Page 84 - Zsiráf Magazin - 2016. május
P. 84

TÖRKÖLYPÁLINKA



                                                                      törkölypálinka erjesztett szőlőtörköly-
                                                              A ből készülő, emésztést segítő, étke-
                                                              zés után kis mennyiségben fogyasztott párlat,
                                                              az egyik legrégebbi pálinkafajta. A 2008. évi
                                                              LXXIII. pálinkatörvény szerint csak olyan tör-
                                                              kölypárlat nevezhető törkölypálinkának, ame-
                                                              lyet Magyarországon termett szőlő törkölyé-
                                                              ből készítettek, valamint cefrézését, párlását,
                                                              érlelését és palackozását is Magyarországon
                                                              végezték. További követelmény, hogy édesí-
                                                              tés és színezés nélkül palackozták.

                                                              EGRI BIKAVÉR



                                                                      z egri bikavér az Egri borvidéken ter-
                                                              A melt többféle kékszőlőfajta borából
                                                              készülő borházasítás, amelyben azonban
                                                              egyik szőlőfajta borának karaktere sem do-
                                                              minálhat. Az egri bikavér készítése hozzáve-
                                                              tőlegesen 150 éves múltra tekint vissza.

                                                              UNICUM



                                                                      z Unicum a világon az egyik leghíre-
                                                              A sebb magyar védjegy, amely a Zwack
                                                              cég tradicionális gyomorkeserű likőrét jelöli.
                                                              Bár a likőrt csak 1883-ban szabadalmaztatta a
                                                              Zwack J. és Tsa, a recept létrejöttét azonban a
                                                              gyártó 1790-re teszi. Erőteljesen keserű, szá-
                                                              raz jellegű likőr, főként aperitifként fogyasztják
                                                              étvágygerjesztő hatása miatt. A több, mint két
                                                              évszázados ital receptje titkos, az esztergomi
                                                              Prímási- és Főkáptalani Levéltárba helyez-
                                                              ték letétbe. Az Unicum több, mint negyven
                                                              gyógy- és fűszernövény keverékéből készül.

                                                              TOKAJI ASZÚ


                                                                      tokaji aszú a Tokaj-hegyaljai borvidé-
                                                              A ken előállított aszúbor, vagyis aszúso-
                                                              dott és normál szőlő felhasználásával készített
                                                              desszertbor, igazi borkülönlegesség, magas
                                                              extrakt és alkohol tartalommal. A tokaji borok
   79   80   81   82   83   84   85   86   87   88   89