Page 59 - Zsiráf Magazin - 2017. március
P. 59

ÉTKEZÉS

                                                              Az ölünkbe tegyünk szalvétát, a tányér alá
                                                              tálcát vagy tányéralátétet. Fontos a fent em-
                                                              lített kontraszt kihasználása, pl. világos színű
                                                              tányér/pohár alá sötét alátétet tegyünk, és
                                                              világos folyadékot/ételt öntsünk bele. Ke-
                                                              rülni kell a több színű, díszített tányérokat/
                                                              poharakat.  A világítás ez esetben is fontos,
                                                              győződjünk meg arról, hogy a lámpa fénye
                                                              a szemmagasság alatt világítson. Ha egy csé-
                                                              szét akarunk a csészealjra visszatenni, előbb
                                                              keressük meg a csészealjat az egyik kezünk-
                                                              kel, majd helyezzük rá a csészét a másik ke-
                                                              zünkkel. Időközönként ellenőrizzük az étel
                                                              elrendezését a tányéron, ehhez használjuk
                                                              a kés és a villa hegyét.  Ha az ételek a tányér
                                                              széle felé csúsztak, toljuk vissza a közepére.
                                                              Tekintsük a szilárd ételeket pl. krumplipürét
                                                              „támasztéknak”, hogy egy másik ételt a villára
                                                              csúsztassunk. Számos eszköz kényelmeseb-
                                                              bé teheti az étkezést, ételkészítést, pl. öblös,
                                                              peremes lapostányér, nagy peremű mélytá-
                                                              nyér, csúszásmentes, színes nyelű evőesz-
                                                              közök, „beszélő” konyhamérleg, forrásjelző,
                                                              folyadékszint jelző, stb.


                                                              LÁTÁS NÉLKÜL IS EGÉSZSÉGESEN

                                                              Gyakran könnyebb megoldásnak tűnik az étte-
                                                              remben étkezés, az étel házhozszállítás, vagy
                                                              akár a fagyasztott félkész vagy késztermékek
                                                              melegítése. Ezek a választások hosszú távon
                                                              azonban könnyen maguk után vonhatják
                                                              az egyhangú táplálkozást, elhízást vagy bizo-
                                                              nyos tápanyaghiányokat. Az OKOSTÁNYÉR®
                                                              táplálkozási ajánlás szerint a napi étkezés fele
                                                              zöldségből és gyümölcsből álljon, ami lehet
                                                              friss, előre megtisztított, aprított gyümölcs,
                                                              vagy zacskóban kapható konyhakész saláta,
                                                              fagyasztott zöldségek/gyümölcsök, alacsony
                                                              sótartalmú zöldségkonzervek. Számos gyü-
                                                              mölcs nem igényel különleges előkészítést
                                                              a mosáson kívül, pl. szőlő, eper, málna, ba-
                                                              nán, stb. A húsokból, tejtermékekből válasz-
                                                              szuk a soványat, alacsony zsírtartalmút.
   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64