Page 53 - Zsiráf Magazin - 2016. március
P. 53

MI IS A KONYHASÓ?





                    alószínűleg a konyhasó képlete egyike
                    azon vegyületeknek – pl. a víz, a kén-
            Vsav, a széndioxid mellett – amelyet
            még a kémia iránt rokonszenvet egyáltalán
            nem tápláló diákok is ismernek. A konyha-
            só vagy kősó egyike a legismertebb ásványi
            anyagoknak, kémiailag nátriumklorid (NaCl),
            egy ionos karakterű egyszerű vegyület, ami a
            sóbányákban bányászható, tengeri üledékes
            kőzet. Tengervízből is előállítható, a víz el-
            párologtatásával. Kémiailag sohasem tiszta,
            mindig tartalmaz egyéb komponenseket is,
            egyrészt fémeket (pl. kálium, magnézium),
            másrészt a klóron kívül egyéb halogéneket
            is, pl. brómot, s egyéb szennyeződéseket.


                   z étkezési céllal forgalomba kerülő só
                   (ún. asztali só) persze tisztított, csak
            Anagyon kis arányban tartalmaz kísérő
            (szennyező) komponenseket. Tartalmazhat
            viszont mesterséges kiegészítésként jódot
            (jodid vagy jodát formájában) – az esetleges
            jódhiány megszüntetése érdekében – de ez-
            zel a kérdéssel itt és most nem foglalkozunk,
            hiszen a jód mikroelem s a mikrelemekről külön
            dolgozatban kívánunk beszámolni.
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58