Page 75 - Zsiráf Magazin - 2016. május
P. 75
ADEKVÁT TÁPLÁLKOZÁS
Az adekvát táplálkozás lényege nagyon Az adekvát tápanyagbevitel lényege tehát az,
egyszerűen megfogalmazható: olyan táp- hogy egy viszonylag rövid időszakra (nem 24
lálkozást jelent, amelynek során az egyén óra, hanem néhány nap) vonatkozóan kell az
az élettani igényeinek megfelelő tápanya- adekvát táplálkozás igényeinek megfelelni az
got juttat a szervezetbe a tényleges igény- egyes, élettani szempontból fontos tápkom-
nek megfelelő mennyiségben. Tehát nem ponensek bevitelét illetően. Az adekvát táp-
többet és nem kevesebbet, mint a valódi fizi- lálkozás tehát testsúlytartó és testösszetéltelt
ológiai szükséglet. Persze ha ezt a feladatot tartó táplálkozást jelent.
valamennyi fontos tápkomponensre illetve
jellemzőre – azaz energia, fehérje, folyadék, A teljesítményfokozó táplálkozás ettől alap-
ásványi anyag, esszenciális zsírsavak, vita- vetően eltérő táplálkozást takar, messze nem
minok, rost – lebontjuk, akkor látható, hogy elégszik meg az adekvát táplálkozásra leírt jel-
nem is olyan egyszerű a képlet. Hiszen még lemzőkkel. Itt élsportolók tápanyagbevitelé-
kifejezetten odafigyelő, lehetőleg tudomá- re vonatkozó ajánlásokat fogalmazunk meg,
nyos alapokon felépített, nagyon változatos akiknél elvárás, hogy a táplálkozásuk (azaz
étrenddel sem biztosítható precízen, hogy speciális táplálkozás) a kiemelkedő sportered-
minden nap éppen a tényleges mennyiség mény elérését biztosítsa. Azaz a szükséges,
jusson a szervezetbe a kérdéses komponens- de persze nem elégséges feltételt a magas
ből, sem több mondjuk 2 %-kal, sem keve- szintű sportteljesítményhez.
sebb 3 %-kal. Tehát nem patikamérlegen kell
kimérnünk (illetve kalkulálnunk a tápanyag-
összetételi adatbank adatai alapján) az egyes
tápkomponensek bevitelét, hanem józanul
kell döntenünk az adott napi táplálkozásunk
minőségéről és mennyiségéről. Figyelembe
véve természetesen az adott időszak jellem-
zőit, pl. a pihenés idejét, a fizikai munka vagy
sportolás kihatásait (fokozott energia-igény)
vagy esetleg a külső körülmények (pl. hőfok,
levegő relatív nedvességtartalma) változásá-
ból (fokozott izzadás miatt nagyobb az ásvá-
nyi anyag igény) adódó eltéréseket, amelyek
akár jelentősen is módosíthatják a tápanyag-
bevitelt.