Page 59 - Zsiráf Magazin - 2017. március
P. 59
ÉTKEZÉS
Az ölünkbe tegyünk szalvétát, a tányér alá
tálcát vagy tányéralátétet. Fontos a fent em-
lített kontraszt kihasználása, pl. világos színű
tányér/pohár alá sötét alátétet tegyünk, és
világos folyadékot/ételt öntsünk bele. Ke-
rülni kell a több színű, díszített tányérokat/
poharakat. A világítás ez esetben is fontos,
győződjünk meg arról, hogy a lámpa fénye
a szemmagasság alatt világítson. Ha egy csé-
szét akarunk a csészealjra visszatenni, előbb
keressük meg a csészealjat az egyik kezünk-
kel, majd helyezzük rá a csészét a másik ke-
zünkkel. Időközönként ellenőrizzük az étel
elrendezését a tányéron, ehhez használjuk
a kés és a villa hegyét. Ha az ételek a tányér
széle felé csúsztak, toljuk vissza a közepére.
Tekintsük a szilárd ételeket pl. krumplipürét
„támasztéknak”, hogy egy másik ételt a villára
csúsztassunk. Számos eszköz kényelmeseb-
bé teheti az étkezést, ételkészítést, pl. öblös,
peremes lapostányér, nagy peremű mélytá-
nyér, csúszásmentes, színes nyelű evőesz-
közök, „beszélő” konyhamérleg, forrásjelző,
folyadékszint jelző, stb.
LÁTÁS NÉLKÜL IS EGÉSZSÉGESEN
Gyakran könnyebb megoldásnak tűnik az étte-
remben étkezés, az étel házhozszállítás, vagy
akár a fagyasztott félkész vagy késztermékek
melegítése. Ezek a választások hosszú távon
azonban könnyen maguk után vonhatják
az egyhangú táplálkozást, elhízást vagy bizo-
nyos tápanyaghiányokat. Az OKOSTÁNYÉR®
táplálkozási ajánlás szerint a napi étkezés fele
zöldségből és gyümölcsből álljon, ami lehet
friss, előre megtisztított, aprított gyümölcs,
vagy zacskóban kapható konyhakész saláta,
fagyasztott zöldségek/gyümölcsök, alacsony
sótartalmú zöldségkonzervek. Számos gyü-
mölcs nem igényel különleges előkészítést
a mosáson kívül, pl. szőlő, eper, málna, ba-
nán, stb. A húsokból, tejtermékekből válasz-
szuk a soványat, alacsony zsírtartalmút.