Page 84 - Zsiráf Magazin - 2016. május
P. 84
TÖRKÖLYPÁLINKA
törkölypálinka erjesztett szőlőtörköly-
A ből készülő, emésztést segítő, étke-
zés után kis mennyiségben fogyasztott párlat,
az egyik legrégebbi pálinkafajta. A 2008. évi
LXXIII. pálinkatörvény szerint csak olyan tör-
kölypárlat nevezhető törkölypálinkának, ame-
lyet Magyarországon termett szőlő törkölyé-
ből készítettek, valamint cefrézését, párlását,
érlelését és palackozását is Magyarországon
végezték. További követelmény, hogy édesí-
tés és színezés nélkül palackozták.
EGRI BIKAVÉR
z egri bikavér az Egri borvidéken ter-
A melt többféle kékszőlőfajta borából
készülő borházasítás, amelyben azonban
egyik szőlőfajta borának karaktere sem do-
minálhat. Az egri bikavér készítése hozzáve-
tőlegesen 150 éves múltra tekint vissza.
UNICUM
z Unicum a világon az egyik leghíre-
A sebb magyar védjegy, amely a Zwack
cég tradicionális gyomorkeserű likőrét jelöli.
Bár a likőrt csak 1883-ban szabadalmaztatta a
Zwack J. és Tsa, a recept létrejöttét azonban a
gyártó 1790-re teszi. Erőteljesen keserű, szá-
raz jellegű likőr, főként aperitifként fogyasztják
étvágygerjesztő hatása miatt. A több, mint két
évszázados ital receptje titkos, az esztergomi
Prímási- és Főkáptalani Levéltárba helyez-
ték letétbe. Az Unicum több, mint negyven
gyógy- és fűszernövény keverékéből készül.
TOKAJI ASZÚ
tokaji aszú a Tokaj-hegyaljai borvidé-
A ken előállított aszúbor, vagyis aszúso-
dott és normál szőlő felhasználásával készített
desszertbor, igazi borkülönlegesség, magas
extrakt és alkohol tartalommal. A tokaji borok