Page 57 - Zsiráf Magazin - 2016. március
P. 57

A klór és a kloridion
                                                              élettani szerepe



                                                                     klór a periódusos rendszer halogén
                                                                     csoportjába tartozó kémiai elem. A ha-
                                                                     l
                                                                     o
                                                              A gén csoport tagjai közül nem csupán
                                                              a klór, de a fluor és a jód is esszenciális, ez
                                                              utóbbi kettő azonban nyomelem. Egyébként
                                                              a szervezetben – s az élelmiszerekben is – a
                                                              klór szinte kizárólag klorid ion formában van
                                                              jelen, ennek nagyobb része extracellulárisan,
                                                              kisebb részben intracellulárisan. A test klorid
                                                              ion tartalma kb. 0.15 %.
                   nátriumbevitel  mérséklése  érdeké-
                   ben a legkedvezőbb összetételűek a                kloridion – mint a nátrium és a kálium
            A ldségfélék, gyümölcsök, diófélék.                      kationok ellenpárja – fontos szerepet tölt
                    ö
                   z
            Természetes nátriumtartalmuk szinte elha-         A  a szervezet sav-bázis egyensúlyának
                                                                      e
                                                                     b
            nyagolható, általában 2 nagyságrend a kü-         és vízháztartásának biztosításában. A só- és
            lönbség a kálium és a nátrium koncentráció        vízháztartás ugyanis szorosan összefügg. Je-
            között. Ez a megállapítás érvényes a száraz       lentős az ozmotikus hatása (főleg a nátrium-
            hüvelyesekre, olajos magvakra is.                 mal együtt), könnyen és gyorsan diffundál át a

                                                              sejtmembránokon. A béltraktusból gyakorlati-
                  ól ismert, megfogadásra javasolt tény,  lag 100 %-ban felszívódik, ürítése a vizelettel a
                  hogy a túlzott konyhasóbevitel, a magas  klorid bevitellel párhuzamosan alakul.
            Jsótartalmú élelmiszerek rendszeres fo-
            gyasztása, az ételek utósózása mindenképpen            ajátos fiziológiai funkciója a vörösvértes-
            kerülendő. A nátriumfogyasztás csökkentésé-            tekben a klorid-bikarbonát kicserélődési
            re, a nátrium bevitel mérséklésére több lehető- Sreakció. A gyomorban mint gyomorsav
            ség van. Hazánkban is jól ismert az a törekvés,  illetve gyomornedv fordul elő, az alacsony pH-
            hogy bizonyos konyhasópótló szerekkel (káli- értéket biztosító sósav alkotórésze, s egyúttal az
            um- és magnéziumsók) illetve ízletes, magas  amilázok (szénhidrátbontó enzimek) aktivátora.
            aromaanyag-tartalmú fűszerek fokozott ada-
            golásával csökkentsük a nátriumklorid bevitelt.


                  ihangsúlyozandó, hogy az egészséges,
                  kiegyensúlyozott, adekvát táplálkozás
           Ksorán a (Na + Ca):(K + Mg) arány 1.0
            körüli érték, így ennek elérésére kellene töre-
            kedni. Ez az ételek sózásának mérséklésével,
            bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztással,
            s nem túlzott tej és tejtermék fogyasztással
            biztosítható. Megemlítendő, hogy a magyar-
            országi étkezési, ételkészítési szokásoknak
            megfelelően ez az arány – sajnos – többnyire
            2 és 3 közötti érték.
   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62