Page 83 - Zsiráf Magazin - 2016. május
P. 83
gyébként nem csupán az agrárterü-
E leten – italok, élelmiszerek – vannak
hungarikumok, hanem az egészségmeg-
őrzés (pl. Béres csepp), az ipari és műsza-
ki megoldások (pl. Zsolnay porcelán), a
kultúrális örökség (pl. mohácsi busójárás,
matyó népművészet, magyar operett), a
természetes és épített környezet (pl. Hor-
tobágy, Hollókő, Budai Várnegyed), és a
sport és turizmus (pl. Puskás Ferenc élet-
műve) terén is. Mi itt ezen írás keretében
természetesen maradunk az agrár-és élel-
miszergazdaság területén, azon belül pedig a
hungarikummá nyilvánított italokról lesz szó,
vagyis a gyümölcspálinkáról, a törkölypálinká-
ról, az egri bikavérről, a Zwack unicumról, a
tokaji aszúról, a Törley pezsgőről és a Dreher
sörről. Bár a szikvíz is hungarikum – Jedlik
Ányos találmánya –, de ez a témakör megér
egy külön misét, így a szódavízről és szárma-
zékairól egy másik cikk keretében lesz szó.
sorok írója nem tartozik a pálinka- és
l
E ikőrfogyasztók közé, bár igaz, hogy
szakmai programok – pl. italok érzékszervi
minősítése – és fogadások keretében nagyon
kis mennyiségű, de különleges aromával bíró
gyümölcspálinkákat (cseresznye, sárgabarack,
szilva) és unicumot is már több alkalommal fo- GYÜMÖLCSPÁLINKA
gyasztott. A pezsgő-, a bor- és a sörfogyasztás
területéről azonban – mindig mérsékelt kere- pálinka az erjesztett gyümölcsök le-
tek között – alaposabb és saját tapasztalato- A árlásával készülő gyümölcspárlatok
p
kon alapuló ismeretekkel is rendelkezik. egy hagyományos, magyar fajtája. Megte-
remtéséhez számos feltétel együttes meg-
léte szükséges, ez teszi oly becses kinccsé.
Egyébként csak azokat a szeszesitalokat ne-
vezhetjük pálinkának, amelyek alapanyaga
kizárólag egészséges, érett, magas cukortar-
talmú gyümölcs, alkohol és bármilyen egyéb
kiegészítő anyag hozzáadása nélkül készül
fermentációval majd desztillációval.