Page 77 - Zsiráf Magazin - 2015. december
P. 77

MIKOR FOGYASZTUNK PEZSGŐT?                        MIÓTA HÍVJUK A PEZSGŐT PEZSGŐNEK?

            A pezsgő különleges bor, különleges ital, fo- Nos, valószínűleg nem mindenki tudja, hogy
            gyasztása ünnepélyes alkalmakhoz illik. Fon- a pezsgő szót gróf Széchenyi István alkotta,
            tos, értékes, meghatározó jelentőségű ese- aki a Hitel című munkájában nevezte először
            ményekhez, amilyen például a Szilveszter is.  a franciák champagnier-ét magyarul pezs-
            Többnyire akkor iszunk pezsgőt, ha valamit  gőnek. A magyar pezsgőgyártás bölcsője
            nagyon meg akarunk ünnepelni, ha valami  egyébként Pozsony volt. Fischer János bor-
            döntő fontosságú eseményhez érkeztünk,  kereskedő és Schönbauer Mihály orvos, po-
            esetleg egy kisebb vagy nagyobb társaság- zsonyi polgárok 1825-ben alapították az első
            ban az összejövetel különleges jellegét sze- hivatalosan nyilvántartott pezsgőgyárat. A
            retnénk kihangsúlyozni. A pezsgő tehát nem  vállalkozás termelése 1840-re már elérte az
            a mindennapok itala, nem olyan a pezsgő- évi 10 ezer palackot. Első elismerésüket az
            fogyasztás, mint egy-egy pohár sör vagy bor  1867-es párizsi világkiállításon aratták, ahol
            vagy fröccs elfogyasztása.                        bronzérmet nyertek pezsgőjükkel. 1900-ban
                                                              Magyarországon már nyolc jelentősebb pezs-
            A Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing szak- gőgyár működött: Belatiny (Velence), Esch és
            értői szerint a felmérések azt mutatják, hogy  Társa (Pozsony), Hölle (Budaörs), Hubert (Po-
            a pezsgőfogyasztás mintegy 80 százaléka az  zsony), Littke (Pécs), Törley (Budafok), Fran-
            év végi ünnepekhez – a karácsonyhoz és a  cois (Budafok), Willibald (Nagymaros). A hazai
            szilveszterhez – köthető. Többek között en- pezsgőtermelés ekkor már megközelítette az
            nek az aránynak a megváltoztatása érdeké- évi 2 millió palackot.
            ben indítottak 2014-ben egy népszerűsítő
            kampányt, hogy ne csupán népszerűbbé  Az eredeti technológiával gyártott pezsgő
            tegyék az italt, de a fogyasztás eloszlása jó- egyébként a bornak olyan fajtája, amelynél
            val egyenletesebb legyen az év folyamán. A  a bor második érése magában a palackban
            pezsgő- és borfogyasztás között egyébként  megy végbe. Az alapborokat (cuvée) úgyne-
            nagyságrendnyi különbség van, Magyarorszá- vezett tirage-likőrrel (élesztő és cukor) vegyí-
            gon évente mintegy 13-14 millió liter pezsgő  tik, aminek hatására szénsavassá válnak.
            fogy, de az utóbbi években némi csökkenés
            következett be.
   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82