Page 60 - Zsiráf Magazin - 2017. március
P. 60

HOGYAN SEGÍTHETÜNK EGY LÁTÁSSÉ- GLOBÁLIS TEADÉLUTÁN
            RÜLT SZEMÉLYNEK AZ ÉTTEREMBEN VAGY
            A KÓRHÁZBAN?                                      A  2017.  március  13-19.  között  hatodik  al-
                                                              kalommal, nemzetközi  összefogással, vi-
            Olvassuk fel az étlapon található ételeket, így  lágszerte megrendezésre kerülő Nutrition
            könnyítve meg a rendelést, választást. Értesít- and Hydration Week (Táplálkozás és Hidra-
            sük, ha az étel megérkezett, és mondjuk el,  táció Hét) célja, hogy különböző csatorná-
            hová helyezték.  Szóban, az óramutató mód- kon keresztül felhívja a figyelmet megfelelő
            szert használva jelezzük, hogy mi található  táplálkozás és folyadékpótlás fontosságára.
            a tálcán/tányéron – pl. a hús 6 óránál (itt lehet  A programhoz 2015-ben csatlakozva a Ma-
            a legkönnyebben felvágni), vagy az evőesz- gyar Dietetikusok Országos Szövetsége im-
            közök a tányér jobb vagy bal szélén, esetleg  már harmadik éve szervezte meg a Globális
            a tányér felett. Kérdezzünk rá, hogy tudunk-e  Teadélutánt, amelynek idén március 16-án
            valamiben segíteni, ahelyett például, hogy  a Vakok Állami Intézete adott otthont. A Szö-
            felajánljuk a hús felaprítását. Látássérültek- vetség együttműködve az Unilever Food
            nek a színkontraszt is fontos lehet, pl. ha egy  Solutions-szal az intézmény látássérült lakói
            sötét tányéralátétet helyezünk a fehér tányér  számára biztosított teát és teasüteményt,
            alá, könnyebben körvonalazódik a tányér szé- amelynek felszolgálásában a Vakok Állami
            le. A meleg italokat lehetőség szerint tegyük,  Intézetének szakemberei által érzékenyítő
            illetve kérjük zárható pohárba/csészébe, és  program keretében felkészített önkéntes die-
            tájékoztassuk, hogy ez hol található a tálcán. tetikus hallgatók is közreműködtek. A rendez-
                                                              vényt a megfelelő táplálkozás és hidratáció
                                                              témájához kapcsolódó rövid előadás kísérte,
                                                              valamint a dietetikus szakemberek és a látás-
                                                              sérült résztvevők közötti interaktív beszélge-
                                                              tés színesítette.













            Felhasznált irodalom:


            1.  World Health Organization. Visual impairment and blindness. Fact Sheet N°282. 2014.
            2.  A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja a felnőttkorban látássérültté vált személyek reha-
                bilitációjáról. Egészségügyi Közlöny LXI. évfolyam 7. szám. 2011. március 29. 1532–43.
            3.  Maureen A. D. Hints for Easier Eating and Pouring [Internet] . 2017. [cited  2017 Febr 20]. Available from:
                http://www.visionaware.org/info/everyday-living/essential-skills/eating-techniques/hints-for-easier-
                eating-and-pouring/1235
            4.  Vision Australia. Caring for patients who are blind or have low vision [Internet].2012. [cited  2017 Febr
                20].  Available from: http://www.visionaustralia.org/services/family-friends-and-carers/caring-for-patients-
                who-are-blind-or-have-low-vision#mealtimes
            5.  The Foundation of  the American Academy of Ophthalmology. Healthy Eyes, Healthy Body. 2011; 9-11.
            6.  MedlinePlus. Lutein [Internet]. 2015. [updated 2015 Aug 08; cited  2017 Febr 20].  Available from: https://
                medlineplus.gov/druginfo/natural/754.html
            7.  Academy of Nutrition and Dietetics. 5 Top Foods for Eye Health Internet]. 2016. [updated 2016 Jul 12; cited
                2017 Febr 20].  Available from: http://www.eatright.org/resource/health/wellness/preventing-illness/5-
                top-foods-for-eye-health
            8.   Garden-Robinson, J., Stastny, S.,  Kjera, C., McNeal, K., Wang, S. Cooking and Eating With Low Vision.
                NDSU Agriculture. 2013.  Available from: https://www.ag.ndsu.edu/food/vision-resources/presentations/
                cooking-and-eating-with-low-vision
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65