Page 57 - Zsiráf Magazin - 2016. március
P. 57
A klór és a kloridion
élettani szerepe
klór a periódusos rendszer halogén
csoportjába tartozó kémiai elem. A ha-
l
o
A gén csoport tagjai közül nem csupán
a klór, de a fluor és a jód is esszenciális, ez
utóbbi kettő azonban nyomelem. Egyébként
a szervezetben – s az élelmiszerekben is – a
klór szinte kizárólag klorid ion formában van
jelen, ennek nagyobb része extracellulárisan,
kisebb részben intracellulárisan. A test klorid
ion tartalma kb. 0.15 %.
nátriumbevitel mérséklése érdeké-
ben a legkedvezőbb összetételűek a kloridion – mint a nátrium és a kálium
A ldségfélék, gyümölcsök, diófélék. kationok ellenpárja – fontos szerepet tölt
ö
z
Természetes nátriumtartalmuk szinte elha- A a szervezet sav-bázis egyensúlyának
e
b
nyagolható, általában 2 nagyságrend a kü- és vízháztartásának biztosításában. A só- és
lönbség a kálium és a nátrium koncentráció vízháztartás ugyanis szorosan összefügg. Je-
között. Ez a megállapítás érvényes a száraz lentős az ozmotikus hatása (főleg a nátrium-
hüvelyesekre, olajos magvakra is. mal együtt), könnyen és gyorsan diffundál át a
sejtmembránokon. A béltraktusból gyakorlati-
ól ismert, megfogadásra javasolt tény, lag 100 %-ban felszívódik, ürítése a vizelettel a
hogy a túlzott konyhasóbevitel, a magas klorid bevitellel párhuzamosan alakul.
Jsótartalmú élelmiszerek rendszeres fo-
gyasztása, az ételek utósózása mindenképpen ajátos fiziológiai funkciója a vörösvértes-
kerülendő. A nátriumfogyasztás csökkentésé- tekben a klorid-bikarbonát kicserélődési
re, a nátrium bevitel mérséklésére több lehető- Sreakció. A gyomorban mint gyomorsav
ség van. Hazánkban is jól ismert az a törekvés, illetve gyomornedv fordul elő, az alacsony pH-
hogy bizonyos konyhasópótló szerekkel (káli- értéket biztosító sósav alkotórésze, s egyúttal az
um- és magnéziumsók) illetve ízletes, magas amilázok (szénhidrátbontó enzimek) aktivátora.
aromaanyag-tartalmú fűszerek fokozott ada-
golásával csökkentsük a nátriumklorid bevitelt.
ihangsúlyozandó, hogy az egészséges,
kiegyensúlyozott, adekvát táplálkozás
Ksorán a (Na + Ca):(K + Mg) arány 1.0
körüli érték, így ennek elérésére kellene töre-
kedni. Ez az ételek sózásának mérséklésével,
bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztással,
s nem túlzott tej és tejtermék fogyasztással
biztosítható. Megemlítendő, hogy a magyar-
országi étkezési, ételkészítési szokásoknak
megfelelően ez az arány – sajnos – többnyire
2 és 3 közötti érték.