Page 58 - Zsiráf Magazin - 2017. március
P. 58

amint a folyadék eléri a pohár tetejét. A víz
            melegítésére alkalmasabbak a „hangot” adó
            vízforraló készülékek. Amikor forró vizet töl-
            tünk, soha ne tartsuk kézben a poharat, in-
            kább helyezzük az asztalra vagy a pultra –
            a pohár/csésze alá tehetünk egy peremes
            tálcát, így ha véletlenül melléfolyik, ez felfogja
            a folyadékot.

            ÍZESÍTÉS


            Ugyanannyi mennyiségű só nehezebb, mint
            a bors. A sószórónak a teteje általában na-
            gyobb lyukú. A sószóró más, „lazább”, hangot
            ad, ha megrázzuk, mint a borsszóró. Otthon
            használjunk különböző alakú só- és borsszó-
            rót, vagy jelöljük az egyiket pl. egy gumigyű-
            rűvel. Ha ízesíteni akarunk, szórjunk egy kevés
            sót a tenyerünkbe, és az ujjunkkal tapogassuk
            ki a mennyiséget, illetve egy csipetnyit szed-
            jünk a másik kezünkkel.

            SÜTÉS, FŐZÉS


            Használjunk hosszú, könyökig érő sütőkesz-
            tyűt. A sütés befejezésnél húzzuk ki a sütőrá-
            csot, és így vegyük ki az edényt (ne nyúljunk
            be a sütőtérbe az edényért). Jó szolgálatot
            tehet a „beszélő” vagy nagy betűkkel/számok-
            kal ellátott sütő-óra, ételhőmérő. A tűzhely
            vagy mikrohullámú sütő gombok mellett je-
            löljük színes kidomborodó pöttyökkel a gyak-
            ran használt hőfokokat és az elzáró funkciót.
            A nyomógombos készülékek használata is
            megfontolandó.


            VÁGÁS, APRÍTÁS

            Gyümölcsök, zöldségek hámozásához hasz-
            náljunk hámozót vagy kisebb kést, és jól
            megvilágított felületen vágjunk, szeleteljünk.
            Használjunk érdes felületű vágódeszkát, ami-
            nek a színe az élelmiszer színével kontrasz-
            tos. Érdemes olyan vágódeszkát beszerezni,
            amelynek eltérő színű a széle és a közepe.
            Létezik olyan kesztyű is, ami a vágásnak el-
            lenáll. A zöldségek, gyümölcsök aprításához
            használjunk aprítógépet.
   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63