Page 60 - Zsiráf Magazin - 2017. március
P. 60
HOGYAN SEGÍTHETÜNK EGY LÁTÁSSÉ- GLOBÁLIS TEADÉLUTÁN
RÜLT SZEMÉLYNEK AZ ÉTTEREMBEN VAGY
A KÓRHÁZBAN? A 2017. március 13-19. között hatodik al-
kalommal, nemzetközi összefogással, vi-
Olvassuk fel az étlapon található ételeket, így lágszerte megrendezésre kerülő Nutrition
könnyítve meg a rendelést, választást. Értesít- and Hydration Week (Táplálkozás és Hidra-
sük, ha az étel megérkezett, és mondjuk el, táció Hét) célja, hogy különböző csatorná-
hová helyezték. Szóban, az óramutató mód- kon keresztül felhívja a figyelmet megfelelő
szert használva jelezzük, hogy mi található táplálkozás és folyadékpótlás fontosságára.
a tálcán/tányéron – pl. a hús 6 óránál (itt lehet A programhoz 2015-ben csatlakozva a Ma-
a legkönnyebben felvágni), vagy az evőesz- gyar Dietetikusok Országos Szövetsége im-
közök a tányér jobb vagy bal szélén, esetleg már harmadik éve szervezte meg a Globális
a tányér felett. Kérdezzünk rá, hogy tudunk-e Teadélutánt, amelynek idén március 16-án
valamiben segíteni, ahelyett például, hogy a Vakok Állami Intézete adott otthont. A Szö-
felajánljuk a hús felaprítását. Látássérültek- vetség együttműködve az Unilever Food
nek a színkontraszt is fontos lehet, pl. ha egy Solutions-szal az intézmény látássérült lakói
sötét tányéralátétet helyezünk a fehér tányér számára biztosított teát és teasüteményt,
alá, könnyebben körvonalazódik a tányér szé- amelynek felszolgálásában a Vakok Állami
le. A meleg italokat lehetőség szerint tegyük, Intézetének szakemberei által érzékenyítő
illetve kérjük zárható pohárba/csészébe, és program keretében felkészített önkéntes die-
tájékoztassuk, hogy ez hol található a tálcán. tetikus hallgatók is közreműködtek. A rendez-
vényt a megfelelő táplálkozás és hidratáció
témájához kapcsolódó rövid előadás kísérte,
valamint a dietetikus szakemberek és a látás-
sérült résztvevők közötti interaktív beszélge-
tés színesítette.
Felhasznált irodalom:
1. World Health Organization. Visual impairment and blindness. Fact Sheet N°282. 2014.
2. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja a felnőttkorban látássérültté vált személyek reha-
bilitációjáról. Egészségügyi Közlöny LXI. évfolyam 7. szám. 2011. március 29. 1532–43.
3. Maureen A. D. Hints for Easier Eating and Pouring [Internet] . 2017. [cited 2017 Febr 20]. Available from:
http://www.visionaware.org/info/everyday-living/essential-skills/eating-techniques/hints-for-easier-
eating-and-pouring/1235
4. Vision Australia. Caring for patients who are blind or have low vision [Internet].2012. [cited 2017 Febr
20]. Available from: http://www.visionaustralia.org/services/family-friends-and-carers/caring-for-patients-
who-are-blind-or-have-low-vision#mealtimes
5. The Foundation of the American Academy of Ophthalmology. Healthy Eyes, Healthy Body. 2011; 9-11.
6. MedlinePlus. Lutein [Internet]. 2015. [updated 2015 Aug 08; cited 2017 Febr 20]. Available from: https://
medlineplus.gov/druginfo/natural/754.html
7. Academy of Nutrition and Dietetics. 5 Top Foods for Eye Health Internet]. 2016. [updated 2016 Jul 12; cited
2017 Febr 20]. Available from: http://www.eatright.org/resource/health/wellness/preventing-illness/5-
top-foods-for-eye-health
8. Garden-Robinson, J., Stastny, S., Kjera, C., McNeal, K., Wang, S. Cooking and Eating With Low Vision.
NDSU Agriculture. 2013. Available from: https://www.ag.ndsu.edu/food/vision-resources/presentations/
cooking-and-eating-with-low-vision