Page 81 - Zsiráf Magazin - 2016. május
P. 81

ÖSSZEGZÉS

                                                              A lényeg röviden úgy foglalható össze,
                                                              hogy az élsportoló táplálkozása – azaz
                                                              nem adekvát, hanem ergogén táplálkozás
                                                              – jelentősen eltér a köznapi ember kon-
                                                              vencionális táplálkozásától. Itt nem elég a
                                                              változatos táplálékbevitel, hanem a sportág
                                                              jellegétől függően speciális táplálék-kiegé-
                                                              szítők alkalmazása, azaz szupplementáció is
                                                              szükséges. Cikkünkben a kreatin és a karnitin
                                                              alkalmazásáról volt szó, gyors és nagy erőt
                                                              igénylő sportágaknál a kreatin, állóképessé-
                                                              gi sportágaknál a karnitin alkalmazása ígér
                                                              teljesítményjavulást. Ezek legális szerek, al-
                                                              kalmazásuk nem sérti a fair-play elvét, nem
                                                              tartoznak a dopingszerek közé. Természe-
                                                              tesen a kreatin és a karnitin csupán táplálék-
                                                              kiegészítő, nem helyettesítik, hanem csupán
                                                              kiegészítik a sportoló táplálkozását, azaz a
                                                              megfelelő mennyiségű fehérje, szénhidrát,
                                                              zsír, rost, ásványi anyag, vitamin bevitelét.


                                                              A sorozat folytatódik.

                                                              Szabó S. András
   76   77   78   79   80   81   82   83   84   85   86