Page 58 - Zsiráf Magazin - 2017. március
P. 58
amint a folyadék eléri a pohár tetejét. A víz
melegítésére alkalmasabbak a „hangot” adó
vízforraló készülékek. Amikor forró vizet töl-
tünk, soha ne tartsuk kézben a poharat, in-
kább helyezzük az asztalra vagy a pultra –
a pohár/csésze alá tehetünk egy peremes
tálcát, így ha véletlenül melléfolyik, ez felfogja
a folyadékot.
ÍZESÍTÉS
Ugyanannyi mennyiségű só nehezebb, mint
a bors. A sószórónak a teteje általában na-
gyobb lyukú. A sószóró más, „lazább”, hangot
ad, ha megrázzuk, mint a borsszóró. Otthon
használjunk különböző alakú só- és borsszó-
rót, vagy jelöljük az egyiket pl. egy gumigyű-
rűvel. Ha ízesíteni akarunk, szórjunk egy kevés
sót a tenyerünkbe, és az ujjunkkal tapogassuk
ki a mennyiséget, illetve egy csipetnyit szed-
jünk a másik kezünkkel.
SÜTÉS, FŐZÉS
Használjunk hosszú, könyökig érő sütőkesz-
tyűt. A sütés befejezésnél húzzuk ki a sütőrá-
csot, és így vegyük ki az edényt (ne nyúljunk
be a sütőtérbe az edényért). Jó szolgálatot
tehet a „beszélő” vagy nagy betűkkel/számok-
kal ellátott sütő-óra, ételhőmérő. A tűzhely
vagy mikrohullámú sütő gombok mellett je-
löljük színes kidomborodó pöttyökkel a gyak-
ran használt hőfokokat és az elzáró funkciót.
A nyomógombos készülékek használata is
megfontolandó.
VÁGÁS, APRÍTÁS
Gyümölcsök, zöldségek hámozásához hasz-
náljunk hámozót vagy kisebb kést, és jól
megvilágított felületen vágjunk, szeleteljünk.
Használjunk érdes felületű vágódeszkát, ami-
nek a színe az élelmiszer színével kontrasz-
tos. Érdemes olyan vágódeszkát beszerezni,
amelynek eltérő színű a széle és a közepe.
Létezik olyan kesztyű is, ami a vágásnak el-
lenáll. A zöldségek, gyümölcsök aprításához
használjunk aprítógépet.