Page 75 - Zsiráf Magazin - 2016. május
P. 75

ADEKVÁT TÁPLÁLKOZÁS

            Az adekvát táplálkozás lényege nagyon  Az adekvát tápanyagbevitel lényege tehát az,
            egyszerűen megfogalmazható: olyan táp- hogy egy viszonylag rövid időszakra (nem 24
            lálkozást jelent, amelynek során az egyén  óra, hanem néhány nap) vonatkozóan kell az
            az élettani igényeinek megfelelő tápanya- adekvát táplálkozás igényeinek megfelelni az
            got juttat a szervezetbe a tényleges igény- egyes, élettani szempontból fontos tápkom-
            nek megfelelő mennyiségben. Tehát nem  ponensek bevitelét illetően. Az adekvát táp-
            többet és nem kevesebbet, mint a valódi fizi- lálkozás tehát testsúlytartó és testösszetéltelt
            ológiai szükséglet. Persze ha ezt a feladatot  tartó táplálkozást jelent.
            valamennyi fontos tápkomponensre illetve
            jellemzőre – azaz energia, fehérje, folyadék,  A teljesítményfokozó táplálkozás ettől alap-
            ásványi anyag, esszenciális zsírsavak, vita- vetően eltérő táplálkozást takar, messze nem
            minok, rost – lebontjuk, akkor látható, hogy  elégszik meg az adekvát táplálkozásra leírt jel-
            nem is olyan egyszerű a képlet. Hiszen még  lemzőkkel. Itt élsportolók tápanyagbevitelé-
            kifejezetten odafigyelő, lehetőleg tudomá- re vonatkozó ajánlásokat fogalmazunk meg,
            nyos alapokon felépített, nagyon változatos  akiknél elvárás, hogy a táplálkozásuk (azaz
            étrenddel sem biztosítható precízen, hogy  speciális táplálkozás) a kiemelkedő sportered-
            minden nap éppen a tényleges mennyiség  mény elérését biztosítsa. Azaz a szükséges,
            jusson a szervezetbe a kérdéses komponens- de persze nem elégséges feltételt a magas
            ből, sem több mondjuk 2  %-kal, sem keve- szintű sportteljesítményhez.
            sebb 3 %-kal. Tehát nem patikamérlegen kell
            kimérnünk (illetve kalkulálnunk a tápanyag-
            összetételi adatbank adatai alapján) az egyes
            tápkomponensek bevitelét, hanem józanul
            kell döntenünk az adott napi táplálkozásunk
            minőségéről és mennyiségéről. Figyelembe
            véve természetesen az adott időszak jellem-
            zőit, pl. a pihenés idejét, a fizikai munka vagy
            sportolás kihatásait (fokozott energia-igény)
            vagy esetleg a külső körülmények (pl. hőfok,
            levegő relatív nedvességtartalma) változásá-
            ból (fokozott izzadás miatt nagyobb az ásvá-
            nyi anyag igény) adódó eltéréseket, amelyek
            akár jelentősen is módosíthatják a tápanyag-
            bevitelt.
   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80