Page 61 - Zsiráf Magazin - 2017. március
P. 61

TÁPANYAGOK, HATÓANYAGOK
                                                              ÉS A SZEM EGÉSZSÉGE

                                                              Lutein és zeaxanthin: A karotinoidok cso-
                                                              portjába tartozó természetes színanyagok,
                                                              amelyek megtalálhatók a szemben is, ám
                                                              idővel csökken a mennyiségük.  Védik
                                                              a szemet a nap káros sugaraitól (UV-el-
                                                              len) és csökkentik a szürkehályog, valamint
                                                              a makuladegeneráció kockázatát.  Fő for-
                                                              rásaik pl. a kukorica, spenót, kelkáposzta,
                                                              brokkoli, cukkini, borsó, fűszerpaprika, kivi,
                                                              narancs.


                                                              C-vitamin: A szürkehályog kockázatát mér-
                                                              sékelheti, melyet számos zöldség (pl. zöld-
                                                              paprika, petrezselyemzöld) és gyümölcs (pl.
                                                              kivi, fekete ribiszke) tartalmaz.

                                                              Béta-karotin és A-vitamin: A béta-karotin
                                                              az A-vitamin előanyaga, antioxidáns, amely
                                                              a makuladegeneráció folyamatát lassíthat-
                                                              ja. A szervezetben átalakul A-vitaminná, így
                                                              segít megelőzni a szemszárazságot és a far-
                                                              kasvakságot. Az A-vitamin és a béta-karotin
                                                              megfelelő bevitele csökkenti a szemfertőzé-
                                                              sek kockázatát. Jó béta-karotin forrás a sár-
                                                              garépa, sütőtök, spenót, kajszibarack, sár-
                                                              gadinnye; A-vitaminban bővelkedik a máj,
                                                              tojás, tengeri halak, stb.


                                                              Cink: a szemben is megtalálható, a májban
                                                              tárolt A-vitamint segít eljuttatni a retinához.
                                                              Cinkben gazdag a hús, máj, tojás, hüvelye-
                                                              sek magja.


                                                              Omega-3 zsírsavak: A szervezet számára
                                                              nélkülözhetetlen többszörösen telítetlen
                                                              zsírsavak, amelyek védenek a szemszá-
                                                              razság ellen. Jó forrásaik a tengeri halak,
                                                              diófélék, repce- és lenmagolaj, chia mag
                                                              (aztékzsályamag).

                                                              Katechinek: A flavonoidok nagy csoport-
                                                              jába tartoznak, a növények másodlagos
                                                              anyagcseretermékei. Antioxidáns, gyulla-
                                                              dáscsökkentő hatásuk révén csökkenthe-
                                                              tik a szürkehályog és makuladegeneráció
                                                              kockázatát. Megtalálhatók a zöld és fekete
                                                              teában, vörösborban, csokoládéban, stb.
   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66