Page 57 - Zsiráf Magazin - 2017. március
P. 57
HASZNOS TIPPEK
LÁTÁSSÉRÜLTEKNEK:
VÁSÁRLÁS
Mi, akiket a sors megkímélt attól, hogy ér- Érdemes előre megtervezni, hogy mit szeret-
zékelésünkben hiányt szenvedjünk, bele sem nénk enni a következő héten, ezért készítsünk
tudunk gondolni abba, milyen nagy kihívást bevásárló listát a szükséges nyersanyagokból.
jelent a mindennapi élet során a látásromlás, A hentesnek jelezzük, hogy szeletelje vagy
nem csak a közlekedésben és a tárgyak felis- kockázza fel a húst, mielőtt megvásárolnánk.
merésében, hanem az étkezésben is. A görögdinnyét kopogtassuk, a sárgadinnyét
szagoljuk, a narancsot kissé nyomkodjuk
Kezdve a termékek kiválasztásától, az étel- meg. Választhatunk megtisztított, felkocká-
készítésig és az éttermi rendelésig, számos zott friss gyümölcsöket vagy salátákat, de
akadállyal kell megküzdeniük a látássérültek- kereshetünk konzerves, gyorsfagyasztott vál-
nek. A következőkben megnézzük, hogyan tozatokat is.
segíthetünk a látássérülteknek az ételkészítés
és a mindennapi étkezés során. A KONYHÁBAN
Minden konyhai eszköznek legyen meg a he-
lye, és tartsunk rendet, mert így hatékonyabb
és biztonságosabb a főzés. A gyakran hasz-
nált kellékek könnyen elérhető magasságban
legyenek. A felbontott termékeket helyezzük
a polcon előre, a zárt, fel nem bontott árukat
pedig ezek mögé. Címkézzük fel a hűtőben
vagy spájzban található polcokat, vagy akár
az élelmiszereket is. A ragasztószalagra írha-
tunk nagyobb betűkkel, vagy használhatunk
színes matricákat, tapintható címkéket is.
MÉRÉS ÉS TÖLTÉS
Használjunk olyan bögréket/poharakat, ame-
lyek kiemelik a kontrasztot, pl. sötét színű ita-
lokat fehér bögrébe. A világos poharat tartsuk
sötét háttér elé, és így töltsünk bele világos
folyadékot, vagy fordítva. Jelöljük nagyobb
betűvel a bögrén a mértékegységet. Hideg
folyadékok esetében a mennyiség ellenőr-
zésére használhatjuk a mutatóujjunkat, illetve
folyadékszint jelzőt a pohár/csésze peremé-
re helyezve (az eszköz segédeszközboltban
kapható). Ha az egész tenyerünkbe tartjuk
a poharat, érezni fogjuk a hőmérséklet-válto-
zást, miközben a folyadék szintje emelkedik.
Amikor az innivalót beletöltjük a pohárba, fi-
gyeljük az ezt kísérő hang megváltozására,