Page 31 - Zsiráf Magazin - 2017. január
P. 31
GRAHAM-LISZT (BGL): ROZSŐRLEMÉNYEK:
A malmi előkészítés során csak a külső, Rozsból malmi úton előállított őrlemények.
szennyezett, vékony héjréteget távolítják el Az egyes – alábbiakban felsorolt – csoportok
az élelmezési búzáról. Megközelítően teljes között a magbelső és a héjrész arányától, a
kiőrlésű, széles szemcseméret-tartományban korpázottság mértékétől függő színbeli, ár-
tartalmaz lisztet, továbbá nagyobb szemcse- nyalati különbségek vannak. Fehér rozsliszt
méretű héjrészeket; a gabonaszem összes (rozsláng) RL 60 (mézeskalácsok készítésé-
alkotórészét tartalmazza (beleértve a csírát hez), világos rozsliszt RL 90, sötét rozsliszt RL
és a korpát is). 125, teljes kiőrlésű rozsliszt RL 190. Nem ön-
magukban, hanem búzaliszttel keverve hasz-
TELJES KIŐRLÉSŰ BÚZALISZT (BTKL): nálják fel, mivel alacsony a sikértartalma, vi-
Az élelmezési búzára jellemző színű, megkö- szont sokkal több ásványi anyagot tartalmaz.
zelítően teljes kiőrlésű, finomszemcsés őrle-
mény, ami a gabonaszem összes alkotórészét KUKORICALISZT:
tartalmazza (beleértve a csírát és a korpát is). Gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszt-
A Graham-liszttől szemcseméretben tér el. hatják. Szép sárgás színt ad az ételeknek,
édeskés íze miatt pedig süteményekben is
TÖNKÖLYBÚZA: gyakran használják. Európa több országában
Fehér tönkölybúzaliszt TBL 70, teljes kiőr- fontos alapanyag, de a kínai konyha is gyakran
lésű tönkölybúzaliszt TBL 300. Magas a fe- dolgozik vele. Kiváló mártások sűrítéséhez,
hérjetartalma, ezért nagyon jól keleszthető. galuskához, krémlevesekhez, hústöltelékek
A búzához viszonyítva magasabb vitamin- dúsításához. Belőle készül két híres népi étel,
és ásványianyag-tartalma van, a B12-vita- a puliszka és a prósza. Kis mennyiségben ér-
min kivételével az egész B-vitamin-csoport demes a kenyérhez adni, amely a kukorica-
megtalálható benne. Bármelyik receptben liszttől kissé édeskés, kellemes ízű lesz. Édes
(kenyérnél is), ahol búzalisztet említenek, fel- süteményekhez is jól használható. Vigyázni
cserélhető tönkölyliszttel. kell, hogy a kukoricaliszt friss legyen, mert
míg frissen édeskés ízű, kellemes illatú, addig
az állott kukoricaliszt könnyen megkeseredik.
RIZSLISZT:
Barna és fehér rizsből is készülhet. Selymes
textúrájú, gluténmentes. Rizslisztből készül a
rizstészta is, ami a kínai ételek gyakori alkotó-
ja. Sütéshez rendszerint más lisztekkel keverik.
A rizsliszt jól használható porhanyós, omlós
tésztákhoz, de galuska, palacsinta, krémleves
is készülhet belőle. Édes tésztákhoz is kitűnő,
szószokat is sűríthetünk vele.