszem összes alkotórészét  KUKORICALISZT:
            tartalmazza (beleértve a csírát és a korpát is).  Gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszt-
            A Graham-liszttől szemcseméretben tér el.         hatják. Szép sárgás színt ad az ételeknek,
                                                              édeskés íze miatt pedig süteményekben is
            TÖNKÖLYBÚZA:                                      gyakran használják. Európa több országában
            Fehér tönkölybúzaliszt TBL 70, teljes kiőr- fontos alapanyag, de a kínai konyha is gyakran
            lésű tönkölybúzaliszt TBL 300. Magas a fe- dolgozik vele. Kiváló mártások sűrítéséhez,
            hérjetartalma, ezért nagyon jól keleszthető.  galuskához, krémlevesekhez, hústöltelékek
            A búzához viszonyítva magasabb vitamin-  dúsításához. Belőle készül két híres népi étel,
            és ásványianyag-tartalma van, a B12-vita- a puliszka és a prósza. Kis mennyiségben ér-
            min kivételével az egész B-vitamin-csoport  demes a kenyérhez adni, amely a kukorica-
            megtalálható benne. Bármelyik receptben  liszttől kissé édeskés, kellemes ízű lesz. Édes
            (kenyérnél is), ahol búzalisztet említenek, fel- süteményekhez is jól használható. Vigyázni
            cserélhető tönkölyliszttel.                       kell, hogy a kukoricaliszt friss legyen, mert
                                                              míg frissen édeskés ízű, kellemes illatú, addig
                                                              az állott kukoricaliszt könnyen megkeseredik.


                                                              RIZSLISZT:
                                                              Barna és fehér rizsből is készülhet. Selymes
                                                              textúrájú, gluténmentes. Rizslisztből készül a
                                                              rizstészta is, ami a kínai ételek gyakori alkotó-
                                                              ja. Sütéshez rendszerint más lisztekkel keverik.
                                                              A rizsliszt jól használható porhanyós, omlós
                                                              tésztákhoz, de galuska, palacsinta, krémleves
                                                              is készülhet belőle. Édes tésztákhoz is kitűnő,
                                                              szószokat is sűríthetünk vele.
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36