Page 61 - Zsiráf Magazin - 2017. március
P. 61
TÁPANYAGOK, HATÓANYAGOK
ÉS A SZEM EGÉSZSÉGE
Lutein és zeaxanthin: A karotinoidok cso-
portjába tartozó természetes színanyagok,
amelyek megtalálhatók a szemben is, ám
idővel csökken a mennyiségük. Védik
a szemet a nap káros sugaraitól (UV-el-
len) és csökkentik a szürkehályog, valamint
a makuladegeneráció kockázatát. Fő for-
rásaik pl. a kukorica, spenót, kelkáposzta,
brokkoli, cukkini, borsó, fűszerpaprika, kivi,
narancs.
C-vitamin: A szürkehályog kockázatát mér-
sékelheti, melyet számos zöldség (pl. zöld-
paprika, petrezselyemzöld) és gyümölcs (pl.
kivi, fekete ribiszke) tartalmaz.
Béta-karotin és A-vitamin: A béta-karotin
az A-vitamin előanyaga, antioxidáns, amely
a makuladegeneráció folyamatát lassíthat-
ja. A szervezetben átalakul A-vitaminná, így
segít megelőzni a szemszárazságot és a far-
kasvakságot. Az A-vitamin és a béta-karotin
megfelelő bevitele csökkenti a szemfertőzé-
sek kockázatát. Jó béta-karotin forrás a sár-
garépa, sütőtök, spenót, kajszibarack, sár-
gadinnye; A-vitaminban bővelkedik a máj,
tojás, tengeri halak, stb.
Cink: a szemben is megtalálható, a májban
tárolt A-vitamint segít eljuttatni a retinához.
Cinkben gazdag a hús, máj, tojás, hüvelye-
sek magja.
Omega-3 zsírsavak: A szervezet számára
nélkülözhetetlen többszörösen telítetlen
zsírsavak, amelyek védenek a szemszá-
razság ellen. Jó forrásaik a tengeri halak,
diófélék, repce- és lenmagolaj, chia mag
(aztékzsályamag).
Katechinek: A flavonoidok nagy csoport-
jába tartoznak, a növények másodlagos
anyagcseretermékei. Antioxidáns, gyulla-
dáscsökkentő hatásuk révén csökkenthe-
tik a szürkehályog és makuladegeneráció
kockázatát. Megtalálhatók a zöld és fekete
teában, vörösborban, csokoládéban, stb.