Page 83 - Zsiráf Magazin - 2016. május
P. 83

gyébként nem csupán az agrárterü-
            E leten – italok, élelmiszerek – vannak
            hungarikumok, hanem az  egészségmeg-

            őrzés (pl. Béres csepp), az ipari és műsza-
            ki megoldások (pl. Zsolnay porcelán), a
            kultúrális örökség (pl. mohácsi busójárás,
            matyó népművészet, magyar operett), a
            természetes és épített környezet (pl. Hor-
            tobágy, Hollókő, Budai Várnegyed), és a
            sport és turizmus (pl. Puskás Ferenc élet-
            műve) terén is. Mi itt ezen írás keretében
            természetesen maradunk  az agrár-és élel-

            miszergazdaság területén, azon belül pedig a
            hungarikummá nyilvánított italokról lesz szó,
            vagyis a gyümölcspálinkáról, a törkölypálinká-
            ról, az egri bikavérről, a Zwack unicumról, a
            tokaji aszúról, a Törley pezsgőről és a Dreher
            sörről. Bár a szikvíz is hungarikum – Jedlik
            Ányos találmánya –, de ez a témakör megér

            egy külön misét, így a szódavízről és szárma-
            zékairól egy másik cikk keretében lesz szó.


                   sorok írója nem tartozik a pálinka- és
                   l
            E ikőrfogyasztók közé, bár igaz, hogy
            szakmai programok – pl. italok érzékszervi
            minősítése – és fogadások keretében nagyon
            kis mennyiségű, de különleges aromával bíró
            gyümölcspálinkákat (cseresznye, sárgabarack,

            szilva) és unicumot is már több alkalommal fo-    GYÜMÖLCSPÁLINKA
            gyasztott.  A pezsgő-, a bor- és a sörfogyasztás
            területéről azonban – mindig mérsékelt kere-             pálinka az erjesztett gyümölcsök le-
            tek között –  alaposabb és saját tapasztalato-    A árlásával készülő gyümölcspárlatok
                                                                     p
            kon alapuló ismeretekkel is rendelkezik.          egy hagyományos, magyar fajtája. Megte-

                                                              remtéséhez számos feltétel együttes meg-
                                                              léte szükséges, ez teszi oly becses kinccsé.
                                                              Egyébként csak azokat a szeszesitalokat ne-
                                                              vezhetjük pálinkának, amelyek alapanyaga
                                                              kizárólag egészséges, érett, magas cukortar-
                                                              talmú gyümölcs, alkohol és bármilyen egyéb

                                                              kiegészítő anyag hozzáadása nélkül készül
                                                              fermentációval majd desztillációval.
   78   79   80   81   82   83   84   85   86   87   88