Page 53 - Zsiráf Magazin - 2016. március
P. 53
MI IS A KONYHASÓ?
alószínűleg a konyhasó képlete egyike
azon vegyületeknek – pl. a víz, a kén-
Vsav, a széndioxid mellett – amelyet
még a kémia iránt rokonszenvet egyáltalán
nem tápláló diákok is ismernek. A konyha-
só vagy kősó egyike a legismertebb ásványi
anyagoknak, kémiailag nátriumklorid (NaCl),
egy ionos karakterű egyszerű vegyület, ami a
sóbányákban bányászható, tengeri üledékes
kőzet. Tengervízből is előállítható, a víz el-
párologtatásával. Kémiailag sohasem tiszta,
mindig tartalmaz egyéb komponenseket is,
egyrészt fémeket (pl. kálium, magnézium),
másrészt a klóron kívül egyéb halogéneket
is, pl. brómot, s egyéb szennyeződéseket.
z étkezési céllal forgalomba kerülő só
(ún. asztali só) persze tisztított, csak
Anagyon kis arányban tartalmaz kísérő
(szennyező) komponenseket. Tartalmazhat
viszont mesterséges kiegészítésként jódot
(jodid vagy jodát formájában) – az esetleges
jódhiány megszüntetése érdekében – de ez-
zel a kérdéssel itt és most nem foglalkozunk,
hiszen a jód mikroelem s a mikrelemekről külön
dolgozatban kívánunk beszámolni.