Page 77 - Zsiráf Magazin - 2015. december
P. 77
MIKOR FOGYASZTUNK PEZSGŐT? MIÓTA HÍVJUK A PEZSGŐT PEZSGŐNEK?
A pezsgő különleges bor, különleges ital, fo- Nos, valószínűleg nem mindenki tudja, hogy
gyasztása ünnepélyes alkalmakhoz illik. Fon- a pezsgő szót gróf Széchenyi István alkotta,
tos, értékes, meghatározó jelentőségű ese- aki a Hitel című munkájában nevezte először
ményekhez, amilyen például a Szilveszter is. a franciák champagnier-ét magyarul pezs-
Többnyire akkor iszunk pezsgőt, ha valamit gőnek. A magyar pezsgőgyártás bölcsője
nagyon meg akarunk ünnepelni, ha valami egyébként Pozsony volt. Fischer János bor-
döntő fontosságú eseményhez érkeztünk, kereskedő és Schönbauer Mihály orvos, po-
esetleg egy kisebb vagy nagyobb társaság- zsonyi polgárok 1825-ben alapították az első
ban az összejövetel különleges jellegét sze- hivatalosan nyilvántartott pezsgőgyárat. A
retnénk kihangsúlyozni. A pezsgő tehát nem vállalkozás termelése 1840-re már elérte az
a mindennapok itala, nem olyan a pezsgő- évi 10 ezer palackot. Első elismerésüket az
fogyasztás, mint egy-egy pohár sör vagy bor 1867-es párizsi világkiállításon aratták, ahol
vagy fröccs elfogyasztása. bronzérmet nyertek pezsgőjükkel. 1900-ban
Magyarországon már nyolc jelentősebb pezs-
A Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing szak- gőgyár működött: Belatiny (Velence), Esch és
értői szerint a felmérések azt mutatják, hogy Társa (Pozsony), Hölle (Budaörs), Hubert (Po-
a pezsgőfogyasztás mintegy 80 százaléka az zsony), Littke (Pécs), Törley (Budafok), Fran-
év végi ünnepekhez – a karácsonyhoz és a cois (Budafok), Willibald (Nagymaros). A hazai
szilveszterhez – köthető. Többek között en- pezsgőtermelés ekkor már megközelítette az
nek az aránynak a megváltoztatása érdeké- évi 2 millió palackot.
ben indítottak 2014-ben egy népszerűsítő
kampányt, hogy ne csupán népszerűbbé Az eredeti technológiával gyártott pezsgő
tegyék az italt, de a fogyasztás eloszlása jó- egyébként a bornak olyan fajtája, amelynél
val egyenletesebb legyen az év folyamán. A a bor második érése magában a palackban
pezsgő- és borfogyasztás között egyébként megy végbe. Az alapborokat (cuvée) úgyne-
nagyságrendnyi különbség van, Magyarorszá- vezett tirage-likőrrel (élesztő és cukor) vegyí-
gon évente mintegy 13-14 millió liter pezsgő tik, aminek hatására szénsavassá válnak.
fogy, de az utóbbi években némi csökkenés
következett be.